Comuna unde legea se opreşte la uşa Primăriei
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

vineri, 07.05.2021

Comuna unde legea se opreşte la uşa Primăriei

GALERIE
primar
  • primar
- +

Edilul-şef râde în nas justiţiei care a decis că nu mai poate fi primar. Condamnatul la închisoare Gheorghe Ancuţa a ajuns să jongleze cu postul de secretar pentru a rămâne el însuşi în funcţie. A apărut şi o hotărâre fantomă de consiliu local. Viceprimarul a făcut plângere penală pentru faptul că sunt două hotărâri de CL cu acelaşi număr.

Sireţel a devenit exemplu negativ de administraţie publică locală, întrecând de departe cazul Tg. Frumos, unde primarul declarat incompatibil continuă să conducă oraşul. Spre deosebire de Târgu, unde secretara Primăriei riscă să tragă ponoase penale pentru fotoliul de primar ocupat de Ionel Vatamanu, primarul din Sireţel a ales să jongleze cu postul de secretar al comunei ca să nu-şi piardă mandatul.

În ambele cazuri, miza este aceeaşi: primarul nu poate fi eliberat din funcţie de către prefect dacă acesta din urmă nu are un referat scris de către secretarul primăriei respective privind motivele pentru care edilul a fost declarat incompatibil.

Amintim că atât Gheorghe Ancuţa, primarul din Sireţel, cât şi Ionel Vatamanu, primarul din Tg. Fru­mos, au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare, având inclusiv interdicţia de a ocupa funcţii publice timp de trei ani.

La Sireţel însă primarul Ancuţa „s-a descurcat“ ocupând şi eliberând funcţia de secretar cu cine a vrut şi când a vrut. Astfel, Gheorghiţă Liviu Vasilică a fost detaşat de la Serviciul Cadastru al primă­riei pe funcţia de secretar până în mai.

Ulterior, a demisionat şi s-a înscris la concursul de ocupare a aceleiaşi funcţii, pe care l-a şi câştigat pe 15 iunie. Însă, până acum, primarul Gheorghe Ancuţa a evitat să îl numească oficial.

Există o problemă suplimentară: conform legii (HG 611/2008, mai exact), Ancuţa avea la dispoziţie maxim 46 de zile de la anunţarea câştigătorului - 15 zile pentru propunerea Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici şi cel mult 31 de zile pentru formularea numirii lui Vasilică în funcţie. De pe 15 iunie şi până vineri, 10 august, au trecut 56 de zile.

Adevărată sau falsă

Între timp, Primăria a organizat concurs pentru alte două posturi: consilier juridic şi referent în cadrul Compartimentului Urba­nism-Construcţii. Termenul de înscriere a expirat pe 7 august şi, în mod curios, nu şi-a depus nimeni candidatura pentru cele două funcţii publice.

O explicaţie, singura de altfel, ar fi aceea că scoaterea lor la concurs se ba­zează pe acte false. Viceprimarul Gelu Şpaiuc a formulat deja o plângere în acest sens la Parchetul de pe lângă Judecătoria Paşcani. Concret, există două hotărâri ale Consiliului Local Sireţel care poartă acelaşi număr şi aceeaşi dată. Însă cele două Hotărâri nr. 16 din 20 aprilie 2018 au conţinut diferit.

Una se referă la acordarea unui mandat special reprezentantului comunei Sireţel în Adunarea Generală a Asociaţiei Regionale a Serviciilor de Apă Canal Iaşi (ARSACIS), iar prin cealaltă se aprobă „Planul de ocupare a funcţiilor pu­blice din cadrul aparatului de specialitate al primarului comunei Sireţel, judeţul Iaşi, pentru anul 2018“.

Mai interesant este faptul că acest plan nu a fost adoptat de plenul CL Sireţel, după cum susţine viceprimarul Gelu Şpaiuc. Cu toate acestea, planul însoţeşte adresa prin care primarul Ancuţa informează ANFP că trebuie organizat concursul pentru ocuparea funcţiei de secretar al comunei.

În baza ei, ANFP a ţinut concursul, la care fostul secretar interimar a candidat de unul singur şi a câştigat.

Prins la mijloc

Ambele hotărâri poartă semnătura fostului - iar acum nu se mai ştie sigur dacă şi vi­itorului - secretar al comunei, Liviu Va­silică. Acesta ne-a declarat că semnătura sa de pe unul din cele două documente e cu siguranţă contrafăcută şi că va cere constituirea unei comisii de integritate.

În ceea ce îl priveşte pe primar, acesta s-a arătat nedumerit de existenţa celor două documente însă, după ce ne-a cerut să i le tri­mitem ca să le studieze, nu a mai fost de găsit.

Situaţia este una delicată pentru Liviu Vasilică, pentru că, aşa cum ne-a declarat, s-a trezit în mijlocul unui război politic. Întrebat dacă, odată numit în funcţie, va redacta referatul aşteptat de Instituţia Prefectului, Vasilică a promis că va face neîntârziat acest lucru. Totuşi, rămâne de văzut dacă naşul său, primarul, îl va mai instala oficial pe acest post.

Mită un microbuz

Amintim că Gheorghe Ancuţa a fost condamnat definitiv în octombrie anul trecut. Iţele duc însă tocmai în octombrie 2007, când, potrivit DNA, în calitate de primar, Gheorghe Ancuţa ar fi încheiat în mod ilegal un contract de lucrări cu Neculai Lupu, administratorul firmei Aprodex SRL, pentru construirea unui pod şi a unor podeţe pe două drumuri comunale.

Ancuţa a fost acuzat că a participat la trucarea licitaţiei şi că a primit mită un microbuz. De altfel, el a fost condamnat iniţial la 5 ani cu executare, Curtea de Apel îmblânzind pedeapsa la 3 ani cu suspendare şi interzicerea unor drepturi, respectiv ocuparea unei funcţii publice.

Lege făcută cu buldozerul

Un locuitor al comunei, Gheorghe Aromanesei, ne-a trimis un memoriu la redacţie în care reclamă câteva probleme vechi de doi ani, ignorate însă atât de primar, cât şi de foştii lucrători de poliţie din comună.

O cişmea pe care Aromanesei o construise în faţa curţii lui a fost distrusă cu buldozerul primăriei, iar un vecin şi-a mutat pur şi simplu gardul cu câţiva metri în interiorul proprietăţii lui Aromanesei, cu „binecuvântarea“ comisiei de fond funciar a comunei.

Pentru această din urmă ispravă, omul susţine că a trebuit să meargă la Poliţia Paşcani să formuleze plângere, pentru că Postul de Poliţie din Sireţel era condus de cumătrul primarului. Chiar şi aşa, nu a obţinut un răspuns nici până acum.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

Toni HRIŢAC

Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

Primarul foloseşte resursele patrimoniale şi juridice ale primăriei ca să-şi gestioneze destinul politic.

Filmuletul zilei

opinii

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

Marte

Neculai SEGHEDIN

Marte

Aşa cum românii au aşteptat în zadar sosirea americanilor (au venit, ce-i drept, dar cam târziu!), aşa şi pământenii au aşteptat invazia marţienilor până când s-au plictisit şi atunci au trimis ei diverşi emisari către planeta vecină.

De ce romanul? (I)

Nicolae CREŢU

De ce romanul? (I)

A trecut de mult vremea întrebării simptomatic reluate pe atunci „De ce nu avem roman?”. În zilele noastre mai că-ţi vine să (te) întrebi, în faţa producţiei de titluri, altceva: dar oare chiar avem atât de mulţi romancieri? Asta, înainte de a-i citi? După lectură, schimbând ceea ce e de schimbat: oare cum s-o fi explicând iluzia atâtor „romancieri” despre ceea ce scriu ai? Pentru că, la drept vorbind, proporţia de autentice romane din „avalanşa” editorială readuce percepţia realităţii la adevărata şi onesta ei măsură.

pulspulspuls

Mărirea şi decăderea lui Mihăiţă vodă Chirica: cine i-a tras scatoalca ce l-a dat jos de pe cal?

Mărirea şi decăderea lui Mihăiţă vodă Chirica: cine i-a tras scatoalca ce l-a dat jos de pe cal?

Una bucăţică de analiză politico-mondenă de Bahlui pe ziua de azi, stimaţi telespectatori, dacă tot e ziua Izvorului Tămăduirii, sărbătoare cu cruce roşie.

Caricatura zilei

Două măști

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.