anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Comuna din Iaşi cu cei mai mulţi şomeri faţă în faţă cu localitatea cu cei mai puţini

Conform datelor oficiale în Iaşi, în Tibăneşti sunt 358 şomeri, iar în Vlădeni doar şase.

GALERIE
someri
 • someri
- +

Găsirea unul loc de muncă poate fi dificilă pentru unii ieşeni care se mulţumesc cu ajutorul social, alocaţii, bani de lemne şi alte ajutoare oferite de primării. Cu toate că refuză să facă naveta şi să meargă la muncă în municipiile cele mai apropiate, aceştia sunt obligaţi să figureze în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Iaşi (AJOFM) pentru a nu pierde ajutorul social. 

Mai exact, mulţi dintre ei mimează ani de zile încercarea de a găsi un loc de muncă, prezentându-se la târgurile de joburi organizate, doar pentru a figura pe liste.

Diferenţe majore

Comuna cu cei mau mulţi şomeri per total şi pe cap de locuitor este Ţibăneşti, unde nu mai puţin de 358 de persoane sunt şomere, dintre acestea, 154 femei. La o populaţie de 7.893 de locuitori, ar veni că în această comună există un şomer la 22 de locuitori. La polul opus se află comuna Vlădeni, care are doar şase şomeri şi o populaţie de 4.500 de locuitori. Un simplu calcul ne arată că aici există un şomer la 750 de locuitori. Între cele două rapoarte există o diferenţă de la cer la pământ, Ţibăneştiul ocupând locul fruntaş. O altă comună cu puţini şomeri este şi Ţuţora, aici raportul fiind de un şomer la 350 de locuitori. În evidenţele AJOFM, aici figurează tot şase persoane în căutarea unui loc de muncă. În prezent, în judeţul Iaşi există în evidenţe un număr de 9.400 de şomeri, din care 4.152 sunt  femei, adică 43%.  Înteresant este faptul că din totalul de 9.400 de şomeri, 729 sunt şomeri cu vechime cuprinsă între 5 şi 10 ani. Dintre „veteranii în şomaj”, 343 sunt femei iar 386 sunt bărbaţi, prin urmare apartenenţa la gen este împărţită aproape echitabil. Aici însă intervine un paradox explicat de cei de la AJOFM. Mulţi îşi retrag dosarul după câţiva ani şi apoi depun altul. Prin urmare, există şomeri „de cursă lungă” în judeţul nostru care îşi caută de muncă şi de 10-20 de ani.

„I-am învăţat leneşi”

Bursele locurilor de muncă se pare că nu-i mulţumescă deoarece niciodată nu şi-au găsit un job care să li se „potrivească”. Pentru a vedea care este situaţia în cele două comune, Ţibăneşti şi Vlădiceni, am vorbit cu primarii celor două localităţi. LaŢibăneşti situaţia este una cruntă, deoarece majoritatea celor care sunt în evidenţele AJOFM primesc şi ajutor social. „Unii primesc ajutor social, alţii primesc indemnizaţia de şomaj. Mai sunt câteva societăţi în zonă, unde mai lucrează, sunt care asigură şi transportul, cum e Lear. Doar că unii dintre ei sunt certaţi cu munca. Adevărul este că nimeni nu-i poate supraveghea constant, să vadă ce fac ei. Şi distanţa de Iaşi e o problemă, pentru că se duc mulţi bani pe navetă. În comuna Ţibăneşti avem 239 de asistaţi sociali, cifra fiind valabilă pe luna aceasta, decembrie. Avem şi oameni plecaţi în străinătate, cam 15% din forţa de muncă din comună este peste hotare, de la tineri, până la persoane de 45 de ani. Pe asistaţii sociali, primăria îi ia la treabă dar trebuie să stea cineva lângă ei, că nu fac treabă! I-am învăţat leneşi cu ajutorul social! Unii sunt şi bolnavi, au copii mulţi şi nu au bani de medicamente sau de spital”, a declarat Aurica Cobuz, primarul comunei Ţibăneşti.

Doar 10% primesc indemnizaţie de şomaj

La celălalt pol, primarul din comuna Vlădeni ne mărturiseşte că deşi are şase şomeri, la capitolul asistaţi social cifra este zero. „Nu am niciun asistat social, nu am mai avut de aproape 10 ani de zile. Ca să iei acest ajutor, trebuie să te încadrezi şi deşi unii sunt în imposibilitatea de a munci, din diverse motive, nu îndeplinesc restul condiţiilor. Avem companii mari în zonă, precum Panifcom, Piscicola, fermele de păsări, societăţi agricole, avem şi societăţi mai mici, are lumea unde să lucreze. Sunt care mai fac şi naveta la Iaşi, vin cei de la Lear şi îi ia. Am momente când sunt invidios pe cei care au asistaţi social pentru că nu avem pe cine pune la muncă prin comună!”, spune mai în glumă, mai în serios, primarul din Vlădeni. Ca să desfunde un şanţ sau să sape unul, primăria trebuie să plătească mână de lucru, deoarece nu are asistaţi social cu care să facă treaba.

Şomerul clasic rămâne însă cel de la ţară, cu studii gimnaziale, cu vârsta cuprinsă între 35 şi 50 de ani. „Din totalul de 9.468  persoane înregistrate în evidenţele AJOFM Iaşi, 944 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 8.524 erau şomeri neindemnizaţi. În ceea ce priveşte mediul de rezidenţă, 7.892 şomeri provin din mediul rural şi 1.576 sunt din mediul urban. Şomerii cu studii gimnaziale au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Iaşi (34,47%), urmat de cei cu studii primare şi fără studii (27,74%), iar 24,33% au absolvit şcoala profesională sau arte şi meserii. Şomerii cu nivel de instruire liceal şi postliceal reprezintă 10,42 % din totalul şomerilor înregistraţi, iar cei cu studii superioare sunt 3,03%”, a declarat Gabriela Vasilache, şefa AJOFM Iaşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vârful adversităţii

Lucian DÎRDALA

Vârful adversităţii

Aşa cum o sugerează semnale venite în ultima vreme din multe ţări, inclusiv din Australia, ofensiva chineză pe frontul comerţului şi investiţiilor este extrem de intensă. Şi, din câte se pare, Beijingul se aşteaptă la o contraofensivă de acelaşi calibru: elementul politico-militar este fundamental, dar singurul front deschis în prezent este cel economic.

opinii

Liţă Chiţălău şi lupta pentru pace

Florin CÎNTIC

Liţă Chiţălău şi lupta pentru pace

Eram în clasa a XII-a de liceu, în 1980, când a ajuns la noi, pe filierele dirijate de Securitate - care tocmai se antrena pentru societatea de consum controlată de ea - cel mai recent album Pink Floyd. Era o operă rock, care ducea la cel mai înalt nivel compoziţiile „cu mesaj” şi geniul interpretativ al uneia dintre cele mai mari trupe de rock progresiv din istoria genului. Mai ales că vorbea despre libertate!

Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

Radu PĂRPĂUȚĂ

Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

Vorba asta este ştiută şi răsştiută de români, până şi de ultimul ţăran semianalfabet, căruia rusnacii i-au jefuit totul din casă şi i-au violat fetele. Cine se face că nu ştie de politica de rapt rusă, acum după atâţia ani, şi nu e convins de asta, să am iertare - e un ticălos. Şi, în forme diverse, şi alte popoare au cunoscut acestea, căci nu numai românii n-au putut evita „Sfânta Rusie” ticăloasă (apropo, nici o ţară din lume nu se mai autointitulează „sfântă”, sfânt e un atribut al Divinităţii) şi ceatlăul rusesc. Iar acum, în anul de graţie 2022, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a pus capac la toate - sfidează toate ţările, Uniunea Europeană... însă vom reveni la asta.

Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău

Alex VASILIU

Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău

Întrerup însemnările despre interviurile lui George Enescu pentru a schiţa portretul artistului de teatru liric Mariana Cioromila, înălţată în Zborul Înalt la 18 mai.

pulspulspuls

Managerul şmardoi Grămadă, pus să lucreze la darea de seamă

Managerul şmardoi Grămadă, pus să lucreze la darea de seamă

Au luat-o băieţii în derâdere la început, dar auzim că, după olecuţă de reflecţie caldă la o berică rece, peste uichend, le-a mai venit mintea la cap. 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.