Concert al Corului Bărbătesc de Cameră " BLAGOZVONNITSA "
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Eveniment

Concert al Corului Bărbătesc de Cameră " BLAGOZVONNITSA "

GALERIE
afis blagozvonnitsa
 • afis blagozvonnitsa
- +

Aula Bibliotecii Central Universitare Iaşi - Joi 31 octombrie ora 18

Istoricul înfiinţării grupului.

Chiar în  centrul Moscovei, în apropiere de  Piaţa Roşie, pe strada Sfântul Nicolae, se află vechea mănăstire Zaikonospassky. Dincolo de  zidurile sale, cândva a fost  înfiinţată o  şcoală, reorganizată ulterior în Academia Slavo-Greacă-Latină, unde avea să  înveţe mai târziu şi  savantul şi omul de cultură,  Mihail Lomonosov. Această academie stă la originea  Academiei Teologice din Moscova.

Manastirea Zaikonospassky este  leagănul în care cu  binecuvântarea Preafericitul Patriarh al Moscovei şi al Întregii Rusii, Alexei al II-lea, s-a născut în anul în 1999 Corul bărbătesc de Cameră "Blagozvonnitsa" sub conducerea vieţuitorului  mănăstirii - egumenul Petr (Afanasiev).

Spectacole şi turnee

Corul a avut primul său spectacol la Moscova,  în Palatul  Patriarhiei de la Kremlin, după care  muzica bisericească în interpretarea  corului  a răsunat în clădirea Palatului Armelor, în cea a Muzeului de Istorie. De un mare succes s-au bucurat concertele susţinute în mod constant la Teatrul Mare, în Sala Rahmaninov a Conservatorului de Stat din Moscova, în Sala Coloanelor. Corul face  turnee în  Rusia,  participă la  festivităţi, punând în valoare   prin interpretarea sa cele mai valoroase cântări  ale Bisericii Ortodoxe Ruse.

Corul a susţinut  numeroase  concerte la invitaţia personală a Preşedintelui rus Vladimir Putin,  a cântat în faţa unor  şefi de stat din  diferite ţări.

În septembrie 2008, când corul a făcut un pelerinaj în Ţara Sfântă, a vizitat Oraşul Sfânt Ierusalim, unde a participat la slujbele de la Catedrala  Sfântului Mormânt şi bisericile Misiunii Duhovniceşti Ruse.

În noiembrie 2010, corul a făcut o vizită într-o serie de state din Orientul Mijlociu, unde a participat la mai  multe slujbe în biserici şi mănăstiri ortodoxe şi a susţinut concerte în faţa compatrioţilor şi a localnicilor.

În octombrie 2011,  corul a vizitat Elveţia, unde a luat parte la slujbe şi de asemenea, a dat un concert la Sesiunea  Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor .

În septembrie - octombrie 2012, corul "Blagozvonnitsa" a călătorit într-o serie de oraşe din Franţa şi Italia, unde a dat concerte şi a participat la slujbele ortodoxe. Printre altele, corul a vizitat oraşele  Paris, Strasbourg, Torino, Milano, Veneţia, Ravenna, Roma. În timpul acestei vizite, la  concertele corului au asistat  până la  1500 de persoane.

 

"Blagozvonnitsa" astăzi : oameni şi realizări

În prezent repertoriul include peste  trei sute de piese în prelucrare originală. Baza o reprezintă cele mai valoroase  exemplare ale  cântărilor bisericeşti,  cântecele populare ruseşti şi vechile romanţe, melodii ale compozitorilor sovietici, ale compozitorilor ruşi, melodii din anii de război.

Deţinerea  un repertoriu atât de  vast este posibilă datorită selecţiei de cântăreţi profesionişti, unii dintre ei fiind artişti emeriţi ai Rusiei, sau laureaţi cu distincţii şi premii

Directorul artistic  şi dirijorul  corului  este egumenul Petr (Afanasiev) – vieţuitor al Mănăstirii de călugări „Zaikonospassky” din  Moscova. Maestru de cor  este Evgheni Koroteev  - Artist Emerit al Federaţiei Ruse.

Înregistrările corului răsună adesea  pe undele posturilor de radio , "Rusia", "Orfeu", "Sadko".

Corul a înregistrat un număr mare de casete audio, precum şi unsprezece CD-uri, din care doua albume duble. Dintre acestea menţionăm:

 1. " Imnuri Pascale" – 2000
 2. "Requiem" pe tema cântărilor vechi. Muzica V. Smolensk  – 2000
 3. " Muzică Bisericească  Rusă din secolele  XVIII-XX " – 2001
 4.  "Trepte" de la Postul mare la Sfintele Paşte – 2001
 5.  "Amintiţi-vă de veşnicie" (dublu CD). Muzica R.Gorevici. şi Ţaregradsk,pe versurile bisericeşti ale lui  R. Gorevici – 2002
 6. "Din zilele de război" Ciclu de muzică corală de  P. G.Cesnokov  – 2003
 7. "Acatistul" Arhiepiscopului  Luca (Voino-Yasenetsky )  – 2004
 8.  " Să se veselească  Cerul! Să se bucure pământul!" (Dublu CD). Cântece populare  ruseşti şi  cântări duhovniceşti . – 2004
 9. "Canonul cel Mare de pocăinţă al Sfântului Andrei Criteanul" – 2005
 10. "Cântă, cântă! Povesteşte!" Cântece din Marele Război pentru Apărarea Patriei dedicate celei de a 60-a aniversări a Victoriei  – 2006
 11.  "Fii puternică, Biserica lui Hristos."Cântări ale Bisericii Ortodoxe Ruse – 2007

 

Intrarea gratuita .

Rezervari la numarul de telefon:  0740.454.940

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Cosmin PAȘCA

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Peste toate, lipsa unui proiect este asemănarea cea mai izbitoare dintre echipa din dealul Copoului şi cea din Podu Roş. Nu cunoaştem obiectivele Politehnicii peste cinci ani - o cerinţă banală pentru un club respectabil - la fel cum nu există o foaie de parcurs a Iaşului care să depăşească un singur ciclu electoral.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Impersonare

Codrin Liviu CUȚITARU

Impersonare

„M-a echipat ca pe beizadea (e drept că şi semănam puţin cu juniorul Ceauşeştilor). Mi-a aranjat părul şi mi-a oferit un costum asemănător cu ale Nicuşorului. Mi-a spus că trebuie doar să râd zgomotos, să înjur şi să beau whiskey la greu. Aşa am procedat, mai ales la masa festivă (care s-a organizat în restaurantul meu). Mă scuzaţi, am fost pupat în fund în ziua aia, de nu vă puteţi imagina!... Totul a mers strună până în clipa în care nu mai ştiu cine a cerut ca eu să o sun pe mama, pe tovarăşa Elena, pe loc, şi să solicit fonduri suplimentare în teritoriu.”

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

George ŢURCĂNAŞU

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

Replierea teritoriului politic moldovenesc a impus mutaţii substanţiale la nivelul morfologiei şi structurii sistemului de aşezări. Din perspectiva noastră, e importantă îndesirea reţelei de aşezări urbane şi reconfigurarea ariilor de influenţă a acestora. 

Insuportabila greutate a fiinţării

Bogdan ILIESCU

Insuportabila greutate a fiinţării

„The chicken is only an egg’s way for making another egg.” (Găina este doar modul prin care un ou face un alt ou) - Richard Dawkins

pulspulspuls

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Una scurtă dar vioaie pe astăzi despre senatoarea panaramă aleasă de ieşeni, madam Şoşoacă, despre care mulţi cică se întreabă cam ce parcurs politic ar urma să aibă, acumă că şefii ei mai tineri, prin ordin de zi pe unitate primit de la cei cu stele în rezervă, au pus-o pe liber la partid. 

Caricatura zilei

Cum s-a petrecut accidentul

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.