Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

COMUNICATUL oficial referitor la reținerea judecătorului Dan Anton

GALERIE
dan_anton_retinut
  • dan_anton_retinut
- +

Acţiune spectaculoasă a procurorilor anticorupţie împotriva unuia dintre cei mai controversaţi judecători din Iaşi. Magistratul Dan Anton, de la Curtea de Apel Iaşi, a fost săltat ieri şi dus la audieri la DNA Bucureşti, unde a fost reţinut azi-noapte pentru 24 de ore. Anton este implicat într-un dosar voluminos, realizat cu sprijinul SRI, în care acuzaţiile aduse depăşesc uneori limita imaginaţiei. A promis unor afacerişti italieni că va interveni pe lângă fostul premier moldovean Vlad Filat. A primit mită de la traficanţi de ţigări în urma unei întâlniri conspirative de la un hotel din Iaşi. A intrat prin efracţie în apartamentul concubinei sale pentru a monta aparate ilegale de înregistrat. A dat şpagă sticle de băutură unui agent de pază de la o şcoală pentru a fi anunţat când ajunge acolo fostul soţ al iubitei. S-a lăudat că îşi poate convinge două colege să dea o sentinţă „cu dedicaţie”. Sunt acuzaţii din dosarul instrumentat împotriva magistratului ieşean, furnizate de surse juridice. Comunicatul oficial:

„În completarea comunicatului nr. 1630/VIII/3 din 21 octombrie 2015, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să comunice următoarele:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pe o durată de 24 ore, începând de la data de 21 octombrie 2015, a inculpaţilor:

ANTON DAN,  magistrat în cadrul Curţii de Apel Iaşi – Secţia penală şi pentru cauze cu minori, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:

- trafic de influenţă, (2 infracţiuni),

- violarea vieţii private,

- instigare la abuz în serviciu,

- şantaj,

- dare de mită,

PRELIPCEAN MIHAELA GABRIELA, grefier în cadrul Judecătoriei Iaşi, cu privire la săvârșirea infracțiunii de favorizarea făptuitorului.

De asemenea, procurorii anticorupţie au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, începând cu data de 21 octombrie 2015,  față de inculpaţii:

JURAVLE MIHAELA, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Darabani,  cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:

- cumpărare de influenţă,

- complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată,(2 infracţiuni),

HAUCĂ TEODOR, fost senator în Parlamentul României, în prezent administrator al unei societăţi comerciale, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:

- trafic de influenţă,

- cumpărare de influenţă,

- instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, (2 infracţiuni),

MOGLAN MARINA, concubina inculpatului Anton Dan (având dublă cetăţenie română şi moldovenească), cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:

- complicitate la şantaj,

- complicitate la dare de mită,

- dare de mită,

DEL GATTO RENATO, om de afaceri italian, cu privire la săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influenţă.

Totodată, procurorii anticorupţie au mai dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspecții:

BĂDICĂ DOINA, consilier în cadrul Senatului României – Comisia Economică Industrii şi Servicii, cu privire la săvârşirea infracţiunii  de fals în înscrisuri sub semnătură privată

ZVÎNCĂ FLORIN-DANIEL, lucrător de poliţie în cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Stânca Costeşti, cu privire la săvârşirea infracţiunii  de abuz în serviciu,

LUPUŞORU CARMEN-GABRIELA, medic primar neurologie psihiatrică pediatrică la Spitalul Clinic de Psihiatrie Socola, cu privire la săvârşirea infracţiunii  de luare de mită,

POPUŞOI CĂTĂLIN ION, agent de pază, cu privire la săvârşirea infracţiunii  de luare de mită.

Din ordonanțele întocmite de procurori a rezultat că există date și probe potrivit cărora:

În cursul anului 2014, urmare a faptului că Parchetul de pe lângă Judecătoria Huşi a dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a unei persoane (având dublă cetăţenie română şi moldovenească), sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă calificată în formă continuată, o rudă a acesteia a apelat la inculpatul Haucă Teodor pentru ca acesta să îşi folosească influenţa asupra unor magistraţi din cadrul Curţii de Apel Iaşi, în vederea soluţionării favorabile a dosarului respectiv.

Astfel, la data de 14 mai 2014, cu ocazia unei întâlniri organizate la un hotel din municipiul Iaşi, la care au participat, printre alţii, inculpaţii Haucă Teodor şi Anton Dan, acesta din urmă le-a dat asigurări interlocutorilor săi că poate interveni pe lângă cei doi  judecători  învestiţi cu judecarea cauzei respective.

În schimbul intervenţiei sale, dar şi pentru a garanta succesul demersurilor frauduloase, inculpatul Anton Dan le-a cerut persoanelor interesate să-i angajeze persoanei trimise în judecată, ca apărător, un apropiat al său, avocat în cadrul Baroului Iaşi.

În acelaşi context, inculpatul  Haucă Teodor şi o altă persoană i-au asigurat, în datele de 09.10.2014 şi 10.10.2014, cu titlu gratuit, magistratului Anton Dan, servicii hoteliere şi de transport pe raza oraşelor Bălţi şi  Chişinău din Republica Moldova.

În cursul lunii februarie 2015, magistraţii Curţii de Apel Iaşi a menţinut faţă de aceasta pedeapsa de  4 ani şi 6 luni de închisoare şi au desfiinţat în integralitate, cu privire la latura civilă, sentinţa penală emisă de Judecătoria Huşi, diminuând daunele materiale la care a fost obligată iniţial persoana trimisă în judecată pentru contrabandă.

Începând cu data de 18 septembrie 2014, între inculpaţii Anton Dan  şi concubina acestuia,  Moglan Marina şi doi oameni de afaceri din Italia, unul dintre ei fiind inculpatul Del Gatto Renato, au avut loc mai multe întâlniri al căror subiect îl constituia facilitarea intrării şi dezvoltării unor investiţii în infrastructurăpe piaţa din Republica Moldova, de către aceştia din urmă.

Aceste tatonări s-au concretizat în cursul lunii august 2015, când inculpatul Del Gatto Renato i-a promis magistratului Anton Dan o sumă consistentă, dar neprecizată de bani, pentru sine, şi un post de director la firma nou înfiinţată în Chişinău, Republica Moldova, pentru inculpata Moglan Marina.

Inculpatul Anton Dan a fost de acord cu “oferta” omului de afaceri, angajându-se că va interveni în acest sens atât pe lângă o persoană influentă din cadrul  Parlamentului Republicii Moldova cât şi pe lângă unii membri din guvernul acestui stat.

Cei doi inculpaţi chiar i-au intermediat omului de afaceri o întâlnire cu unul dintre miniştrii guvernului din Republica Moldova.

La data de 27 februarie 2015, inculpatul Anton Dan, sprijinit de inculpata Moglan Marina, a pătruns în locuinţa fostului soţ şi, fără consimţământul acestuia, a instalat un mijloc tehnic de înregistrare video, disimulat într-un ceas electronic, (achiziţionat de către o persoană  de pe un site de vânzări on-line, din dispoziţia inculpatului Anton Dan şi plătit de acesta din urmă) în scopul obţinerii unor imagini care să conţină detalii din viaţa privată a acestuia.

Anterior, inculpatul Anton Dan, beneficiind de ajutorul unei alte persoane, l-a înregistrat video, în mediul ambiental, în mod nelegal, într-un loc public.

Aceste filmări urmau să fie folosite ulterior de către cei doi inculpaţi în vederea şantajării persoanei respective, dar şi de a-l discredita pe acesta în faţa diferitelor organisme ale statului.

În intervalul 29.12.2014-03.01.2015, inculpatul Anton Dan a făcut demersuri, printr-un intermediar, pe lângă suspectul Zvîncă Florin Daniel, lucrătorul de poliţie în cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Stânca Costeşti, judeţul Botoşani, determinându-l pe acesta din urmă să-şi  încalce, la data de 03.01.2015,  atribuţiile de serviciu, precum şi dispoziţiile imperative ale din Legea 248/2005 (republicată), privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate.

Concret, suspectul  a permis ieşirea din ţară, pe la Punctul de trecere a frontierei Stânca, judeţul Botoşani, a inculpatei Moglan Marina însoţită de cei copii minori (având dublă cetăţenie română şi moldovenească) ai acesteia, fără să aibă o declaraţie autentificată a celuilalt părinte, privind acordul în legătură cu efectuarea de către copiii minori, a unei călătorii în afara graniţelor statului român, respectiv în Republica Moldova.

În cursul lunii noiembrie 2014, inculpatul Anton Dan, beneficiind de ajutorul concubinei sale, l-a cointeresat material, prin oferirea unor  sticle cu băuturi alcoolice, pe suspectul Popuşoi Cătălin Ion, agent de pază la o firmă care asigura securitatea unităţii şcolare frecventată de cei doi copii minori ai inculpatei Moglan Marina.

În schimbul acestor bunuri, suspectul trebuia să îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu, respectiv să-i semnaleze inculpatului Anton Dan orice vizită făcută de tatăl minorilor în cadrul unităţii şcolare, fiind „pus în gardă” în acest fel, cu privire la prezenţa persoanei respective pe raza municipiului Iaşi .

În cursul lunii mai 2014, după pronunţarea divorţului şi în condiţiile în care, fostul soţ al inculpatei Moglan Marina şi-a manifestat intenţia de a devoala în mass-media datele pe care le deţinea privind imoralitatea judecătorului Anton Dan, a fost acostat de o persoană care a ameninţat-o că, în cazul în care îşi va materializa intenţiile de a expune în presă relaţia extraconjugală a magistratului, va suferi consecinţe de ordin fizic. Câteva luni mai târziu fostul soţ al inculpatei l-a văzut pe cel care-l ameninţase în compania inculpatului Anton Dan.

Ulterior acestui eveniment, începând cu data de 08.09.2014, persoana ameninţată a formulat mai multe plângeri penale, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ameninţare care-l vizau pe judecătorul Anton Dan , adresate Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi, Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, Consiliului Superior al Magistraturii şi Preşedinţiei României, date care au ajuns la cunoştinţa magistratului, inclusiv prin intermediul concubinei sale, Moglan Marina.

Pentru a-l descuraja şi pentru a-l determina pe acesta să înceteze demersurile iniţiate în justiţie sau făcute pe lângă alte autorităţi ale statului, inculpatul Anton Dan a iniţiat o campanie de hărţuire a persoanei respective, prin interpuşi, urmărind, în principal, privarea acesteia de dreptul de a lua contact cu cei doi copii minori, dar şi pentru a se asigura că nu vor mai exista acţiuni care să aducă atingere intereselor magistratului.

Concret, inculpatul  Anton Dan a acţionat pentru identificarea şi determinarea unor medici abilitaţi în domeniul psihiatriei infantile să întocmească, în fals, documente din care să rezulte agresiuni de natură psihică exercitate de fostul soţ al inculpatei Moglan Marina, asupra copiilor.

Astfel, data de 24 noiembrie 2014, inculpatul  Anton Dan a contactat-o pe suspecta Lupuşoru Carmen Gabriela, medic primar neurologie psihiatrică pediatrică la Spitalul Clinic de Psihiatrie Socola, şi, folosindu-se în mod explicit, de autoritatea funcţiei deţinute, a acţionat pentru influenţarea deciziei acesteia.

În urma acestor demersuri, dar şi ca urmare a remiterii cu titlu de mită de către inculpata Moglan Marina a unor produse alimentare şi băuturi alcoolice, în cuantum de 168 lei, medicul Lupuşoru Carmen Gabriela a întocmit o scrisoare medicală neconformă realităţii,  cu privire la unul dintre minori, conform căreia copilul suferă de afecţiuni generate de comportamentul violent al tatălui.

În acelaşi scop, de discreditare a fostului soţ dar şi de decădere a acestuia din drepturile părinteşti, inculpata Moglan Marina a înregistrat  la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi o sesizare în legătură cu presupuse abuzuri exercitate de tată asupra celor doi minori.

Ulterior, în data de 03.03.2015, inculpata Moglan Marina a înaintat Judecătoriei Iaşi o cerere privind emiterea unui ordin de protecţie şi evacuare temporară a fostului soţ din locuinţa comună, iar în data de 27.03.2015, o cerere de exercitare exclusivă de către reclamantă a autorităţii părinteşti asupra celor doi copii minori.

Aceste acţiuni au fost bazate exclusiv pe documente eliberate de către instituţiile statului sau instituţii particulare în baza presiunilor exercitate de către inculpatul Anton Dan.

În intervalul 14.10-11.11.2014, inculpatul Haucă Teodor a pretins că are influenţă asupra membrilor Secţiilor de judecători şi de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii,  promiţându-i inculpatei Juravle Mihaela, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Darabani că, prin intermediul cunoştinţelor din lumea judiciară sau politică, îi va determina pe membrii acestor secţii să aprobe, fie transferul, fie numirea acesteia în funcţia de  procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi sau Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, respectiv judecător la Judecătoria Rădăuţi, Judecătoria Suceava sau Judecătoria Botoşani. 

În schimbul traficării influenţei, inculpatul Haucă Teodor i-a pretins inculpatei Juravle Mihaela ca, în urma ocupării uneia dintre aceste noi funcţii, să îi asigure acestuia cât şi firmelor administrate de acesta, protecţia în plan juridic.

În acelaşi context,  în intervalul 15.10.2014-19.11.2014, inculpatul Haucă Teodor i-a solicitat suspectei Bădică Doina, consilier în cadrul Senatului României – Comisia Economică Industrii şi Servicii, să redacteze şi să semneze în fals două cereri în numele inculpatei Juravle Mihaela pe care să le înregistreze la biroul registratură secretariat şi arhivă din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

Falsificarea semnăturilor olografe din cuprinsul celor două cereri a fost executată cu ştiinţa şi în complicitate cu inculpata Juravle Mihaela.

Printr-o hotărâre din luna noiembrie 2014, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, cu unanimitatea voturilor valabil exprimate, a constat că cererea de numire în funcţia de judecător la Judecătoria Botoşani a numitei Juravle Mihaela este tardivă şi că aceasta nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege în vederea numirii în funcţia de judecător la Judecătoria Rădăuţi sau la Judecătoria Suceava.

Printr-o altă hotărâre emisă în aceeaşi zi, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, cu majoritatea voturilor valabil exprimate, a constat că cererea de transfer în funcţia de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi sau la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a inculpatei Juravle Mihaela este tardiv formulată.

La data de 11 mai 2015, inculpata Prelipcean Mihaela Gabriela, grefier, a fost audiată de procurorii anticorupţie, în calitate de martor, ocazie cu care aceasta a fost întrebată în legătură cu natura mai multor mesaje text, tip „sms”, transmise de pe numărul său de telefon mobil, pe numărul de telefon mobil al judecătorului Anton Dan.

Aceste mesaje cuprindeau în esenţă ameninţări formulate de către inculpată la adresa lui Anton Dan, privind o viitoare denunţare a acestuia la Direcţia Naţională Anticorupţie, ca urmare a unor infracţiuni de corupţie săvârşite de către magistrat şi de care aceasta pretindea, în cuprinsul mesajelor, că are cunoştinţă.

Inculpata  a precizat în declaraţia dată la momentul respectiv că acele ameninţări nu aveau nici o bază reală, dar după încheierea audierilor, l-a contactat pe magistratul Anton Dan, printr-un intermediar pe care l-a instruit să utilizeze un limbaj codat şi să-l avertizeze pe acesta că este interceptat de către Direcţia Naţională Anticorupţie, lucru care s-a şi întâmplat la data de 13 mai 2015.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Inculpaților şi suspecţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 şi 307 Cod de procedură penală.

La data de 22 octombrie 2015, inculpaţii Anton Dan şi Prelipcean Mihaela Gabriela urmează să fie prezentaţi Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale, respectiv punerea în mișcare a acțiunii penale reprezintă etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri