anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

sambata, 04.07.2020

Concedieri în masă la „Socola“. Angajaţi abuziv pe vremea lui Oprişanu, daţi afară acum

GALERIE
protest
  • protest
- +

Ar fi o variantă pentru cei 82 de asistenţi şi infirmieri: transferul la Spitalul Judeţean Suceava.

Începând de ieri, 30 martie, 82 de asistenţi medicali şi infirmieri de la Institutul de Psihiatrie „Socola“ din Iaşi au rămas fără loc de muncă după ce au primit încă de dimineaţă deciziile de încetare a contractelor. Iniţial au fost angajate în urma unui concurs 91 de persoane, trei dintre ele s-au transferat, iar şase sunt foşti angajaţi ai spitalului care au ocupat anterior alte funcţii în cadrul unităţii medicale, fiind retrimişi să ocupe posturile anterioare. Conform managerului „Socola“, Bogdan Şaramet, decizia a fost luată din două motive: din punct de vedere juridic concursul a fost ilegal, existând inclusiv o anchetă a DNA în desfăşurare, iar din punct de vedere economic, bugetul spitalului nu poate suporta aceste cheltuieli.

Reamintim că acest concurs, organizat în perioada în care manager era dr. Gabriel Oprişanu, a fost suspendat în luna septembrie, după ce DNA a deschis o anchetă penală cu privire la desfăşurarea concursului, însă a fost reluat două luni mai târziu, decizia fiind luată de conducerea spitalului. Inclusiv Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii a solicitat iniţierea „unei acţiuni pe rolul instanţei de judecată în vederea anulării concursurilor“, dar şi reluarea acestuia de la zero, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

O variantă: transferul la Suceava

În prezent, reprezentanţii unităţii medicale susţin că au solicitat Ministerului Sănătăţii un punct de vedere privind situaţia angajaţilor în urma concursului suspect, primind recomandarea de a lua legătura cu Direcţia de Sănătate Publică Iaşi pentru un eventual transfer al acestora la alte unităţi sanitare.

„Prin adresa nr. 6240/24.03.2020 s-a solicitat DSP Iaşi sprijin în legătură cu transferul acestor salariaţi. Nu s-a primit nici un răspuns“, au precizat reprezentanţii spitalului.

În urmă cu câteva zile, angajaţii fuseseră anunţaţi că urmează să fie transferaţi la Spitalul Judeţean din Suceava, fără posibilitatea de a reveni pe posturile pentru care au susţinut concursul. Angajaţii au redactat o scrisoare deschisă către preşedintele României, Klaus Iohannis, şi către alte autorităţi de la nivel naţional, pentru a semnala situaţia. Argumentând faptul că nu au primit niciun răspuns de la DSP Iaşi, conducerea spitalului a renunţat şi la această variantă.

Angajaţii care s-au trezit concediaţi spun că se află într-o situaţie limită - rămân fără loc de muncă în contextul în care în această perioadă personalul medical este foarte important.

„Acolo noi îngrijim oameni cu probleme grave de sănătate, după ce au suferit un accident vascular cerebral, cu comorbidităţi, cu demenţă. Se compară un angajat care abia a venit în spital, fără vechime, cu noi, cei care avem experienţă şi ştim cum să tratăm aceşti oameni?“, a precizat unul dintre angajaţii concediaţi.

A rămas doar o treime din cheltuielile de întreţinere şi funcţionare

Cei din conducerea spitalului spun că au fost nevoiţi să ia această decizie, având în vedere că la sfârşitul lunii martie cheltuielile salariale reprezentau un procent de 92,62%, iar cheltuielile de întreţinere şi funcţionare însumau 20% din total, ceea ce ducea la un procent de 112%. Prin urmare, dacă ar plăti toate salariile la valoarea lor integrală, spitalul nu ar mai avea suficienţi bani pentru a funcţiona. La nivelul lunii martie, „Socola“ a avut încasări pentru servicii medicale şi pentru plata salariilor în valoare de aproximativ 8,9 milioane de lei, salariile reprezentând în această lună aproximativ 8,25 milioane de lei. Cei din conducere susţin că pentru funcţionarea Institutului este nevoie de suma de 1,8 milioane lei, reprezentând cheltuieli de întreţinere şi funcţionare, achiziţie de medicamente, materiale sanitare, reactivi, dezinfectanţi şi alimente pentru pacienţi. Spre exemplu, doar pentru plata utilităţilor e nevoie de 400.000 de lei pe lună. Însă în luna martie, pentru toate cheltuielile enumerate anterior, după plata salariilor, în bugetul Institutului a rămas suma aproximativă de 657.000 de lei, puţin mai mult de o treime din necesar.

„În urma încheierii celor 91 de contracte individuale de muncă în ianuarie 2020 fondul de salarii a fost în februarie 2020 de aproximativ 97%. În urma consultării cu sindicatele (proces-verbal nr. 6131/23.03.2020), acestea au fost de acord cu măsura radicală de desfacere a contractelor de muncă ale celor noi angajaţi, în conformitate cu dispoziţiile art. 31 alin. 3 Codul Muncii. În urma consultării cu medicii (proces-verbal nr. 5313/19.03.2020), şi aceştia au fost de acord cu luarea acestei măsuri. Aceeaşi decizie au luat-o şi membrii Comitetului Director“, au precizat reprezentanţii spitalului într-un comunicat.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pornind de la o amintire cu Ionuţ Popa

Nicolae GRECU

Pornind de la o amintire cu Ionuţ Popa

Fotbalul nu trebuie să mai suporte umilinţa vasalităţii faţă de vremelnici politruci pe post de suzerani.

Filmuletul zilei

opinii

Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (I)

Eugen MUNTEANU

Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (I)

Sunt evenimente sau întâmplări în viaţa fiecăruia dintre noi care ni se imprimă definitiv în memorie datorită semnificaţiei speciale pe care le‑o acordăm. Un asemenea eveniment este, în opinia autorului, cel evocat în rândurile următoare.

Silueta oraşului

arh. Ionel OANCEA

Silueta oraşului

Prima poveste a oraşului, scrisă în secolele XII-X înainte de Hristos, este despre ideea turnului până la cer construit pentru faimă. 

Teologie cu linguriţa (IV)

pr. Constantin STURZU

Teologie cu linguriţa (IV)

Statul are datoria de a veghea la sănătatea cetăţenilor, dar şi de a respecta legi precum cea care vorbeşte despre un "mod autonom" în care se organizează cultele. Nici o reglementare a autorităţilor nu poate aduce atingere unor adevăruri de credinţă, decât dacă se încalcă această "autonomie". Ideea că interesul public poate justifica intervenţia statutului în chestiuni de ordin religios nu este nouă. 

pulspulspuls

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Să începem cu sfârşitul pe astăzi, stimaţi telespectatori, şi să vă oferim ceva de la Bucale, una bucată postare frumoasă a unui bun amic, abil cunoscător al sforăriilor din partidoi. 

Caricatura zilei

Paparazzi

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.