Concert de muzică ostășească în cimitirul “Eternitatea”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

vineri, 28.01.2022

Concert de muzică ostășească în cimitirul “Eternitatea”

GALERIE
cimitir
 • cimitir
- +

Sâmbătă, 23 octombrie 2021, în cel mai tăcut și încărcat de semnificații spațiu al orașului - cimitirul “Eternitatea”, va răsuna muzica. Corul Marea Unire, dirijat de masterul Andrei Fermeșanu, va interpreta un reportoriu de cântece ostășești și prelucrări de inspirație folclorică, onorând astfel eroii care își dorm somnul de veci în cimitirul ieșean. Îmbrăcați în uniformele stilizate ale ostașilor români din primul război mondial, membrii Corului Marea Unire vor evoca, prin intermediul repertoriului, momentele dramatice care au marcat Marele Război.

„Corul Marii Uniri reunește 24 de voci bărbătești, studenți sau absolvenți ai Facultăților de Teologie sau Conservator, membri ai ansamblurilor vocale de la Opera Națională și Filarmonica Moldova din Iași. În repertoriul abordat se cântă sentimentul patriotic, ethosul folcloric și rugăciunea cultului religios. Astfel paginile muzicale interpretate aparțin cu precădere creației compozitorilor români în armonizări pentru voci egale cu tematica triadei definitorii identității de neam”, se precizează în articolul dedicat Corului Marea Unire pe pagina Ateneului Național din Iași.

Concertul va marca debutul proiectului “Cimitirul Eternitatea, memorie și artă“, care își  propune să atragă atenția, prin realizarea unui album de artă, că cimitirul Eternitatea reprezintă o parte a trecutului viu al orașului nostru, un sălaj al umbrelor unde ne putem întâlni cu spiritele marilor creatori care au trăit în orașul nostru.

Clasat ca monument istoric, țintirimul din Dealul Tătărașilor conservă istoria vechii capitale a Moldovei din ultimii aproape 150 de ani, conectându-ne, pe fiecare dintre noi, la trecut. Dincolo de valoarea lor estetică, monumentele funerare care împodobesc aleile cimitirului sunt oglinzi care reflectă evoluția socială a orașului.

Convingerea echipei proiectului este că identitatea culturală ieșeană şi turismul cultural pot fi consolidate prin realizarea unor evenimente culturale în spațiul neconvențional al cimirului. Semnat de Maria Bilașevschi (critic artă), Florea Ioncioaia(istoric) și Dana Ceia (fotograf), albumul  va fi lansat în decursul lunii noiembrie, în cadrul unui tur ghidat de către istorici pe aleile cimitirului Eternitatea, la care vor fi invitați ieșenii.

Vă așteptăm sâmbătă, de la ora 15.30, în amfiteatrul de la intrarea în cimitir, să ascultăm împreună concertul corului Marea Unire, ocazie cu care vom distribui 50 de broșuri cu hărți, fotografii și articole, în care veți regăsi principalele trasee culturale din cimitirul Eternitatea. Veți putea intra în dialog cu Maria Bilașevschi (critic de artă), Andrei Apreotesei, managerul Ateneului Tătărași și istoricul Florea Ioncioaia.

Evenimentul este organizat de Asociaţia Art And Soul, în parteneriat cu Ateneul Tărărași şi este parte a proiectului cultural CIMITIRUL ETERNITATEA – MEMORIE SI ARTĂ, finanţat de Municipiul Iaşi, în baza legii 350/2005.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Deloc-surprinzătoarea legătură dintre Iohannis şi AUR

Pavel LUCESCU

Deloc-surprinzătoarea legătură dintre Iohannis şi AUR

Criza declanşată din umbră de Iohannis, în care Cîţu şi penibila lui #echipăcâştigătoare au funcţionat pe post de simple marionete, avea să producă, practic, relansarea în forţă a AUR până la a-l ajuta să ajungă la cele peste 20 de procente de acum (mai exact, 20,6, cf. INSCOP).

Filmuletul zilei

opinii

Dintr-una într-alta

Alexandru CĂLINESCU

Dintr-una într-alta

Uns - cum se spune - cu toate alifiile, Dîncu este şi unul dintre cei care au creat şi au dezvoltat „fabrica de doctori” din zona armatei şi a serviciilor. A încurajat, aşadar, impostura, frauda, minciuna. Spoiala lui intelectuală îl face cu atât mai detestabil.

Nomex

Neculai SEGHEDIN

Nomex

Cine nu-şi aduce aminte de faţa plină de cicatrice a lui Andreas Nikolaus Lauda, adică Niki Lauda, campionul de Formula 1 din anii 1975, 1977 şi 1984?

Scadenţa minciunilor „de stat”

Nicolae CREŢU

Scadenţa minciunilor „de stat”

Deşi nu ne-a lipsit, nici nouă, românilor, ca şi tuturor celorlalţi trecuţi prin „raiul” comunist, pe aici, prin partea asta de lume din „sfera de influenţă” a Moscovei, experienţa, trăită „pe propria piele”, a minciunilor tot mai gogonate de care era în stare - şi este şi acum - propaganda oficială, ce se întâmplă, sub ochii noştri, de la o vreme, depăşeşte orice „aşteptări” în materie de ţanţoşă neobrăzare. 

pulspulspuls

Viorica şi Doiniţa: un cuplu vechi de prin vecini, care sapă de ani buni la temelia Iaşului

Viorica şi Doiniţa: un cuplu vechi de prin vecini, care sapă de ani buni la temelia Iaşului

Ne tot întreabă lumea de prin Iaşi cum de au ajuns aşa de influenţi botoşănenii în partidoi la Bucureşti şi cum de au decăzut ieşenii că nu-i lasă să intre prin ministere nici pe holuri, că sunt opriţi de portari. 

Caricatura zilei

Nouă în loc de patru

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X