COMUNICARE ŞOC! Primăria a pierdut aproape 71 milioane lei din fonduri europene
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 28.07.2021

Comunicare şoc a Ministerului Fondurilor Europene

COMUNICARE ŞOC! Primăria a pierdut aproape 71 milioane lei din fonduri europene

GALERIE
primaria iasi
  • primaria iasi
- +

Primăria a pierdut o sumă de aproape 71 milioane lei din fonduri europene. Aceasta este suma totală a sancţiunilor aplicate pentru neregulile identificate în derularea contractelor de finanţare, potrivit unei adrese oficiale a Ministerului Fondurilor Europene (MFE), semnată în luna aprilie de ministrul Marius Nica şi intrată în posesia „Ziarului de Iaşi“.

Cele mai frecvente nereguli constau în stabilirea unor condiţii restrictive în atribuirea de lucrări care restrâng concurenţa şi pot favoriza anumiţi participanţi la licitaţii sau incompatibilităţilor între legislaţia româneas­că şi cea europeană. Oficialii municipalităţii contestă suma şi spun că, din punctul lor de vedere, valoarea corecţiilor financiare abia trece de 30 milioane lei. „Eu cred că e o gre­şeală la nivelul ministerului“, a declarat directorul Direcţiei Dezvoltare şi Proiecte Eu­ro­pene, Cosmin Coman.

În schimb, opoziţia politică spune că centralizarea Primăriei nu a fost asumată oficial de nimeni prin semnătură la momentul prezentării ei, în luna februarie. „Am obligaţia să cred situaţia ministerului. Discutăm de corecţii foarte mari care vor ajunge cheltuieli neeligibile şi vor fi suportate de la bugetul local. Raportaţi aceste sume la investiţiile proprii ale Primăriei pe anul în curs, investiţii care sunt de 20 mili­oane lei“, a comentat liderul consilierilor locali ai PNL, Marius Dangă. Până în luna februarie a acestui an, Primăria a primit în baza cererilor de rambursare o sumă de 215 milioane lei, conform MFE, dintr-un total contractat de 737 milioane lei (fonduri UE şi bugetul de stat) pe 17 proiecte. Raportând la ultima sumă menţionată, corecţiile reprezintă aproape 10%.

Două proiecte cumulează 73% din valoarea amenzilor

Cea mai mare diferenţă între situaţia Primăriei şi a MFE apare la proiectul privind refacerea infrastructurii pe zona Nicolina - Podu Roş (axa sud). În timp ce situaţia MFE prezintă o corecţie de 22,3 milioane lei, Primăria afirmă că valoarea este de numai 64.000 lei. Coman a precizat că o astfel de sumă este „imposibilă“, atât timp cât corecţia maximă este de 25% din valoarea contractului, iar suma de 22,3 milioane lei ajunge la aproape 40%. Însă, recomandările Comisiei Europene stabilesc un interval de corecţii de 5%, 10%, 25% şi 100%, în funcţie de gravitatea neregulii.

Proiectul cu cea mai mare sancţiune este cel privind înfiinţarea sistemului de management al traficului. Potrivit MFE, sancţiunea este de 30 milioane lei, în timp ce Primăria vorbeşte de 21,5 milioane lei. „La sistemul de management, abaterea constatată se referă la faptul că am cerut şapte specialişti pe care firmele participante la licitaţie trebuiau să-i aibă, pentru că sunt şapte tipuri de lucrări diferite, iar autoritatea de management a considerat că trei dintre ei intră sub incidenţa clauzelor excesive“, a susţinut Coman, fără a confirma suma precizată de MFE. Sistemul de trafic face, în prezent, obiectul unui dosar la DNA.

„Vom analiza diferenţele să vedem de unde apar“

Pe locul trei în topul proiectelor amendate se află refacerea infrastructurii pe axa est-vest a oraşului. Conform situaţiei MFE, abaterea ajunge la 6,35 milioane lei, în timp ce Pri­măria susţine că are doar 3,3 milioane lei. De corecţie nu a scăpat nici proiectul privind refacerea infrastructurii pe axa culturală, fiind vorba de 4,9 milioane lei. Sancţiuni de ordinul milioanelor de lei au mai încasat proiecte precum Ciric (2,44 milioane lei), reabilitare sistem termoficare (2,42 milioane lei) şi pasajul Octav Băncilă (1,95 milioane lei). Paradoxal, în situaţia Primăriei, pasajul figurează cu o sumă mai mare, de 3,5 milioane lei.

Alte proiecte la care au fost aplicate corecţii sunt Centrul Tehnogic Regional (254.137 lei), Muzeul Municipal (64.232 lei), refacerea zonei Lăpuşneanu (14.116 lei), modernizare cămin bătrâni (20.162 lei) şi reabilitare linii de tramvai (13.330 lei). În cazul ultimelor trei proiecte menţionate, sancţiunile sunt de cel puţin trei ori mai mari în situaţia Primăriei. La toate acestea se adaugă refacerea Mănăstirii Golia (etapa II) care nu figurează în situaţia MFE, dar se regăşeşte în cea a municipalităţii cu suma de 1,1 milioane lei.

„Orice altă sumă, mai mică sau mai mare, probabil va trebui identificată, analizată fiecare în parte pentru a vedea de unde apar diferenţele“, a susţinut Coman. Cu toate acestea, oficialul Primăriei a avut totuşi o explicaţie care reduce parţial diferenţa dintre situaţia MFE şi cea a municipalităţii. „În februarie am prezentat situaţia corecţiilor pe proiectele în derulare“, a menţionat Coman, fără a furniza alte date în plus. Cele trei proiecte finalizate sunt axa culturală, Centrul Tehnologic Regional şi zona de agrement Ciric. În total, acestea au fost sancţionate cu aproape 7,7 milioane lei, conform MFE.

UE nu va mai da banii aferenţi corecţiilor

Suma tuturor corecţiilor aplicate la proiecte reprezintă fondurile pe care Comisia Europeană nu le va mai deconta. Odata catalogate drept nereguli, acestea sunt suportate ori de la bugetul statului, ori de la bugetul local. Toate corecţiile pe care Primăria le are în propria-i centralizare au fost contestate şi se află în diverse stadii de soluţionare pe rolul instanţelor. Municipalitatea poate câştiga procesele în cazul în care demonstrează că sancţiunile nu au fost din culpa sa, ci pe fondul incompatibilităţilor între legislaţia românească şi cea europeană. Într-un astfel de caz, banii vor fi recuperaţi de la bugetul de stat.

Situaţia corecţiilor financiare prezentată de către MFE apare într-un răspuns oficial al ministerului adresat senatorului PNL Dumitru Oprea care a interpelat autoritatea pe această temă. În urmă cu aproape două săptămâni, reporterii au solicitat MFE un punct de vedere, dar nici până în prezent nu a fost furnizat un răspuns.

În schimb, un reprezentant al biroului de comunicare al ministerului ne-a precizat că situaţia oferită senatorului ieşean provine dintr-un sistem informatic care este corelat cu datele Comisiei Europene. „Noi avem situaţia rezultată din notele de constatare ale neregulilor şi de aplicare a corecţiilor financiare pe care le-am primit până acum de la nivelul ministerului. Până acum, situaţia noastră relevă acea corecţie de 30,2 milioane lei, inclusiv TVA. Aceasta este suma pe care noi o avem şi pe care o ştim la nivel de corecţie“, a conchis Coman.

Lipsă de transparenţă la Primărie

Oficialii municipalităţii contestă atât valoarea corecţiilor, cât şi valoarea rambursărilor în cadrul proiectelor europene furnizate de autorităţi centrale, dar refuză să pună la dispoziţia reporterilor informaţii detaliate. Pe data de 4 martie 2015, reporterii au adresat o cerere Primăriei prin care au solicitat o situaţie completă şi actualizată a celor 17 proiecte europene contractate de municipalitate în cadrul programelor de finanţare. Cu toate că Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public prevede în mod expres un termen de maximum 30 de zile pentru oferirea unui răspuns, nici până în ziua de astăzi acesta nu a fost furnizat în ciuda nenumăratelor insistenţe şi cereri de lămuriri ale reporterilor.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Protestele din Cuba creează probleme curentului radical progresist din America (II)

Alexandru LĂZESCU

Protestele din Cuba creează probleme curentului radical progresist din America (II)

Atunci când ţările în care se aplică politicile socialiste intră invariabil într-o criză profundă, ajung în ruină economică şi la proteste reprimate brutal, ampla falangă progresistă din zona politică, academică şi din mass media din Occident ne explică că motivul este că acolo nu se aplica cu adevărat socialismul.

Filmuletul zilei

opinii

Oraşe de antichităţi

Briscan ZARA

Oraşe de antichităţi

Comunismul a fost o idee proastă, fără discuţie. Aşa ceva nu se poate aplica decât poate într-o societate cu mult mai dezvoltată şi conştientă de sine decât cele existente acum şi cu 50 de ani în urmă. A organiza o ţară întreagă după nişte principii fixe, nivelatoare, înjositoare pentru unii şi înălţătoare pentru alţii, ambele pe nedrept, este o crimă adevărată. Nu poţi neglija cu totul individul, cu unicitatea lui, pentru binele societăţii în ansamblu. Pentru că ăsta e comunismul, ca orice regim totalitar, un sistem care neglijează individul.

Povestea de război a marii Regine (II)

Mihai DORIN

Povestea de război a marii Regine (II)

Istoria românilor, dar şi cea universală, stă mărturie că monarhia este regimul care, în toate timpurile, a beneficiat de cea mai mare încredere din partea oamenilor. Să reţinem şi faptul că pe această relaţie de încredere s-au structurat marile idealuri în istorie, în vreme ce neîncrederea le-a năruit. În fine, regele reprezintă o triplă "realitate socială, politică, religioasă". Însă fundamentul regalităţii în economia istoriei este faptul că aceasta este cel mai puternic simbol al naţiunii, al unităţii, al continuităţii, al fertilităţii şi al mântuirii.

Final de admitere. Studenţia ca scurtătură

Ioan Alexandru TOFAN

Final de admitere. Studenţia ca scurtătură

S-a terminat admiterea şi atmosfera în universitate este aceeaşi ca la sfârşitul unei nunţi la un cămin cultural de la sat. Mormane de hârtii (chiar dacă există o platformă online de înscriere, dosarul plic este inevitabil ca o lege a firii), sticle cu apă sălcie, scrumiere pline, pixuri aruncate, priviri obosite, transpiraţie, poveşti amuzante sau teribile. Dar şi un sentiment de mulţumire, ca după număratul darului: au venit şi anul acesta studenţi, nu ne desfiinţează nimeni. Ba chiar au venit mai mulţi decât anul trecut, cel puţin la licenţă.

pulspulspuls

Iaca scenariu pentru dl scenarist vasluian Porumboiu: A fost sau n-a fost informată Cozet?

PULS

Iaca scenariu pentru dl scenarist vasluian Porumboiu: A fost sau n-a fost informată Cozet?

Iată, stimaţi participanţi la trafic, că deşi a trecut atâta vreme de la ceea ce colegii lui au acuzat la junele conţilier userist Ciorăpel că este de-a dreptul trădare în favoarea hidrei chiriciste, încă mai apar pe surse detalii interesante despre acea joie neagră şi mâloasă a politichiei de Bahlui. 

Caricatura zilei

După o analiză mai atentă, Rădoi a descoperit motivul pentru care România a luat bătaie de la Coreea

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.