Anunturi de Mica Publicitate
mineralia
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 22.09.2023

Concert Daniel Wagner - Joё Christophe - Cristian Oroşanu

GALERIE
Alex Vasiliu
  • Alex Vasiliu
- +

Din când în când, mai rar decât ne-am dori, unii muzicieni care s-au născut, şi- au clădit baza educaţiei profesionale în Iaşi, apoi s-au stabilit în diferite ţări europene, se întorc aici pentru a menţine legătura cu ţara natală, cu familia, cu publicul. 

Admirabile sunt cazurile pianistei Raluca Ştirbăţ, violonistului Dragoş Mânza, sopranei Elena Moşuc. Plusul de admiraţie li se cuvine pentru că revin cu parteneri de înaltă calitate muzicală - menţionez spectacolul de operă al Elenei Moşuc, „Traviata”, sub conducerea lui Ivo Lipanovic la Opera Naţională Română, recitalul susţinut de violonistul Dragoş Mânza împreună cu pianista Alina Bercu, de Raluca Ştirbăţ, având tot statut de virtuoz al pianului, împreună cu violoncelistul Leopold Rudolf. Încă un exemplu memorabil a fost, la 11 februarie, programul susţinut de Daniel Wagner şi Joë Christophe în tovărăşia orchestrei Filarmonicii din Iaşi dirijată de Cristian Oroşanu.

Lucrările propuse spre audiţie, instrumentele soliste, interpreţii au alcătuit punctele de atracţie. Viola şi clarinetul sunt şi la Iaşi rara avis protagoniste ale unui concert simfonic (de amintit doar îndepărtatele - în timp - prezenţe scenice ale violistei Aida Carmen Soanea, mai recentele ieşiri la rampă ale clarinetistului Mihai Ailenei). La fel de rar ascultăm live chiar unul dintre cele mai cunoscute, mai frumoase opus-uri pentru clarinet şi orchestră de Mozart - în la major, KV 622. Nici viola nu apare sub lumina „reflectorului principal”, chiar dacă măcar Simfonia cu solist „Harold în Italia” de Hector Berlioz i-ar putea oferi ocazia. Iar Dublul Concert în mi minor opus 88 dedicat de Max Bruch celor două instrumente chiar a constituit o noutate pentru publicul ieşean. Public ce a meritat să-l asculte pe Joë Christophe, aşa cum a fost cunoscut deja la Bucureşti şi la Cluj Napoca.

Pentru Joë Christophe anul 2019 va rămâne bine întipărit în memorie: atunci a fost laureat al Concursului international din capitala Transilvaniei, atunci i s-au acordat premiul I şi şase premii speciale la Concursul internaţional organizat de Televiziunea Germană ARD la München. Cele două mari succese personale nu l-au împiedicat să rămână integrat în formaţia instrumentală a Conservatorului naţional de muzică şi dans din Paris, care a interpretat în octombrie al aceluiaşi an Dixtuorul pentru instrumente de suflat de George Enescu. Atunci l-am ascultat prima dată.

Evident, înaintea concertului susţinut la Iaşi în seara de 11 februarie, am reascultat înregistrările de la Paris şi cele disponibile pe Youtube. Prima impresie favorabilă este legată de adaptabilitatea sa stilistică. Deoarece opus-ul de Enescu a fost, în octombrie 2019, o noutate pentru tânărul instrumentist, lucrare complexă, de evidentă modernitate, cum partitura mozartiană interpretată la Iaşi reprezintă strălucit clasicismul muzical, se explică de ce juriul prestigiosului Concurs ARD i-a acordat, printre altele, trei premii pentru categorii diferite de muzică: interpretarea unei creaţii contemporane, a unei lucrări de cameră şi Premiul special GENUIN Classics. A treia distincţie menţionată reflectă una dintre calităţile principale de care se învredniceşte Joë Christophe: fineţea, maleabilitatea, sensibilitatea cu adevărat genuină a expresiei, materializată în sunetul catifelat ce nu îşi pierde delicateţea nici când desenul melodic pretinde nuanţa forte. Ascultând partitura clarinetului din Concertul în la major de Mozart a fost evidentă comunicarea solistului cu ascultătorii datorită egalităţii expunerii frazelor melodice cu frazele vorbite, pe care Joë Christophe m-a determinat să mi le închipui. Fraze ce nu au fost doar şiruri de note melodioase, calofile, sprinţare sau uşor triste, cum întâlnim deseori în muzica lui Mozart, ci mai mult: o spunere logică, inspirată, captivantă, ţesută din linii melodice scurte sau prelungi, ca o povestire, ca o afirmaţie hotărâtă sau marcată de dubiu, totul ordonat în mod contrastant, înlesnind astfel instaurarea dramaturgiei muzicii. Subliniind diferenţa dintre sunetele strălucitoare, puternice, şi cele imediat emise în nuanţă pianissimo, abia auzită, Joë Christophe a inclus discursului instrumentului său valoarea muzicală a tăcerii de o clipă, element mai rar întâlnit în versiunile altor virtuozi ai clarinetului, dar care, în versiunea sa nu a deranjat, dimpotrivă, a fost motiv de admiraţie.

Dublul concert de Max Bruch nu se dovedeşte o capodoperă, însă Daniel Wagner şi Joë Christophe au demonstrat încă odată că interpretul poate distruge, sau poate spori valoarea unei lucrări muzicale. Cu un plus de temperament, echilibrat prin frumuseţea tonului violei, prin dialogul viu cu partenerul de scenă, dialog spumos sau discret, în funcţie de scriitura de pe portative, Daniel Wagner te stimulează să-l reasculţi - calitate importantă la care poate ajunge un interpret. Experienţa sa bogată ca instrumentist în formaţii camerale şi în orchestre simfonice (acum deţine postul de solist al Orchestrei filarmonice Radio France) au rafinat sunetul şi expresia violei, i-au cultivat echilibrul dintre adaptarea deplină la „vocea” ansamblului, a orchestrei, şi „vocea” solitară, a solistului.

Altă calitate a celor două interpretări concertistice (Mozart şi Bruch) s-a luminat după ce aplauzele îndelungi au rămas fără bis-uri. Le-am aşteptat, dar restricţiile impuse de pandemie le-au împiedicat. Ceea ce înseamnă că Daniel Wagner şi Joë Christophe trebuie să revină pe scena Iaşului. Împreună sau ca titulari de program concertistic.

La fel de rar ajunge în faţa orchestrei filarmonicii „Moldova” dirijorul Cristian Oroşanu, şi domnia sa fiu al Iaşului. Rămân de admirat subtilitatea, ştiinţa evidenţierii rolului orchestrei şi rolurilor solistice într-o imagine muzicală unitară, atrăgătoare, ce îşi păstrează neîntrerupt caracterul echilibrat-modern. Alegând pentru titlul acestor însemnări numele soliştilor şi dirijorului, îmi place să cred că am subliniat rolul lor esenţial la realizarea unui program de foarte bună calitate, demn de valoarea ansamblului simfonic ieşean.             

Alex Vasiliu este jurnalist, muzicolog şi profesor

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Taxa pe Lăcomia Adăugată

Pavel LUCESCU

Taxa pe Lăcomia Adăugată

Pe termen lung, toată lumea ştie ce-i de făcut, cel puţin dacă te uiţi pe programele economice ale partidelor, cu toate diferenţele şi nuanţele de rigoare, dar pe termen scurt, nu prea ai loc de întors. Şi de unde să iei, când te arde buza, dacă nu de la cei care-şi permit mai mult, care, deşi afectaţi, poate unii chiar falimentaţi ca business, nu ajung să moară de foame, cum s-ar întâmpla cu cei cu venituri mici. E ceea ce ar face orice guvern cu spatele la zid, ar încerca să ia de la cei din straturile socio-economice superioare ale societăţii.

opinii

Migraţia şi apropiatele alegeri europene

Alexandru CĂLINESCU

Migraţia şi apropiatele alegeri europene

Nu e de mirare că migraţia a devenit în ţările occidentale o temă electorală. Specialiştii se aşteaptă, la alegerile pentru Parlamentul european, la o ofensivă a dreptei şi a extremei drepte. Bună parte din populaţie este excedată de criminalitatea în creştere, de sentimentul de nesiguranţă, fenomene a căror cauză e găsită şi în migraţia necontrolată.

Cum a fost la Festivalul George Enescu 2023

Neculai SEGHEDIN

Cum a fost la Festivalul George Enescu 2023

În ziua de 14 septembrie, de Ziua Inginerului, am fost la Festivalul George Enescu, la Ateneul Român.

O întâlnire cu Părintele Simeon Zaharia

pr. Constantin STURZU

O întâlnire cu Părintele Simeon Zaharia

De vreo trei săptămâni suntem mai săraci aici, pe pământ, şi mai bogaţi în Cer. Am pierdut un duhovnic, un rugător, un stâlp al Bisericii. Am câştigat, înaintea Tronului Preasfintei Treimi, un veghetor, un mijlocitor, un ajutor de nădejde. Părintele Ieroschimonah Simeon Zaharia a mers la Domnul, pe Care atât de mult L-a iubit şi slujit, în ziua de 2 septembrie 2023, după aproape 96 de ani de vieţuire în această lume.

pulspulspuls

Hopaa: Lapte - gros aurist pe Pietonal. Ori la bal, ori la spital

Hopaa: Lapte - gros aurist pe Pietonal. Ori la bal, ori la spital

Pentru că premăria nu i-a dat lui Simion de la AUR autorizaţie de miting politic la Iaşi pentru duminica asta, pe Pietonal, probabil de teamă să nu se oprească alaiul în faţa premăriei ca să scandeze anti-Chirica, cum se aude, ei bine, cică fostul amic politic al premarelui a anunţat că va chema membrii de partid la o “plimbare” pe Pietonalul ieşean. 

Caricatura zilei

1000 de km de autostradă în România

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Credeti ca fortele de ordine, care au asigurat masurile de siguranta pe plaja din Costinesti, au procedat corect in momentul in care s-au folosit de forta pentru ai linisti pe participantii la conflic

vezi raspunsuri