anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 29.03.2023

Advertorial

Comuna Trifeşti, un exemplu de bune practici, prin implicarea administraţiei locale în folosul comunităţii (P)

GALERIE
trifesti_investitii (3)trifesti_investitii (2)trifesti_investitii (4)
  • trifesti_investitii (3)
  • trifesti_investitii (2)
  • trifesti_investitii (4)
- +

Anul acesta se împlinesc 14 ani de când Alexandru Ivănucă este primarul comunei Trifeşti. O persoană al cărui deziderat suprem este bunăstarea  oamenilor din comuna noastră, pe care îşi doreşte să îl ducă la îndeplinire, motiv pentru care a pornit pe acest drum acum mulţi ani.  Pentru realizarea acestui gând, în decursul anilor, a accesat şi realizat mai multe proiecte, atât cu finanțare de la bugetul de stat, cât și de la bugetul local.

Încă din 2008, de când este primar, Alexandru Ivănucă a implementat proiecte în toate domeniile: infrastructură, social, cultură, educație şi nu numai. Am găsit câte un exemplu din fiecare domeniu, deși lista ar putea fi foarte lungă. Este foarte importantă precizarea că, finanțările comunei sunt din mai multe surse: bugetul județean, bugetul local, fonduri europene şi fonduri naționale. Cu gândul la toate acestea, vom relata pe scurt proiectele de care primarul este bucuros că s-au finalizat, cele pe care le are în curs de realizare, dar și cele noi  deja inițiate și care sunt în faza de așteptare a răspunsurilor pentru avizele depuse. Există obiective de investiții în toate cele 4 sate ale comunei Trifești: sat Trifești, Zaboloteni, Hermeziu și Vladomira.

Lista proiectelor finalizate cuprinde:

       • reabilitare, modernizare, recompartimentare clădire cu grupuri sanitare interioare și asigurarea utilităților la Școală Primară Zaboloteni ( construită în anul 2004) şi reabilitare, modernizare, recompartimentare clădire cu grupuri sanitare interioare și asigurarea utilităților la Școala Veche din  Zaboloteni ( clădire din 1916), obiective ce necesitau intervențiile de reabilitare menționate și finalizate în perioade diferite ale anului 2021, Școala Gimnazială Hermeziu Corp A (clădire din 1953) din sat Hermeziu, obiective finalizate și date în funcțiune încă din anul 2021;

     • reabilitare, modernizare, recompartimentare clădire cu grupuri sanitare interioare și asigurarea utilităților la Școala Primară cu clasele 1 - 8 Trifeşti, corp B;

     • construire grădiniță nouă cu program normal din sat Trifești, dată în funcțiune anul acesta (2022), în care își vor desfășura activitatea 3 grupe de copii;

    • reabilitare, modernizare, recompartimentare clădire cu grupuri sanitare interioare și asigurarea utilităților la Școala Gimnazială Hermeziu Corp A, comuna Trifești, județul Iași, care va avea 4 săli de clasă funcționale;

    • reabilitare, modernizare, recompartimentare clădire cu grupuri sanitare interioare la Școală Trifești Corp B, de asemenea finalizată și dată spre folosință, aici funcționând un număr de 6 săli de curs pentru elevi;

    • modernizare drumuri de interes local din comuna Trifești, județul Iași, pe o lungime totală de 5.150 m, proiect de finanțare realizat prin programul PNDL 1;

     • aducţiune de apă şi canalizare în satele comunei Trifeşti, judeţul Iaşi.

Printre proiectele în curs de execuție se numără:

     • extinderea reţelei de de apă şi canalizare în satele comunei Trifeşti, judeţul Iaşi;

     •  reabilitare, modernizare, recompartimentare clădire cu grupuri sanitare interioare și asigurarea utilităților la Școala Primară Vladomira ( clădire din 1935), reabilitare, modernizare, recompartimentare clădire cu grupuri sanitare interioare și asigurarea utilităților la Școala Gimnazială Hermeziu Corp B (clădire din 1886) din sat Hermeziu și Grădinița Trifești (clădire din 1948) din sat Trifești, obiective care sunt în curs de execuție;

     • construire dispensar uman, pentru care se desfășoară licitația în vederea adjudecării lucrărilor de construire;

     • modernizare drumuri în toate cele 4 sate ale comunei Trifești prin programul Anghel Saligny, cu o valoare de finanțare de 9.000.000 lei fără TVA, prin care se vor executa aproximativ 8 km de drumuri sătești și comunale.

Nenumărate proiecte de finanțare sunt deja începute

Anul acesta, în sesiunea din toamnă, a fost depusă cererea de finanțare prin programul POIM pentru eficientizarea consumului de energie  a obiectivului de investiție “Reabilitare termică sediu Primărie”, cerere care a fost admisă de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrație, urmând că proiectul să se desfășoare în anul 2023.

Este așteptată însă și lansarea apelului de proiecte finanțate prin ”Programul Județean de Dezvoltare Economică-Socială Iași pentru perioada 2021-2024”, care se desfășoară în fiecare an bugetar în perioada de derulare a programului, desigur cererile de finanțare fiind aprobate în urma unei selecții, făcută de către comisia de specialitate.

Este incontestabil că influența instituțiilor locale este importantă și se resimte asupra bunăstării generale, pentru întreaga comunitate, de aceea conducerea comunei încearcă să orienteze și să ghideze tot aparatul administrației actuale către nevoile cetățeanului, oferind siguranță și integrare tuturor membrilor comunei Trifești, județul Iași.

De aceea, primarul Alexandru Ivănucă îşi doreşte și face eforturi ca administrația actuală să facă diferența și să conteze pentru întreaga comunitate a comunei Trifești, județul Iași.

În toți acești ani, în comuna Trifești-Iași, au fost investiții din bugetul local, dar au fost  investite și câteva milioane de euro - bani nerambursabili din finanțări externe. Câteva linii de investiții care merită scoase în evidență, în afară celor enumerate mai sus, ar fi următoarele:

        • investiții privind introducerea si racordarea privind alimentarea cu apa si canalizare în satele comunei;

        •  investiții în infrastructură - modernizare drumuri și amenajări de trotuare, care în urmă cu mulți ani erau greu practicabile;

        •  construirea unei grădinițe cu program normal;

       • construirea unui teren de sport pentru tineret;

       • construirea unui dispensar uman, atât de necesar pentru comunitatea locală de altfel;

       • realizare rețea de alimentare cu gaze naturale în comuna Trifești prin programul Anghel Saligny.

O mare mândrie, ca realizare a comunei Trifeşti, o reprezintă existența unui serviciu propriu de pompieri şi a unei mașini de pompieri, care a fost una din cele mai importante achiziții din bugetul local, la scurt timp după preluarea mandatului de către primarul Alexandru Ivănucă. Acest fap teste cu atât mai important, întrucât cea mai apropiată unitate de pompieri se află la aproximativ 40 de km, dar şi pe baza faptului că în comuna Trifești, activitatea principală este agricultura, iar posibilitatea producerii unui incendiu este mult mai ridicată.

 În ceea ce privește domeniul social, este urmărită realizarea sau construirea unui centru social, în condițiile în care vom fi eligibili pentru o viitoare finanțare PNRR.

Ca planuri de viitor, primarul Alexandru Ivănucă va face toate demersurile necesare ca, împreună cu colegii săi, să reuşească accesarea finanțărilor necesare și folositoare locuitorilor din satele comunei Trifești, județul Iași. Aceste finanțări au rolul să atragă investitori, și de ce nu, să dezvolte turismul, comuna Trifești fiind o zonă cu mult istoric cultural în spate.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Lucian DÎRDALA

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Graniţa terestră între Rusia şi NATO va deveni, curând, una considerabilă... Vom putea vorbi de un veritabil flanc estic, de la Marea Neagră, la Oceanul Îngheţat. Invazia rusă în Ucraina a deschis o cutie a Pandorei din care au ieşit rele pe care lideri precum domnii Erdoğan sau Orbán le pot ignora, dar nu le pot readuce sub capac.

opinii

De ce scriu?

Florin CÎNTIC

De ce scriu?

Cum, dintr-un scrupul arhivistic, mi-am numerotat textele trimise săptămânal Ziarului de Iaşi, am descoperit că acesta este cu numărul 500. Astfel încât aş face o scurtă pauză de respiraţie faţă de tematica obişnuită a rubricii mele.

Meditaţie despre europubelă

Radu PĂRPĂUȚĂ

Meditaţie despre europubelă

Despre un tomberon, zis şi europubelă, cum îi spune mai simandicos lăzii de gunoi, am putea spune că este pântecele răsturnat al unui cetăţean european. Asemănările sunt frapante. 

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Alex VASILIU

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Nu mai trebuie demonstrat că forţa de comunicare, convingere şi impresionare a imaginii plasează sunetul pe locul al doilea, mai ales acum, în epoca civilizaţiei ecranelor omniprezente. Apariţia televiziunii, cu multe decenii în urmă, a însemnat pentru unii ignorarea relevanţei radioului, însă timpul a demonstrat că „arma clasică”, aparent simplă, numită microfon, poate învinge deseori în lupta pentru captarea interesului public. Dacă este folosită inteligent, inspirat, cu grijă pentru cultivarea valorii, cu harul comunicării. Şi în cazul radioului, „reclama este sufletul comerţului”. 

pulspulspuls

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Apăi, dragilor, om fi având noi nişte anişori adunaţi pe creştet, dar când vezi asemenea năzdrăvănii zău că îţi vine, ca-n tinereţe, să-ţi faci bocceluţa şi s-o tai unde-i vedea cu ochii: Canada, Anglitera, chiar şi Congo, zău aşa, numai Iaşi şi Românica nu.

Caricatura zilei

Una din vremea pandemiei

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.