Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Concert caritabil pentru 600 de copii cu dizabilităţi.Vezi cum poţi să-i ajuţi!

GALERIE
Andrei Star of hopeElena Star of HopeMaria Star of Hope
  • Andrei Star of hope
  • Elena Star of Hope
  • Maria Star of Hope
- +

Joia aceasta, pe 7 decembrie, ieşenii pot ajuta peste 600 de copii cu dizabilităţi sau privaţi de educaţie din 13 centre ale Fundaţiei Star of Hope România prin participarea la un concert al Alexandrei Uşurelu. Mulţi dintre cei ajutaţi de către fundaţie au drept singur sprijin organizaţiile non-guvernamentale. Acum, în preajma sărbătorilor, aceştia au nevoie de un strop de speranţă pentru a putea din nou să zâmbească.

Concertul va avea loc de la ora 18.00, în Sala Mare a Teatrului Luceafărul Iaşi, iar cei prezenţi vor putea chiar să facă cunoştinţă cu câţiva dintre copiii cărora le oferă sprijin. În centrele Star of Hope România pot fi găsite poveşti tragice la fiecare pas, însă datorită sprijinului oferit de către profesioniştii fundaţiei, dar şi a puterii celor mici de a lupta cu neşansele vieţii, cei mici încearcă să se integreze în societate.

Andrei Apopei este un băieţel care încă are puterea să zâmbească, chiar dacă a fost abandonat la naştere. Tot atunci a fost diagnosticat cu „sindrom alcoolic fetal”, iar acum, la vârsta de cinci ani, a fost diagnosticat şi cu autism. Andrei este crescut în regim de asistenţă maternală de o familie care îl îndrăgeşte enorm, însă terapia şi consilierea permanentă nu ar putea fi realizate fără sprijinul fundaţiei. Andrei merge de trei ori pe săptămână la centrul de recuperare al Star of Hope, iar starea lui devine pe zi ce trece tot mai bună. Andrei avea deficit de atenţie, era nonverbal, nu îşi putea exprima emoţiile, pe când astăzi Andrei a învăţat să se exprime, să silabisească şi îi înţelege pe cei din jur. Evoluţia se face însă în paşi mici, iar scopul este acela de a-l ajuta să se descurce singur, măcar pentru necesităţile zilnice. Acum a învăţat să mestece, să bea apă singur, ba chiar recunoaşte cifrele şi încearcă să pronunţe cuvintele, îi salută pe cei din jur şi interacţionează cu ceilalţi copii din grup.

Problemele lui Andrei nu s-au oprit însă aici. Mama adoptivă a copilului, asistentul maternal, a fost diagnosticată cu cancer în metastază şi, deşi le este foarte greu financiar, nu doresc să se despartă de Andrei. Au însă nevoie de ajutor pentru ca familia să nu se despartă, iar şedinţele de terapie ale lui Andrei să nu fie întrerupte. La fel ca Andrei este şi Elena, o fetiţă de doar 7 ani care nu se mai poate bucura de iubirea mamei. Aceasta a murit în urmă cu trei ani, răpusă de o boală necruţătoare. Se află acum în grija bunicilor. A fost diagnosticată cu o formă uşoară de Down, însă nefiind o formă gravă, Elena nu beneficiază de pensie de însoţitor, ci doar de alocaţie dublă.

Chiar dacă există şanse foarte mari de o recuperare completă, totul depinde de terapia de la care nu trebuie să lipsească nici măcar o săptămână. Bunicii fetiţei reuşesc însă cu greu să ajungă la terapie, aceştia locuind în satul Popricani, iar cheltuielile săptămânale de transport solicită şi mai mult bugetul redus al familiei. Poveştile triste pot fi întâlnite la tot pasul în centrele Star of Hope, însă, cu multă greutate şi cu dăruirea celor de la centru, există şi multe modele ale unor copiii care au fost redaţi societăţii. Pentru aceasta este nevoie de sprijinul financiar al societăţii, fundaţia supravieţuind din banii celor cu suflet mare. Sindromul Down nu alege familia, condiţia socială sau situaţia financiară. Loveşte necruţător, chiar şi acolo unde necazurile s-au adunat deja grămadă. Maria, o fetiţă de patru ani care încă nu a învăţat să meargă şi nici nu poate vorbi. Pe lângă boala care i-au redus şansele la o viaţă normală, situaţia de acasă a ţinut-o flămândă, uneori şi zile la rând. Tatăl fetiţei este foarte bolnav, alcoolic şi violent, aşa că fratele mai mare al Mariei, fetiţa şi mama lor îndură foamea, iar uneori au rămas şi sub cerul liber.

Maria are acum, poate mai mult ca oricând, nevoie de o mână de ajutor, măcar pentru a învăţa să meargă şi să vorbească. Familia ei are şi ea nevoie de sprijin, însă acesta poate veni doar de la oamenii cu suflet mare. Pentru informaţii suplimentare pot fi apelate persoanele de contact:

Adina Mihălăchiuță – 0743.112.725 (adinamihălăchiuță@starofhope.ro)

Liliana Ghiurțu – 0749.023.377

Biletele pot fi achiziţionate online, la adresa starofhoperomania@gmail.com, iar începând de marţi, 5 decembrie, de la caseria Teatrului Luceafărul. De asemenea, bilete pot fi găsite şi la sediul fundaţiei Star of Hope de pe strada Bariera Veche nr. 3 Iaşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri