anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

duminica, 02.04.2023

Competiţia dintre Iaşi şi Timişoara, văzută de la Cluj

GALERIE
iasi
  • iasi
- +

Sociologul Barbu Mateescu, mutat recent la Cluj, face o comparaţie între Iaşi şi Timişoara privind dezvoltarea şi atractivitatea celor două oraşe.

“Vizibilitatea Clujului este în creștere, cea a Bucureștiului va rămâne înaltă din cauze obiective, însă România nu va depinde în anii următori doar de evoluția sau involuția acestor două localități.

De o parte și de cealaltă a liniei imaginare care unește capitala României de cel mai mare oraș al Transilvaniei se află două metropole puternice și ambițioase, cu prestigiu regional şi cu un număr considerabil de locuitori: Timişoara şi Iaşi.

Ambele vor să devină următorul mare pol de creștere al ţării, popular și simpatizat − un reper sau un model pentru alte municipalități.

Le-am evaluat şi comparat imaginându-ne că se află într-o competiție semnificativă, dar tăcută.

Trecutul

1. În perioada comunistă, Timișoara a căpătat un profil industrial. Dezagregarea economiei ceaușiste nu a dus însă la o criză socio-economică majoră, pentru că investițiile străine au menţinut orașul drept un important centru de producție.

Această conversie de la o generație industrială la alta a fost inspirată și, probabil, nu are egal în România.

Prin contrast, trecerea la capitalism a Iașului − oraș cu o tradiție culturală și intelectuală extrem de puternică − a adus dificultăți majore elitei locale, fiindcă a eliminat în bună parte mecanismele de susținere și promovare pe care le putea furniza, măcar parțial, statul român.

Precum era de așteptat, industria ieșeană a suferit lovituri puternice, ceea ce a complicat evoluția orașului în primele două decenii de după Revoluție.

Punct pentru Timişoara.

2. În ciuda istoriei foarte diferite, cele două orașe au avut evoluții similare din punct de vedere demografic.

În regimul Ceaușescu, numărul de locuitori aproape li s-a dublat: Iașul a urcat de la 160.000 la 344.000, iar Timișoara, de la 174 .000 la 334.000.

Perioada post-comunistă a fost mai blândă cu Timișoara decât cu Iași.

Conform datelor oficiale, capitala Banatului are o populație aproape egală cu cea din 1992, în timp ce migrația spre Vest și către București a redus populația Iașului de la 344 .000 (atunci) la 290.000 (la recensământul din 2011).

Punct pentru Timişoara.

3. Oamenii sunt cea mai mare bogăție a unui oraș. Capacitatea de a-i atrage este definitorie pentru viitorul oricărei localități, dar în cazul României există și o limitare culturală, anume prudența.

A-ţi părăsi familia sau localitatea de rezidență pentru o urbe aflată la o distanță considerabilă reprezintă excepția, și nu regula.

Din acest punct de vedere, Timișoara ar trebui să fie dezavantajată cel puţin teoretic.

Banatul românesc nu este o regiune mare nici ca dimensiuni, nici ca populație, iar când vine vorba de a atrage forță de muncă și studenți, Timișoara se află în competiție cu Bucureștiul, Craiova și Cluj-Napoca.

Prin comparație, Iașul este de departe cel mai dezvoltat oraș al Moldovei, o regiune cu peste 4 milioane de locuitori.

În practică, marea migrație a moldovenilor spre Vest de acum 10-15 ani a arătat că Iașul nu era perceput drept o soluție autentică pentru un job bine plătit.

După cum veți vedea mai jos, situația este în schimbare, iar Iașul devine tot mai atrăgător pentru moldovenii din afara orașului care își caută un loc de muncă.

Punctul se acordă, la limită, Iaşului.

4. Fluxul istoriei a făcut ca principalul oraş al Moldovei să se afle astăzi lângă un mic stat care nu e parte a Uniunii Europene, dar care furnizează un număr consistent de migranți.

Timișoara este conectată la economia central-europeană, poziție care se va îmbunătăți dacă Serbia va adera și ea la UE.

Remiză.

5. În miliarde de lei, veniturile companiilor din Timișoara sunt duble față de cele ale companiilor din Iași (vezi studiul Băncii Mondiale, pagina 87), deși numărul persoanelor cu studii superioare este aproape egal (89.000 în Timișoara, 81.000 în Iași).

Această situație se explică în bună parte prin lipsa infrastructurii care să conecteze producția industrială din Iași de cea europeană.

Dar ascensiunea IT-ului în Iaşi (20.000 de angajați în prezent) asigură municipiului condiții prielnice pentru dezvoltare.

Punct pentru Timişoara.

6. Economiile celor două orașe sunt sofisticate și complexe.

Pentru a arăta concret despre ce e vorba, se poate folosi "indicele Hachman", o valoare care măsoară diversificarea unei economii: cu cât aceste indice este mai apropiat de 1, cu atât această diversificare este mai înaltă şBanca Mondială, pagina 83ţ.

Cele două orașe au indici Hachman aproape identici (0.45 - Timișoara, 0.46 - Iași), orașul moldav recuperând mult în ultimii ani.

Remiză.

7. Câți oameni călătoresc în și din orașul tău? O parte a răspunsului e dată de numărul de pasageri ai aeroportului local.

Din acest unghi, Iașul aproape prinde din urmă Timișoara (Banca Mondială, pagina 138).

Ca în multe alte privințe, punctul de pornire al Iașului a fost mai jos, însă, în perioada 2005-2016, numărul pasagerilor care au utilizat aeroportul din Timișoara a crescut în medie cu 6% pe an, în timp ce, la Iași, creșterea medie anuală a fost de 32%.

Punct pentru Iaşi.”

Citeşte continuarea pe pressone.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Greierii din capul „furnicuţei”

Nicolae GRECU

Greierii din capul „furnicuţei”

Cazul Dorinel Munteanu nu este izolat: climatul de scandal care domină fotbalul românesc, iniţiat de oameni de fotbal cu calităţi îndoielnice, este girat chiar de către zeii care au scos acum 30 de ani lumea în stradă.

opinii

Eufemismele (V)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (V)

Comentarea metamorfozelor mereu surprinzătoare ale fenomenului discursiv pe care îl numim eufemizare continuă pe marginea unor exemple din aria terminologiilor profesionale.

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Dorin DOBRINCU

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Tema unionismului – în mod explicit unirea României cu Republica Moldova (sau invers) – a fost destul de populară în ultimul deceniu, în mai mare măsură la vest de Prut, în creştere la est de râu. Nu este de mirare că mulţi politicieni de la Bucureşti sau Chişinău, activişti de diverse orientări, cetăţeni în căutare de notorietate s-au agăţat de subiect şi l-au rostogolit în media, pe reţelele sociale, la manifestaţii felurite, la adunări electorale, conferinţe, l-au inscripţionat pe clădiri publice sau pe marginea căilor de comunicaţii.

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

Ioan STANOMIR

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

La centenar, constituţia de la 1923 întruchipează paradoxurile epocii interbelice: mai mult decât oricare alt text, ea ilustrează reuşitele şi imperfecţiunile sistemului de guvernare al României Mari. Lichidată în 1938 de lovitura de stat carlistă, repusă în vigoare parţial la 1944, înlocuită cu ordinea totalitară comunistă, spre a fi invocată mai apoi în anii de după 1989, constituţia de la 1923 devine, o dată cu trecerea timpului, imaginea libertăţii pe care noile tiranii o înlătură. În posteritate, constituţia de la 1923 este mai elocventă şi memorabilă decât în intervalul ei de aplicare concretă. În lupta cu dictaturile secolului XX, legea fundamentală de la 1923 este mobilizată ca un semn al moderaţiei şi al domniei legii.

pulspulspuls

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

PULS

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

Dacă e uichend, haideţi pe astăzi să fie una fără politicieni, că aşa ne-am şoptit în barbă acuma ceva vreme: măcar sâmbăta să nu-i mai vedem prin faţa ochilor pe aici pe la rubricuţă! Aşadar, să fie una cu „Bă, tu iar n-ai şapcă?”. Adicătelea cu ţaigheri şefi, foşti sau actuali. Iar pe astăzi avem veşti noi despre unul fost, actualmente pensionar baban. 

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.