Competiție acerbă pe listele parlamentare între femeile de la vârful învățământului preuniversitar din Iași
Învățământul preuniversitar a fost și este unul dintre terenurile de încercare ale partidelor de a aduce femei în politică. Din 1990 până în 2024, din 120 de parlamentari, în Iași, 18 au fost femei, dintre care două au provenit din învățământul preuniversitar: Camelia Gavrilă și Mihaela Popa. Acestora li se alătură, la nivel de prezență pe scenele naționale ale politicii, Liliana Romaniuc, fost ministru secretar de stat, și Consilier al Președintelui, dar și numeroase alte cadre didactice în consilii locale. În acest an, constatăm o concurență și mai mare: în momentul de față sunt trei femei din învățământ în competiție pentru locuri eligibile la alegerile parlamentare, la principalele partide din Iași: Luciana Antoci, Genoveva Farcaș și Adina Romanescu.
Trei nume cu notorietate
La cursa pentru desemnarea candidaților la alegerile parlamentare și-au depus dosarul Inspectorul Școlar General al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Iași – Luciana Antoci (PNL), directoarea Liceului Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” – Adina Romanescu (PSD), și profesoara Genoveva Farcaș, de la Colegiul Național Pedagogic „Vasile Lupu” (PSD), fostă șefă a ISJ.
Chiar dacă prezența femeilor în politică la nivel parlamentar, în Iași, este destul de scăzută – 18 din 120, discursurile de campanie invocă necesitate unei mai bune reprezentări. Reporterii „Ziarul de Iași” au realizat un istoric al acestora, pentru a arăta cum partidele politice au găsit resursa feminină în zona învățământului preuniversitar.
Un traseu constant: Camelia Gavrilă
Camelia Gavrilă este un exemplu de longevitate politică, reușind să îmbine cariera didactică cu cea politică. Ea a activat în două mari partide, PNL și PSD.
A început ca profesor de limba română la Liceul „A. T. Laurian” din Botoșani (1984-1988), apoi s-a titularizat la Colegiul Național „Costache Negruzzi” din Iași în 1988. A deținut, pe rând, funcția de Inspector Școlar General, în trei mandate (1997-2001, 2005-2009, 2012-2017) și de director al Colegiului Național „Costache Negruzzi”.
După o lungă carieră în PNL, timp în care a fost și membră a Consilului Local din Iași, și-a găsit împlinirea ca Deputat la PSD, din 2016 până în 2020, revenind apoi pe postul de director de la Colegiul „Costache Negruzzi”.
Mihaela Popa – o ascensiune rapidă
Profesoara de matematică Mihaela Popa a avut, poate, cea mai fulgerătoare ascensiune. A debutat în Vaslui, la Școala Generală Nr. 7, ca profesoară de matematică, și a ajuns, într-un timp relativ scurt, europarlamentară și senator, făcând trecerea de la PDL la PNL, al primul partid ajungând chiar șef de filială județeană.
Din anul 2000 până în 2024 a fost profesoară de matematică la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Iași, timp în care a mai ocupat și pozițiile de Inspector pe coordonare, implementare și monitorizare proiecte europene școlare la nivelul județului Iași, Consilier al Ministrului Educației și Cercetării, Europarlamentar de la PDL, Senator în Parlamentul României (două mandate) și Secretar de Stat în Ministerul Educației. De-a lungul timpului, Mihaela Popa a fost una dintre cele mai influente voci ieșene din domeniul politicii educaționale din România.
Liliana Romaniuc – de la catedră la Guvern
Liliana Romaniuc, deși nu a ajuns în Parlament, a avut un parcurs semnificativ în sfera guvernamentală. Profesoara de matematică a profesat la numeroase școli, precum Liceul „Moldova” din Botoșani, Liceul Agroindustrial din Miroslava, Liceul Industrial Nr. 1 Iaşi, Şcoala Generală Nr. 4 Iaşi, Liceul Teoretic „Al. I. Cuza” Iaşi și Colegiul Richard Wurmbrand.
În perioada 2009-2012 a fost Inspector Școlar General în cadrul ISJ Iași, după ce, în același an (2009), a fost Inspector Școlar Adjunct. Din anul 2013 este Președintele Asociației Române de Literație.
Fosta inspectoare a ISJ Iași a ajuns, apoi, Consilier de Stat în Guvernul României.
Șefa ISJ, o directoare și o profesoară fostă șefă ISJ, pe listele pentru parlamentare
În Iași, partidele PNL și PSD mizează pe trei femei din învățământul preuniversitar.
Luciana Antoci, șefa ISJ Iași, se află pe locul 4 în lista de candidați a PNL pentru alegerile parlamentare. Este o poziție semieligibilă, dar în eventualitatea retragerii unui candidat din față șansele ei de a ajunge în Parlament ar fi garantate. De la catedra de Limba română de la Liceul de Informatică „Grigore Moisil” din Iași, a ajuns inspector școlar pentru Management Instituțional și Educație Permanentă în cadrul ISJ Iași, iar apoi, în anul 2021, Inspector Școlar General. În prezent este membră a partidului PNL.
Genoveva Farcaș, fost Inspector Școlar General în perioada 2017-2021, are sprijinul PSD în cursa politică. Aceasta este profesoară de pedagogie la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” din Iași. În ceea ce privește activitatea politică, a fost susținută de PSD în diferite momente politice, iar acum și-a anunțat intenția de a candida pe lista acestui partid.
De altfel, la PSD pare a fi competiția cea mai mare. Pe ultima sută de metri a apărut un competitor absolut redutabil. Adina Romanescu, directoarea Liceului Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași, numită Directoarea Anului 2021, este un conducător eficient în ceea ce privește activitatea didactică și educativă a copiilor în școală.
Indirect, Adina Romanescu și-a promovat propria imagine prin campania de marketing realizată la nivelul activităților școlii. Campania nu a putut scăpa lumii politice și, din această cauză, liberalii au curtat-o, mândrindu-se deseori cu ea pe paginile lor de Facebook, în postări. Acest lucru pare să fi creat îndreptățiri pentru ea să aspire poziții mai înalte pentru care ar avea nevoie de susținere politică. Pare, însă, că speranțele ei s-au năruit în urmă cu 2 zile, când liberalii și-au făcut lista pentru alegerile parlamentare, iar ea s-a considerat foarte slab evaluată. Lucrul acesta a dus la o ruptură brutală cu partidul și în doar 2 zile a devenit membru PSD. Acum a intrat în competiție cu femeile de pe lista PSD, printre care cele mai bine clasate ar fi Geonoveva Farcaș și Mihaela Ivancea.
Femeile ieșene din politică
Lista celor 18 femei din Iași care au fost în Parlament, din 1990 până în 2024:
- Doina Noghin (deputat) – MER, 1990-1992
- Mariana Bezdadea (deputat) – MER, 1990-1992
- Valeria Mariana Stoica (CJ) (deputat) – PD, 1996-2000
- Lavinia Pavel (deputat) – PD, 1996-2000
- Maria Apostolescu (deputat) – PRM, 2000-2004
- Gabriela Nedelcu (deputat) – PSD, 2004-2008
- Mihaela Popa (senator) – PDL/PNL, 2008-2012, 2012-2016
- Cristina Elena Dobre (deputat) – PNL/PDL, 2008-2012
- Luminița Iordache (deputat) – PSD, 2008-2012
- Camelia-Margareta Bogdănici (deputat) – PDL/UNPR, 2012-2016
- Oana Manolescu (GJ) (deputat) – ALAR, 2012-2016
- Cristina Nichita (deputat) – PSD, 2012-2016
- Laura-Iuliana Scântei (senator) – PNL, 2016-2020, 2020-2024
- Cosette-Paula Chichirău (deputat) – USR, 2016-2020, 2020-2024
- Camelia Gavrilă (deputat) – PSD, 2016-2020
- Diana Iovanovici-Șoșoacă (senator) – AUR/SOS Ro, 2020-2024
- Ionela-Alina Dumitru (senator) – AUR, 2020-2024
- Monica-Elena Berescu (deputat) – USR, 2020-2024
Publicitate și alte recomandări video