anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Comuna din România ce crește precum Făt-Frumos: într-un an cât altele în șapte!

GALERIE
gradinita tunari ilfovgradinita tunari ilfov 4 primar neacsu alexandru
 • gradinita tunari ilfov
 • gradinita tunari ilfov 4 primar neacsu alexandru
- +

Tunari-ul este o mică și modestă comună din județul Ilfov, situată între Otopeni și Voluntari. În ultimii 12 ani populația acestei localități a crescut de trei ori, oficial la moment existând peste 5000 de locuitori, neoficial se spune că numărul este aproape dublu.

În fiecare an aproape o mie de tineri se mută în comuna discretă din nordul Bucureștiului. Primarul este puțin nemulțumit deoarece o parte din ei nu se grăbesc și cu parafarea actelor care să le dovedească apartenența la comunitate și care i-ar permite să acceseze și mai mulți bani pentru investiții.

Însă de ce aleg românii această localitate? Ce o face diferită de celelalte?

Administrând comuna de 12 ani, primarul Neacșu Alexandru ne spune secretul: “chibzuirea cu atenție a banului public și atragerea de fonduri externe ne-a permis să facem investiții care să acopere toate necesitățile cetățenilor încă dinainte ca problemele să apară”.
La acest moment peste 95% dintre cetățeni au acces direct la o stradă asfaltată, rămânând la nivel de străzi balastate doar acele artere în care șantierele de construcții sunt deschise: “Cât timp șantierele sunt în lucru nu ne apucăm de întins asfaltul. Dacă jumătate dintre case sunt deja construire intrăm în forță”.

Când alții închid grădinițele din lipsă de copii, în Tunari numărul acestora este impresionant și se deschid noi clase. Peste 250 de copii beneficiază de cele mai bune condiții, de grădinițe moderne cum uneori nu găsești nici în occident. Una dintre acestea abia și-a deschis porțile. Nici școala nu este mai prejos: clădirea este anual întreținută, iar fiecare sală de clasă dispune de sistem modern de încălzire dar și de răcire a încăperilor, de proiector și calculator. Recent chiar s-a dat ordinul de începere al unui bloc de locuințe în care să se poată caza și noii dascăli necesari comunității.

Dar și viața economică este una explozivă: în timpul zilei numărul de cetățeni se dublează căci sutele de companii ce au sediul aici au împreună aproape 5000 de angajați. Dar cum este posibil acest lucru? În primul rând pentru că ușa primăriei a fost permanent deschisă pentru investitori, iar barierele birocratice au fost demolate de bunele relații dintre oameni. Administrația publică a venit permanent în întimpinarea oamenilor de afaceri asigurând finanțarea rețelelor și prin construirea infrastructurii. Ca să intri la primar în Tunari nu ai nevoie de programare și dacă nu îl găsești acolo, sigur îl găsești pe vreounul din șantierele comunei.

Dar nu chiar toți cetățenii sunt mulțumiți: o parte dintre ei consideră că ar trebui ca rețeaua de apă  și canalizare să se extindă mai repede. Deși peste 1000 de săteni beneficiază de acces la rețeaua de apă și canalizare, proiectul de extindere înaintează cu greu fiind vorba de un proiect european desfășurat la nivel județean: “Pe bună dreptate trebuie să fie nemulțumiți. Noi ne-am făcut treaba și am construit o stație de epurare și una de tratare care să asigure peste 10000 de locuitori, iar dacă nu se descurcă cu foile să ne cheme pe noi că ne pricepem și la asta”.

Dar cum au reușit acest lucru pe când alții nu?

În primul rând pentru că de 12 ani primarul a accesat toate fondurile existente, fie ele naționale sau europene. Nimic nu le-a scăpat: școli, grădinițe, afterschool, rețeaua de apă și canalizare, urbanizarea arterelor principale, asfaltările anuale, sala de sport, casa de cultură, ș.a.m.d., s-au realizat prin accesarea de fonduri altele decât cele aparținând bugetului local. Bugetul de investiții anual a fost de cel puțin patru ori mai mare decât cel pe care primăria și-l putea permite.

Poate că ar fi bine să învețe și o parte dintre primarii noștri cum se poate face treabă bună și să oprească pe la mica primărie din Ilfov în drumul lor spre ministere.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un mai prea îndepărtat (I)

Cătălin ONOFREI

Un mai prea îndepărtat (I)

Au trecut peste trei decenii de la primele alegeri „libere”!

opinii

Papua Noua Românie

Briscan ZARA

Papua Noua Românie

Furtul şi distrugerea lucrurilor care nu-ţi aparţin sunt obiceiuri respectate cu sfinţenie de toţi aici. Fiecare dintre aceste fapte va fi recompensată cu vârf şi îndesat în lumea de apoi, deci e bine să ai cât mai multe din astea în portofoliu.

Șefu-i șef și-n pielea goală?

Cristina DANILOV

Șefu-i șef și-n pielea goală?

Conceptul de „violenţă de gen”, considerată a fi iniţial o chestiune de familie ce nu trebuia să iasă pe uşi şi, deci, în care nu trebuie să se intervină din afară, denumeşte azi o problemă mai largă ce pare să se fi extins, dincolo de uşa casei, pe mai multe paliere din viaţa de zi cu zi a multor femei. Prezenţa acestui tip de violenţă în relaţii de cuplu sau profesionale scoate în evidenţă, din păcate, şi mai mult imaginea femeilor aflate în situaţie de subordonare faţă de bărbaţi şi presupune asumarea relaţiilor de putere inegale din punct de vedere istoric dintre cele două genuri, prin care bărbaţii sunt legitimaţi să-şi menţină status-quo-ul de dominaţie.

Artă şi război

Mihai DORIN

Artă şi război

Războiul a fost mereu o temă de reflecţie pentru istorici şi artişti, dar şi o temă de investigaţie declarat „obiectivă” de către istorici şi asumat subiectivă de către artişti. Nu e o competţie între cele două viziuni, ci o formă de complementaritate liberă. 

pulspulspuls

O mică îndoială strecurată în altar la Mitropolie de preoţii ieşeni mai deschişi spre lume. Problema lui Teo Fan Fan

O mică îndoială strecurată în altar la Mitropolie de preoţii ieşeni mai deschişi spre lume. Problema lui Teo Fan Fan

Pentru că tot este astăzi în calendarul ortodoxiei ziua Sfântului Cuvios Simeon cel din Muntele Minunat, haideţi să împărtăşim cu ocazia asta şi cu domniile voastre, iubiţi drept-credincioşi, o chestiune de care ne minunăm şi ne tot roade de mai multă vreme pe noi, iar mai nou auzim că roade şi unele feţe bisericeşti de prim rang din toată arhiepiscopia, şi nu numai. 

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.