anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 25.05.2022

Concert grandios al Filarmonicii ieşene în Ucraina în memoria lui Gavriil Musicescu

GALERIE
cormusicescu
 • cor
 • musicescu
- +

Gavriil Musicescu, cel care dă şi numele corului ieşean al cărui dirijor a fost, este unul dintre primii muzicologi care au studiat în profunzime folclorul românesc.

Filarmonica de Stat din Iaşi va susţine un concert de zile mari în regiunea Odessa, din Ucraina, pentru a marca 110 ani de la trecerea în eternitate a lui Gavriil Musicescu, renumit compozitor, muzicolog şi dirijor, născut la Ismail, în sudul Basarabiei, oraş aflat administrativ în Ucraina. Evenimentul va avea loc pe 22 decembrie, când Corul Academic „Gavriil Musicescu“ va urca pe scena Palatului de Cultură „Taras Şevcenko“ din Ismail. De altfel, Corul Filarmonicii a celebrat în acest an 60 de ani de activitate artistică. Acesta a luat fiinţă în pri­măvara anului 1953, prin strădaniile profesorului George Paşcu şi ale directorului de atunci al Filarmo­nicii - compozitorul Achim Stoia. Astfel a fost posibilă interpretarea pentru prima dată la Iaşi a Sim­foniei a IX-a de Beethoven (4 iunie 1954), a Requiem-ului de Mo­zart (27 mai 1955), a Ora­toriului „Anotimpurile“ de Haydn (26 aprilie 1957), Requiem-ul de Verdi (17 februarie 1961) şi a Can­tatei „Carmina burana“ de Carl Orff (19 ianuarie 1962). Gavriil Mu­sicescu, cel care dă şi numele corului ieşean, a fost unul dintre primii muzicologi care au studiat în profunzime folclorul românesc. În 1876 a preluat conducerea Co­rului Mitropolitan din Iaşi, al cărui dirijor va fi până la sfârşitul vieţii. În fruntea acestui ansamblu artistic, - considerat primul cor profesionist românesc -, el a iniţiat o adevărată şcoală de interpretare a muzicii corale româneşti. „Pe măsură ce nivelul de interpretare creştea, conducătorul ansamblului a început să adauge repertoriu laic - din creaţia europeană de operă, prelucrări folclorice şi imnuri patriotice româneşti. În scurt timp de la începerea acti­vităţii sale, co­rul devenise un an­samblu înche­gat, cu care Gavriil Musicescu a întreprins un turneu de anvergură la vremea aceea, în Imperiul Austro-Ungar, în pro­vinciile Transilvania şi Banat“, a detaliat Carmen Chelaru, consul­tant artistic al Filarmonicii. Eve­nimentul din Ucraina este organizat de Institutul Cultural Român, iar programul cuprinde colinde, lucrări co­rale semnate de Gavriil Musicescu, precum şi creaţii ale compozitorilor români contemporani.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vârful adversităţii

Lucian DÎRDALA

Vârful adversităţii

Aşa cum o sugerează semnale venite în ultima vreme din multe ţări, inclusiv din Australia, ofensiva chineză pe frontul comerţului şi investiţiilor este extrem de intensă. Şi, din câte se pare, Beijingul se aşteaptă la o contraofensivă de acelaşi calibru: elementul politico-militar este fundamental, dar singurul front deschis în prezent este cel economic.

opinii

Liţă Chiţălău şi lupta pentru pace

Florin CÎNTIC

Liţă Chiţălău şi lupta pentru pace

Eram în clasa a XII-a de liceu, în 1980, când a ajuns la noi, pe filierele dirijate de Securitate - care tocmai se antrena pentru societatea de consum controlată de ea - cel mai recent album Pink Floyd. Era o operă rock, care ducea la cel mai înalt nivel compoziţiile „cu mesaj” şi geniul interpretativ al uneia dintre cele mai mari trupe de rock progresiv din istoria genului. Mai ales că vorbea despre libertate!

Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

Radu PĂRPĂUȚĂ

Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

Vorba asta este ştiută şi răsştiută de români, până şi de ultimul ţăran semianalfabet, căruia rusnacii i-au jefuit totul din casă şi i-au violat fetele. Cine se face că nu ştie de politica de rapt rusă, acum după atâţia ani, şi nu e convins de asta, să am iertare - e un ticălos. Şi, în forme diverse, şi alte popoare au cunoscut acestea, căci nu numai românii n-au putut evita „Sfânta Rusie” ticăloasă (apropo, nici o ţară din lume nu se mai autointitulează „sfântă”, sfânt e un atribut al Divinităţii) şi ceatlăul rusesc. Iar acum, în anul de graţie 2022, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a pus capac la toate - sfidează toate ţările, Uniunea Europeană... însă vom reveni la asta.

Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău

Alex VASILIU

Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău

Întrerup însemnările despre interviurile lui George Enescu pentru a schiţa portretul artistului de teatru liric Mariana Cioromila, înălţată în Zborul Înalt la 18 mai.

pulspulspuls

Managerul şmardoi Grămadă, pus să lucreze la darea de seamă

Managerul şmardoi Grămadă, pus să lucreze la darea de seamă

Au luat-o băieţii în derâdere la început, dar auzim că, după olecuţă de reflecţie caldă la o berică rece, peste uichend, le-a mai venit mintea la cap. 

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.