anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 07.08.2020

Comuna din România ce crește precum Făt-Frumos: într-un an cât altele în șapte!

GALERIE
gradinita tunari ilfovgradinita tunari ilfov 4 primar neacsu alexandru
  • gradinita tunari ilfov
  • gradinita tunari ilfov 4 primar neacsu alexandru
- +

Tunari-ul este o mică și modestă comună din județul Ilfov, situată între Otopeni și Voluntari. În ultimii 12 ani populația acestei localități a crescut de trei ori, oficial la moment existând peste 5000 de locuitori, neoficial se spune că numărul este aproape dublu.

În fiecare an aproape o mie de tineri se mută în comuna discretă din nordul Bucureștiului. Primarul este puțin nemulțumit deoarece o parte din ei nu se grăbesc și cu parafarea actelor care să le dovedească apartenența la comunitate și care i-ar permite să acceseze și mai mulți bani pentru investiții.

Însă de ce aleg românii această localitate? Ce o face diferită de celelalte?

Administrând comuna de 12 ani, primarul Neacșu Alexandru ne spune secretul: “chibzuirea cu atenție a banului public și atragerea de fonduri externe ne-a permis să facem investiții care să acopere toate necesitățile cetățenilor încă dinainte ca problemele să apară”.
La acest moment peste 95% dintre cetățeni au acces direct la o stradă asfaltată, rămânând la nivel de străzi balastate doar acele artere în care șantierele de construcții sunt deschise: “Cât timp șantierele sunt în lucru nu ne apucăm de întins asfaltul. Dacă jumătate dintre case sunt deja construire intrăm în forță”.

Când alții închid grădinițele din lipsă de copii, în Tunari numărul acestora este impresionant și se deschid noi clase. Peste 250 de copii beneficiază de cele mai bune condiții, de grădinițe moderne cum uneori nu găsești nici în occident. Una dintre acestea abia și-a deschis porțile. Nici școala nu este mai prejos: clădirea este anual întreținută, iar fiecare sală de clasă dispune de sistem modern de încălzire dar și de răcire a încăperilor, de proiector și calculator. Recent chiar s-a dat ordinul de începere al unui bloc de locuințe în care să se poată caza și noii dascăli necesari comunității.

Dar și viața economică este una explozivă: în timpul zilei numărul de cetățeni se dublează căci sutele de companii ce au sediul aici au împreună aproape 5000 de angajați. Dar cum este posibil acest lucru? În primul rând pentru că ușa primăriei a fost permanent deschisă pentru investitori, iar barierele birocratice au fost demolate de bunele relații dintre oameni. Administrația publică a venit permanent în întimpinarea oamenilor de afaceri asigurând finanțarea rețelelor și prin construirea infrastructurii. Ca să intri la primar în Tunari nu ai nevoie de programare și dacă nu îl găsești acolo, sigur îl găsești pe vreounul din șantierele comunei.

Dar nu chiar toți cetățenii sunt mulțumiți: o parte dintre ei consideră că ar trebui ca rețeaua de apă  și canalizare să se extindă mai repede. Deși peste 1000 de săteni beneficiază de acces la rețeaua de apă și canalizare, proiectul de extindere înaintează cu greu fiind vorba de un proiect european desfășurat la nivel județean: “Pe bună dreptate trebuie să fie nemulțumiți. Noi ne-am făcut treaba și am construit o stație de epurare și una de tratare care să asigure peste 10000 de locuitori, iar dacă nu se descurcă cu foile să ne cheme pe noi că ne pricepem și la asta”.

Dar cum au reușit acest lucru pe când alții nu?

În primul rând pentru că de 12 ani primarul a accesat toate fondurile existente, fie ele naționale sau europene. Nimic nu le-a scăpat: școli, grădinițe, afterschool, rețeaua de apă și canalizare, urbanizarea arterelor principale, asfaltările anuale, sala de sport, casa de cultură, ș.a.m.d., s-au realizat prin accesarea de fonduri altele decât cele aparținând bugetului local. Bugetul de investiții anual a fost de cel puțin patru ori mai mare decât cel pe care primăria și-l putea permite.

Poate că ar fi bine să învețe și o parte dintre primarii noștri cum se poate face treabă bună și să oprească pe la mica primărie din Ilfov în drumul lor spre ministere.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dar la Primărie când se ajunge?

Ionuț BENEA

Dar la Primărie când se ajunge?

Arestarea lui Cristin Zămosteanu este doar vârful unui iceberg pe care procurorii trebuie să-l arate la adevărata sa dimensiune.

Filmuletul zilei

opinii

O călătorie ratată

Alexandru CĂLINESCU

O călătorie ratată

Frumoase sunt, în schimb, ilustraţiile, cărţi poştale aflate în colecţia autorului. Altfel, încercarea lui Radu Mârza de a ne fi ghid într-o călătorie care se anunţa promiţătoare este un eşec. Am dus-o până la capăt din obligaţie profesională: mărturisesc însă că am fost tentat să cobor la prima staţie.

Inventica

Neculai SEGHEDIN

Inventica

În anul 1983 eram în Munţii Orăştiei, la Sarmisegetuza Ulpia Traiana. Am intrat în magazinul sătesc, care era „cu de toate”, unde am găsit o carte care m-a fascinat de cum am deschis-o: „Inventica” de Pierre Verone, Editura Albatros, Colecţia Lyceum. Să cumperi cărţi atunci când urci pe munte cu rucsacul în spate, recunosc, nu atestă o inteligenţă prea grozavă, ba dimpotrivă, mai ales atunci când nu eşti chiar o forţă a naturii...

Geopolitrucuri

Nicolae CREŢU

Geopolitrucuri

Aproape că nu e zi care să treacă fără vreo ştire, comentarii şi dezbateri (o vocabulă, aceasta din urmă, mai puţin compromisă decât mulţimea de „talk-show”-uri în care nu numai că nu se dezbate nimic, dar domneşte o „armonie” adormitoare, între eternii lor „abonaţi”, mereu aceiaşi şi tare temători de polemos) gata să citeze ierarhii, rating-uri pe scala cărora România (deci noi, românii) se situează foarte jos. 

pulspulspuls

Cum i-a păcălit sforarul combinator Piramidon pe tăţi din breaslă

Cum i-a păcălit sforarul combinator Piramidon pe tăţi din breaslă

Caricatura zilei

Guma

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.