anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Comuna din Iaşi cu cei mai mulţi şomeri faţă în faţă cu localitatea cu cei mai puţini

Conform datelor oficiale în Iaşi, în Tibăneşti sunt 358 şomeri, iar în Vlădeni doar şase.

GALERIE
someri
  • someri
- +

Găsirea unul loc de muncă poate fi dificilă pentru unii ieşeni care se mulţumesc cu ajutorul social, alocaţii, bani de lemne şi alte ajutoare oferite de primării. Cu toate că refuză să facă naveta şi să meargă la muncă în municipiile cele mai apropiate, aceştia sunt obligaţi să figureze în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Iaşi (AJOFM) pentru a nu pierde ajutorul social. 

Mai exact, mulţi dintre ei mimează ani de zile încercarea de a găsi un loc de muncă, prezentându-se la târgurile de joburi organizate, doar pentru a figura pe liste.

Diferenţe majore

Comuna cu cei mau mulţi şomeri per total şi pe cap de locuitor este Ţibăneşti, unde nu mai puţin de 358 de persoane sunt şomere, dintre acestea, 154 femei. La o populaţie de 7.893 de locuitori, ar veni că în această comună există un şomer la 22 de locuitori. La polul opus se află comuna Vlădeni, care are doar şase şomeri şi o populaţie de 4.500 de locuitori. Un simplu calcul ne arată că aici există un şomer la 750 de locuitori. Între cele două rapoarte există o diferenţă de la cer la pământ, Ţibăneştiul ocupând locul fruntaş. O altă comună cu puţini şomeri este şi Ţuţora, aici raportul fiind de un şomer la 350 de locuitori. În evidenţele AJOFM, aici figurează tot şase persoane în căutarea unui loc de muncă. În prezent, în judeţul Iaşi există în evidenţe un număr de 9.400 de şomeri, din care 4.152 sunt  femei, adică 43%.  Înteresant este faptul că din totalul de 9.400 de şomeri, 729 sunt şomeri cu vechime cuprinsă între 5 şi 10 ani. Dintre „veteranii în şomaj”, 343 sunt femei iar 386 sunt bărbaţi, prin urmare apartenenţa la gen este împărţită aproape echitabil. Aici însă intervine un paradox explicat de cei de la AJOFM. Mulţi îşi retrag dosarul după câţiva ani şi apoi depun altul. Prin urmare, există şomeri „de cursă lungă” în judeţul nostru care îşi caută de muncă şi de 10-20 de ani.

„I-am învăţat leneşi”

Bursele locurilor de muncă se pare că nu-i mulţumescă deoarece niciodată nu şi-au găsit un job care să li se „potrivească”. Pentru a vedea care este situaţia în cele două comune, Ţibăneşti şi Vlădiceni, am vorbit cu primarii celor două localităţi. LaŢibăneşti situaţia este una cruntă, deoarece majoritatea celor care sunt în evidenţele AJOFM primesc şi ajutor social. „Unii primesc ajutor social, alţii primesc indemnizaţia de şomaj. Mai sunt câteva societăţi în zonă, unde mai lucrează, sunt care asigură şi transportul, cum e Lear. Doar că unii dintre ei sunt certaţi cu munca. Adevărul este că nimeni nu-i poate supraveghea constant, să vadă ce fac ei. Şi distanţa de Iaşi e o problemă, pentru că se duc mulţi bani pe navetă. În comuna Ţibăneşti avem 239 de asistaţi sociali, cifra fiind valabilă pe luna aceasta, decembrie. Avem şi oameni plecaţi în străinătate, cam 15% din forţa de muncă din comună este peste hotare, de la tineri, până la persoane de 45 de ani. Pe asistaţii sociali, primăria îi ia la treabă dar trebuie să stea cineva lângă ei, că nu fac treabă! I-am învăţat leneşi cu ajutorul social! Unii sunt şi bolnavi, au copii mulţi şi nu au bani de medicamente sau de spital”, a declarat Aurica Cobuz, primarul comunei Ţibăneşti.

Doar 10% primesc indemnizaţie de şomaj

La celălalt pol, primarul din comuna Vlădeni ne mărturiseşte că deşi are şase şomeri, la capitolul asistaţi social cifra este zero. „Nu am niciun asistat social, nu am mai avut de aproape 10 ani de zile. Ca să iei acest ajutor, trebuie să te încadrezi şi deşi unii sunt în imposibilitatea de a munci, din diverse motive, nu îndeplinesc restul condiţiilor. Avem companii mari în zonă, precum Panifcom, Piscicola, fermele de păsări, societăţi agricole, avem şi societăţi mai mici, are lumea unde să lucreze. Sunt care mai fac şi naveta la Iaşi, vin cei de la Lear şi îi ia. Am momente când sunt invidios pe cei care au asistaţi social pentru că nu avem pe cine pune la muncă prin comună!”, spune mai în glumă, mai în serios, primarul din Vlădeni. Ca să desfunde un şanţ sau să sape unul, primăria trebuie să plătească mână de lucru, deoarece nu are asistaţi social cu care să facă treaba.

Şomerul clasic rămâne însă cel de la ţară, cu studii gimnaziale, cu vârsta cuprinsă între 35 şi 50 de ani. „Din totalul de 9.468  persoane înregistrate în evidenţele AJOFM Iaşi, 944 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 8.524 erau şomeri neindemnizaţi. În ceea ce priveşte mediul de rezidenţă, 7.892 şomeri provin din mediul rural şi 1.576 sunt din mediul urban. Şomerii cu studii gimnaziale au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Iaşi (34,47%), urmat de cei cu studii primare şi fără studii (27,74%), iar 24,33% au absolvit şcoala profesională sau arte şi meserii. Şomerii cu nivel de instruire liceal şi postliceal reprezintă 10,42 % din totalul şomerilor înregistraţi, iar cei cu studii superioare sunt 3,03%”, a declarat Gabriela Vasilache, şefa AJOFM Iaşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Otravă şi prostie veche (I)

Cătălin ONOFREI

Otravă şi prostie veche (I)

Recurgeţi la următorul experiment mental: închipuiţi-vă că, în mai 1990, Ion Iliescu şi FSN au luat decizia istorică de a nu mai intra în lupta electorală.

Filmuletul zilei

opinii

Într-o bună zi…

Briscan ZARA

Într-o bună zi…

Anii trec, corpul îmbătrâneşte, voinţa se diminuează şi mai mult, iar la un moment dat chiar spui fără să îţi dai seama că nu mai poţi fizic face lucrurile pe care le-ai tot amânat. Nu te mai ţin balamalele. Nu mai poţi urca pe munte, nu mai poţi alerga, nu mai poţi înota, nici măcar nu mai poţi sta treaz mai târziu de ora 23, nimic. Ai amânat până ce le-ai anulat.

Conflictualitatea elitelor şi consolidarea democraţiei

Ciprian IFTIMOAEI

Conflictualitatea elitelor şi consolidarea democraţiei

Consolidarea democraţiei reprezintă un proces eminamente focalizat pe îndeplinirea unor standarde politice: alegeri libere şi corecte, independenţa mass-media, guvernare democratică (stat de drept, eficienţă, transparenţă, corectitudine în alocarea şi cheltuierea fondurilor publice, echidistanţă, imparţialitate), societate civilă, justiţie independentă, combaterea eficientă a corupţiei. 

A doua pângărire a Hagiei Sophia (Sfânta Înţelepciune) (II)

Mihai DORIN

A doua pângărire a Hagiei Sophia (Sfânta Înţelepciune) (II)

Sau cum Turcia sfidează lumea creştină.

pulspulspuls

Vă mai amintiţi de ghinărarul Plaicuboi? Iacătă-l, biznisman!

Vă mai amintiţi de ghinărarul Plaicuboi? Iacătă-l, biznisman!

Informaţii interesante ne parvin recent din lumea biznisului ieşean, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Repatriere

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.