VIDEO: Filmul accidentului de ieri de la Miclăuşeni. Două persoane şi-au pierdut viaţa
Eugen Damatar de 63 de ani si sotia Lucia de 60 circulau ieri spre Butea într-un Logan, dinspr (...)
citeste totmiercuri, 29.03.2023
Anul acesta se împlinesc 14 ani de când Alexandru Ivănucă este primarul comunei Trifeşti. O persoană al cărui deziderat suprem este bunăstarea oamenilor din comuna noastră, pe care îşi doreşte să îl ducă la îndeplinire, motiv pentru care a pornit pe acest drum acum mulţi ani. Pentru realizarea acestui gând, în decursul anilor, a accesat şi realizat mai multe proiecte, atât cu finanțare de la bugetul de stat, cât și de la bugetul local.
Încă din 2008, de când este primar, Alexandru Ivănucă a implementat proiecte în toate domeniile: infrastructură, social, cultură, educație şi nu numai. Am găsit câte un exemplu din fiecare domeniu, deși lista ar putea fi foarte lungă. Este foarte importantă precizarea că, finanțările comunei sunt din mai multe surse: bugetul județean, bugetul local, fonduri europene şi fonduri naționale. Cu gândul la toate acestea, vom relata pe scurt proiectele de care primarul este bucuros că s-au finalizat, cele pe care le are în curs de realizare, dar și cele noi deja inițiate și care sunt în faza de așteptare a răspunsurilor pentru avizele depuse. Există obiective de investiții în toate cele 4 sate ale comunei Trifești: sat Trifești, Zaboloteni, Hermeziu și Vladomira.
Lista proiectelor finalizate cuprinde:
• reabilitare, modernizare, recompartimentare clădire cu grupuri sanitare interioare și asigurarea utilităților la Școală Primară Zaboloteni ( construită în anul 2004) şi reabilitare, modernizare, recompartimentare clădire cu grupuri sanitare interioare și asigurarea utilităților la Școala Veche din Zaboloteni ( clădire din 1916), obiective ce necesitau intervențiile de reabilitare menționate și finalizate în perioade diferite ale anului 2021, Școala Gimnazială Hermeziu Corp A (clădire din 1953) din sat Hermeziu, obiective finalizate și date în funcțiune încă din anul 2021;
• reabilitare, modernizare, recompartimentare clădire cu grupuri sanitare interioare și asigurarea utilităților la Școala Primară cu clasele 1 - 8 Trifeşti, corp B;
• construire grădiniță nouă cu program normal din sat Trifești, dată în funcțiune anul acesta (2022), în care își vor desfășura activitatea 3 grupe de copii;
• reabilitare, modernizare, recompartimentare clădire cu grupuri sanitare interioare și asigurarea utilităților la Școala Gimnazială Hermeziu Corp A, comuna Trifești, județul Iași, care va avea 4 săli de clasă funcționale;
• reabilitare, modernizare, recompartimentare clădire cu grupuri sanitare interioare la Școală Trifești Corp B, de asemenea finalizată și dată spre folosință, aici funcționând un număr de 6 săli de curs pentru elevi;
• modernizare drumuri de interes local din comuna Trifești, județul Iași, pe o lungime totală de 5.150 m, proiect de finanțare realizat prin programul PNDL 1;
• aducţiune de apă şi canalizare în satele comunei Trifeşti, judeţul Iaşi.
Printre proiectele în curs de execuție se numără:
• extinderea reţelei de de apă şi canalizare în satele comunei Trifeşti, judeţul Iaşi;
• reabilitare, modernizare, recompartimentare clădire cu grupuri sanitare interioare și asigurarea utilităților la Școala Primară Vladomira ( clădire din 1935), reabilitare, modernizare, recompartimentare clădire cu grupuri sanitare interioare și asigurarea utilităților la Școala Gimnazială Hermeziu Corp B (clădire din 1886) din sat Hermeziu și Grădinița Trifești (clădire din 1948) din sat Trifești, obiective care sunt în curs de execuție;
• construire dispensar uman, pentru care se desfășoară licitația în vederea adjudecării lucrărilor de construire;
• modernizare drumuri în toate cele 4 sate ale comunei Trifești prin programul Anghel Saligny, cu o valoare de finanțare de 9.000.000 lei fără TVA, prin care se vor executa aproximativ 8 km de drumuri sătești și comunale.
Nenumărate proiecte de finanțare sunt deja începute
Anul acesta, în sesiunea din toamnă, a fost depusă cererea de finanțare prin programul POIM pentru eficientizarea consumului de energie a obiectivului de investiție “Reabilitare termică sediu Primărie”, cerere care a fost admisă de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrație, urmând că proiectul să se desfășoare în anul 2023.
Este așteptată însă și lansarea apelului de proiecte finanțate prin ”Programul Județean de Dezvoltare Economică-Socială Iași pentru perioada 2021-2024”, care se desfășoară în fiecare an bugetar în perioada de derulare a programului, desigur cererile de finanțare fiind aprobate în urma unei selecții, făcută de către comisia de specialitate.
Este incontestabil că influența instituțiilor locale este importantă și se resimte asupra bunăstării generale, pentru întreaga comunitate, de aceea conducerea comunei încearcă să orienteze și să ghideze tot aparatul administrației actuale către nevoile cetățeanului, oferind siguranță și integrare tuturor membrilor comunei Trifești, județul Iași.
De aceea, primarul Alexandru Ivănucă îşi doreşte și face eforturi ca administrația actuală să facă diferența și să conteze pentru întreaga comunitate a comunei Trifești, județul Iași.
În toți acești ani, în comuna Trifești-Iași, au fost investiții din bugetul local, dar au fost investite și câteva milioane de euro - bani nerambursabili din finanțări externe. Câteva linii de investiții care merită scoase în evidență, în afară celor enumerate mai sus, ar fi următoarele:
• investiții privind introducerea si racordarea privind alimentarea cu apa si canalizare în satele comunei;
• investiții în infrastructură - modernizare drumuri și amenajări de trotuare, care în urmă cu mulți ani erau greu practicabile;
• construirea unei grădinițe cu program normal;
• construirea unui teren de sport pentru tineret;
• construirea unui dispensar uman, atât de necesar pentru comunitatea locală de altfel;
• realizare rețea de alimentare cu gaze naturale în comuna Trifești prin programul Anghel Saligny.
O mare mândrie, ca realizare a comunei Trifeşti, o reprezintă existența unui serviciu propriu de pompieri şi a unei mașini de pompieri, care a fost una din cele mai importante achiziții din bugetul local, la scurt timp după preluarea mandatului de către primarul Alexandru Ivănucă. Acest fap teste cu atât mai important, întrucât cea mai apropiată unitate de pompieri se află la aproximativ 40 de km, dar şi pe baza faptului că în comuna Trifești, activitatea principală este agricultura, iar posibilitatea producerii unui incendiu este mult mai ridicată.
În ceea ce privește domeniul social, este urmărită realizarea sau construirea unui centru social, în condițiile în care vom fi eligibili pentru o viitoare finanțare PNRR.
Ca planuri de viitor, primarul Alexandru Ivănucă va face toate demersurile necesare ca, împreună cu colegii săi, să reuşească accesarea finanțărilor necesare și folositoare locuitorilor din satele comunei Trifești, județul Iași. Aceste finanțări au rolul să atragă investitori, și de ce nu, să dezvolte turismul, comuna Trifești fiind o zonă cu mult istoric cultural în spate.
Cuvinte cheie: + trifesti, alexandru ivanuca, retea gaz, scoala, canalizare, apa, fonduri europene
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Studiu de fezabilitate: şosea cu patru benzi de la ieşirea din Iaşi spre Sculeni
Câte carduri de energie s-au împărţit în Iaşi şI cum au fost folosite până acum
Donaţii de mii de euro: un ieşean a „îmbrăcat” zece echipe de juniori locale
La Iaşi se desfăşoară un concurs naţional pentru elevii cu deficienţe de auz
Un copil de patru luni, la un pas de moarte, adus cu elicopterul la Iași
600.000 lei de la Primărie pentru mai multe evenimente ale unor organizaţii private
Competitivitatea regională României în context european: cele 11 butoane roșii de pe tabloul de bord
Cum mai luptă statele europene cu inflaţia? Portugalia a redus la zero TVA-ul la alimentele de bază
Cine este Toni Greblă, noul preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente
Ministerul Sănătăţii anunţă că încep înscrierile pentru concursul de rezidenţiat din luna mai
Transformarea spațiilor: Cele mai bune materiale de suport pentru piatra decorativă (P)
MI5 este în alertă maximă. Ameninţarea internă din Irlanda de Nord evaluată la un nivel “sever”
VIDEO: Filmul accidentului de ieri de la Miclăuşeni. Două persoane şi-au pierdut viaţa
Un nou accident feroviar în România: O locomotivă care împingea un tren de marfă a deraiat
Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei, a fost primit de preşedintele Iohannis la Palatul Cotroceni
The Guardian susţine că Putin pregăteşte Rusia pentru un "război veşnic" cu Occidentul
Matt Turner, portarul echipei SUA, a aflat pe teren sexul viitorului său copil
100 de oi au murit într-un incendiu izbucnit la o stână din Măcin
Fundaşul Ionuţ Nedelcearu are viroză respiratorie şi a părăsit cantonamentul de la Mogoşoaia
Bărbat, cercetat după ce a spart geamurile unei maşini parcate pe o stradă
Japonezul Ryota Murata, campion WBA la categoria mijlocie, se retrage din activitate la 37 de ani
Evaziune fiscală uriaşă în domeniul financiar: Percheziţii la cinci bănci din Franţa
Fii omul potrivit la locul potrivit, folosind o mașină de închiriat performantă! (P)
5 IDEI de cocktailuri pe care trebuie să le încerci și tu dacă ești în căutare de gusturi noi (P)
“Părerile despre viaţă ale motanului Murr” de E.T.A. Hoffmann
L-am întrebat pe robotul Ion cine va câştiga alegerile la Iaşi în 2024
Doamne fereşte: iaca, citiţi şi vă cruciţi, dragi alegători, cu cine negociază premarele!
Zece divorţuri în Copou. Unde au ajuns disponibilizaţii Politehnicii? Doar Knoflach nu are echipă
FIFA a mărit sumele alocate cluburilor care au jucători la Cupa Mondială
Locomotiva implicată în accidentul mortal de sâmbătă a ieşit din revizie în dimineaţa acelei zile
Lucian DÎRDALAPenultimul obstacol pentru Finlanda |
Florin CÎNTICDe ce scriu? |
Radu PĂRPĂUȚĂMeditaţie despre europubelă |
Alex VASILIUSpectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I) |
Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel! |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.