Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Concediul medical vs. concediul de odihnă

GALERIE
concediu-medical
  • concediu-medical
- +

 

“Angajatorul mi-a calculat cele 10 zile de concediu medical, pe care l-am avut din totalul zilelor la care am fost îndreptăţit pe anul 2013, afirmând că reducerea concediului de odihnă s-a realizat în baza prevederilor art. 145 din Codul Muncii, motiv pentru care doresc să mă sprijiniţi în a afla dacă această măsură aplicată de angajator este în conformitate cu prevederile legale în materie.” R.B. - Iaşi 
Facem precizarea că potrivit prevederilor art.145 alin. 2 din Codul Muncii republicat “durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte în contractul individual de muncă, cu respectarea legii şi a contractelor colective aplicabile şi se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic”.
Totodată, faţă de problematica acordării concediului medical, Curtea Europeană de Justiţie, printr-o hotărâre preliminară pronunţată în ianuarie 2009, interpretând dispoziţiile art.7 din Directiva 2003/88 a declarat următoarele:
1. Articolul 7 alin.1 din Directiva 2003/88 CE a Parlamentului European şi a Consiliului European privind anumite aspecte ale organizării timpului de lucru trebuie interpretat în sensul că nu se opune unor dispoziţii sau unor practici naţionale potrivit cărora un lucrător aflat în concediu medical nu are dreptul la un concediu anual plătit efectuat într-o perioadă de concediu medical.
2. Articolul 7 alin.1 din Directiva 2003/88 trebuie interpretat în sensul că se opune unor dispoziţii sau unor practici naţionale, care prevăd că dreptul la concediu anual plătit se stinge la expirarea perioadei de referinţă şi/ sau a unei perioade de report stabilite de dreptul naţional chiar şi în cazul în care lucrătorul s-a aflat în concediu medical în toată perioada de referinţă sau într-o parte din aceasta şi incapacitatea sa de muncă a continuat până la încetarea raportului sau de muncă, motiv pentru care nu a putut să îşi exercite dreptul la concediul anual plătit.
3. Articolul 7 alin. 2 din aceeaşi Directivă 2003/88 trebuie interpretat în sensul că se opune unor dispoziţii sau unor practici naţionale care prevăd că, la încetarea raportului de muncă, nu se acordă nici o indemnizaţie pentru concediul anual plătit neefectuat lucrătorului, care s-a aflat în concediul medical în toată perioada de referinţă sau într-o parte din aceasta şi/ sau în toată perioada de report sau într-o parte din aceasta, motiv pentru care nu a putut să-şi exercite dreptul la concediul anual plătit. Pentru calculul indemnizaţiei menţionate, remuneraţia obişnuită a lucrătorului, care este cea care trebuie menţinută în perioada de repaus ce corespunde concediului anual plătit, este de asemenea determinată.
Curtea Europeană de Justiţie este o jurisdicţie căreia îi revine misiunea de a asigura respectul dreptului comunitar în interpretarea şi aplicarea tratatelor, iar în sistemul instituţional al comunităţii reprezintă o putere suverană.
De asemenea, este admis că jurisprudenţa Curţii Europene de Justiţie este izvor de drept al dreptului comunitar, alături de legislaţia primară şi secundară, iar hotărârile Curţii Europene de Justiţie sunt obligatorii şi pentru instanţele din România.
În ceea ce priveşte interpretarea sau aprecierea asupra validităţii unei norme comunitare, dată prin hotărârea Curţii Europene de Justiţie se impune atât pentru instanţa respectivă, cât şi pentru toate celelalte instanţe, care sunt chemate, în cadrul căilor de recurs naţionale, să se pronunţe în acelaşi litigiu, cât şi altor instanţe în faţa cărora textul în cauză va fi invocat.
Totodată, Constituţia României reglementează la art. 148 alin. 2: ”… ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare”.
Având în vedere toate aceste aspecte, considerăm că perioada de concediu medical nu diminuează durata concediului de odihnă, dar corecta interpretare şi aplicare a prevederilor legale în vigoare este răspunderea angajatorului.    
 
 

Expert Paula Iekel - Biroul teritorial Iaşi, Instituţia Avocatul Poporului

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri