Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Eveniment

Concert al Corului Bărbătesc de Cameră " BLAGOZVONNITSA "

GALERIE
afis blagozvonnitsa
  • afis blagozvonnitsa
- +

Aula Bibliotecii Central Universitare Iaşi - Joi 31 octombrie ora 18

Istoricul înfiinţării grupului.

Chiar în  centrul Moscovei, în apropiere de  Piaţa Roşie, pe strada Sfântul Nicolae, se află vechea mănăstire Zaikonospassky. Dincolo de  zidurile sale, cândva a fost  înfiinţată o  şcoală, reorganizată ulterior în Academia Slavo-Greacă-Latină, unde avea să  înveţe mai târziu şi  savantul şi omul de cultură,  Mihail Lomonosov. Această academie stă la originea  Academiei Teologice din Moscova.

Manastirea Zaikonospassky este  leagănul în care cu  binecuvântarea Preafericitul Patriarh al Moscovei şi al Întregii Rusii, Alexei al II-lea, s-a născut în anul în 1999 Corul bărbătesc de Cameră "Blagozvonnitsa" sub conducerea vieţuitorului  mănăstirii - egumenul Petr (Afanasiev).

Spectacole şi turnee

Corul a avut primul său spectacol la Moscova,  în Palatul  Patriarhiei de la Kremlin, după care  muzica bisericească în interpretarea  corului  a răsunat în clădirea Palatului Armelor, în cea a Muzeului de Istorie. De un mare succes s-au bucurat concertele susţinute în mod constant la Teatrul Mare, în Sala Rahmaninov a Conservatorului de Stat din Moscova, în Sala Coloanelor. Corul face  turnee în  Rusia,  participă la  festivităţi, punând în valoare   prin interpretarea sa cele mai valoroase cântări  ale Bisericii Ortodoxe Ruse.

Corul a susţinut  numeroase  concerte la invitaţia personală a Preşedintelui rus Vladimir Putin,  a cântat în faţa unor  şefi de stat din  diferite ţări.

În septembrie 2008, când corul a făcut un pelerinaj în Ţara Sfântă, a vizitat Oraşul Sfânt Ierusalim, unde a participat la slujbele de la Catedrala  Sfântului Mormânt şi bisericile Misiunii Duhovniceşti Ruse.

În noiembrie 2010, corul a făcut o vizită într-o serie de state din Orientul Mijlociu, unde a participat la mai  multe slujbe în biserici şi mănăstiri ortodoxe şi a susţinut concerte în faţa compatrioţilor şi a localnicilor.

În octombrie 2011,  corul a vizitat Elveţia, unde a luat parte la slujbe şi de asemenea, a dat un concert la Sesiunea  Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor .

În septembrie - octombrie 2012, corul "Blagozvonnitsa" a călătorit într-o serie de oraşe din Franţa şi Italia, unde a dat concerte şi a participat la slujbele ortodoxe. Printre altele, corul a vizitat oraşele  Paris, Strasbourg, Torino, Milano, Veneţia, Ravenna, Roma. În timpul acestei vizite, la  concertele corului au asistat  până la  1500 de persoane.

 

"Blagozvonnitsa" astăzi : oameni şi realizări

În prezent repertoriul include peste  trei sute de piese în prelucrare originală. Baza o reprezintă cele mai valoroase  exemplare ale  cântărilor bisericeşti,  cântecele populare ruseşti şi vechile romanţe, melodii ale compozitorilor sovietici, ale compozitorilor ruşi, melodii din anii de război.

Deţinerea  un repertoriu atât de  vast este posibilă datorită selecţiei de cântăreţi profesionişti, unii dintre ei fiind artişti emeriţi ai Rusiei, sau laureaţi cu distincţii şi premii

Directorul artistic  şi dirijorul  corului  este egumenul Petr (Afanasiev) – vieţuitor al Mănăstirii de călugări „Zaikonospassky” din  Moscova. Maestru de cor  este Evgheni Koroteev  - Artist Emerit al Federaţiei Ruse.

Înregistrările corului răsună adesea  pe undele posturilor de radio , "Rusia", "Orfeu", "Sadko".

Corul a înregistrat un număr mare de casete audio, precum şi unsprezece CD-uri, din care doua albume duble. Dintre acestea menţionăm:

  1. " Imnuri Pascale" – 2000
  2. "Requiem" pe tema cântărilor vechi. Muzica V. Smolensk  – 2000
  3. " Muzică Bisericească  Rusă din secolele  XVIII-XX " – 2001
  4.  "Trepte" de la Postul mare la Sfintele Paşte – 2001
  5.  "Amintiţi-vă de veşnicie" (dublu CD). Muzica R.Gorevici. şi Ţaregradsk,pe versurile bisericeşti ale lui  R. Gorevici – 2002
  6. "Din zilele de război" Ciclu de muzică corală de  P. G.Cesnokov  – 2003
  7. "Acatistul" Arhiepiscopului  Luca (Voino-Yasenetsky )  – 2004
  8.  " Să se veselească  Cerul! Să se bucure pământul!" (Dublu CD). Cântece populare  ruseşti şi  cântări duhovniceşti . – 2004
  9. "Canonul cel Mare de pocăinţă al Sfântului Andrei Criteanul" – 2005
  10. "Cântă, cântă! Povesteşte!" Cântece din Marele Război pentru Apărarea Patriei dedicate celei de a 60-a aniversări a Victoriei  – 2006
  11.  "Fii puternică, Biserica lui Hristos."Cântări ale Bisericii Ortodoxe Ruse – 2007

 

Intrarea gratuita .

Rezervari la numarul de telefon:  0740.454.940

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri