Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Comuna din Iaşi cu cei mai mulţi şomeri faţă în faţă cu localitatea cu cei mai puţini

Conform datelor oficiale în Iaşi, în Tibăneşti sunt 358 şomeri, iar în Vlădeni doar şase.

GALERIE
someri
  • someri
- +

Găsirea unul loc de muncă poate fi dificilă pentru unii ieşeni care se mulţumesc cu ajutorul social, alocaţii, bani de lemne şi alte ajutoare oferite de primării. Cu toate că refuză să facă naveta şi să meargă la muncă în municipiile cele mai apropiate, aceştia sunt obligaţi să figureze în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Iaşi (AJOFM) pentru a nu pierde ajutorul social. 

Mai exact, mulţi dintre ei mimează ani de zile încercarea de a găsi un loc de muncă, prezentându-se la târgurile de joburi organizate, doar pentru a figura pe liste.

Diferenţe majore

Comuna cu cei mau mulţi şomeri per total şi pe cap de locuitor este Ţibăneşti, unde nu mai puţin de 358 de persoane sunt şomere, dintre acestea, 154 femei. La o populaţie de 7.893 de locuitori, ar veni că în această comună există un şomer la 22 de locuitori. La polul opus se află comuna Vlădeni, care are doar şase şomeri şi o populaţie de 4.500 de locuitori. Un simplu calcul ne arată că aici există un şomer la 750 de locuitori. Între cele două rapoarte există o diferenţă de la cer la pământ, Ţibăneştiul ocupând locul fruntaş. O altă comună cu puţini şomeri este şi Ţuţora, aici raportul fiind de un şomer la 350 de locuitori. În evidenţele AJOFM, aici figurează tot şase persoane în căutarea unui loc de muncă. În prezent, în judeţul Iaşi există în evidenţe un număr de 9.400 de şomeri, din care 4.152 sunt  femei, adică 43%.  Înteresant este faptul că din totalul de 9.400 de şomeri, 729 sunt şomeri cu vechime cuprinsă între 5 şi 10 ani. Dintre „veteranii în şomaj”, 343 sunt femei iar 386 sunt bărbaţi, prin urmare apartenenţa la gen este împărţită aproape echitabil. Aici însă intervine un paradox explicat de cei de la AJOFM. Mulţi îşi retrag dosarul după câţiva ani şi apoi depun altul. Prin urmare, există şomeri „de cursă lungă” în judeţul nostru care îşi caută de muncă şi de 10-20 de ani.

„I-am învăţat leneşi”

Bursele locurilor de muncă se pare că nu-i mulţumescă deoarece niciodată nu şi-au găsit un job care să li se „potrivească”. Pentru a vedea care este situaţia în cele două comune, Ţibăneşti şi Vlădiceni, am vorbit cu primarii celor două localităţi. LaŢibăneşti situaţia este una cruntă, deoarece majoritatea celor care sunt în evidenţele AJOFM primesc şi ajutor social. „Unii primesc ajutor social, alţii primesc indemnizaţia de şomaj. Mai sunt câteva societăţi în zonă, unde mai lucrează, sunt care asigură şi transportul, cum e Lear. Doar că unii dintre ei sunt certaţi cu munca. Adevărul este că nimeni nu-i poate supraveghea constant, să vadă ce fac ei. Şi distanţa de Iaşi e o problemă, pentru că se duc mulţi bani pe navetă. În comuna Ţibăneşti avem 239 de asistaţi sociali, cifra fiind valabilă pe luna aceasta, decembrie. Avem şi oameni plecaţi în străinătate, cam 15% din forţa de muncă din comună este peste hotare, de la tineri, până la persoane de 45 de ani. Pe asistaţii sociali, primăria îi ia la treabă dar trebuie să stea cineva lângă ei, că nu fac treabă! I-am învăţat leneşi cu ajutorul social! Unii sunt şi bolnavi, au copii mulţi şi nu au bani de medicamente sau de spital”, a declarat Aurica Cobuz, primarul comunei Ţibăneşti.

Doar 10% primesc indemnizaţie de şomaj

La celălalt pol, primarul din comuna Vlădeni ne mărturiseşte că deşi are şase şomeri, la capitolul asistaţi social cifra este zero. „Nu am niciun asistat social, nu am mai avut de aproape 10 ani de zile. Ca să iei acest ajutor, trebuie să te încadrezi şi deşi unii sunt în imposibilitatea de a munci, din diverse motive, nu îndeplinesc restul condiţiilor. Avem companii mari în zonă, precum Panifcom, Piscicola, fermele de păsări, societăţi agricole, avem şi societăţi mai mici, are lumea unde să lucreze. Sunt care mai fac şi naveta la Iaşi, vin cei de la Lear şi îi ia. Am momente când sunt invidios pe cei care au asistaţi social pentru că nu avem pe cine pune la muncă prin comună!”, spune mai în glumă, mai în serios, primarul din Vlădeni. Ca să desfunde un şanţ sau să sape unul, primăria trebuie să plătească mână de lucru, deoarece nu are asistaţi social cu care să facă treaba.

Şomerul clasic rămâne însă cel de la ţară, cu studii gimnaziale, cu vârsta cuprinsă între 35 şi 50 de ani. „Din totalul de 9.468  persoane înregistrate în evidenţele AJOFM Iaşi, 944 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 8.524 erau şomeri neindemnizaţi. În ceea ce priveşte mediul de rezidenţă, 7.892 şomeri provin din mediul rural şi 1.576 sunt din mediul urban. Şomerii cu studii gimnaziale au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Iaşi (34,47%), urmat de cei cu studii primare şi fără studii (27,74%), iar 24,33% au absolvit şcoala profesională sau arte şi meserii. Şomerii cu nivel de instruire liceal şi postliceal reprezintă 10,42 % din totalul şomerilor înregistraţi, iar cei cu studii superioare sunt 3,03%”, a declarat Gabriela Vasilache, şefa AJOFM Iaşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri