anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 03.07.2022

Concertele Filarmonicii, programate luna aceasta

GALERIE
Filarmonica-Iasi
 • Filarmonica-Iasi
- +

Iubitorii muzicii simfonice sunt aşteptaţi luna aceasta la concerte ale Filarmonicii cu invitaţi apreciaţi în ţară şi în străinătate. Acestea vor fi susţinute în sala mare a Teatrului „Luceafărul”, începând cu orele 19.


Astăzi, orchestra simfonică a Filarmonicii va evolua sub bagheta maestrului Sabin Păutza, într-un concert vocal-simfonic extraordinar. Orchestra, corul academic „Gavriil Musicescu” şi soliştii Barbara Balazs (soprană), Mihaela Blându (mezzo-soprană), Traian Mişcu (tenor) şi Marius Boloş (bas) vor interpreta opere cunoscute ale compozitorului Beethoven, dintre care amintim uvertura „Coriolan”. Reputatul dirijor Sabin Păutza, originar din judeţul Caraş-Severin şi stabilit în SUA din 1984, a fost timp de 18 ani profesor de armonie şi dirijat la Conservatorul „George Enescu” din Iaşi. Este laureatul a numeroase distincţii româneşti şi internaţionale, dintre care amintim Premiul „George Enescu” al Academiei Române, Premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, Premiul „Rudolph Nissim” al Uniunii Compozitorilor Americani (ASCAP) sau Marele Premiu „Dr. Martin Luther King Jr.” pentru compoziţie. Prestigioasa sa activitate internaţională i-a adus titlul onorific de „Doctor in Music”, decernat de London Institute for Applied Research, şi titlul de „doctor în compoziţie” al Academiei „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.
Pe 15 martie, Filarmonica a pregătit pentru public un concet vocal-simfonic pe parcursul căruia orchestra va fi dirijată de Miran Vaupotich, invitat din Croaţia. Alături de cor vor mai urca pe scenă soprana Cristina Grigoraş,mezzo-soprana Mihaela Blându, tenorul Ştefan Korch şi basul Octavian Dumitru. Ştefan Korch a absolvit secţia de canto a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, fiind prezent din 2010 pe mai multe scene lirice şi de recital din ţară, de exemplu la Opera Maghiară din Cluj-Napoca sau la Opera Naţională din Bucureşti. Programul muzical oferit în concert cuprinde opere ale compozitorului Mozart.
Pe 22 martie, la Teatrul „Luceafărul” va putea fi ascultat un concert simfonic susţinut de orchestra Filarmonicii, avându-l la pupitru pe dirijorul Marcian David. Vor fi interpretate opere ale compozitorilor Constantin Silvestri, Antonin Dvořák şi Johannes Brahms. Ca solist, va performa la violoncel Cristian Florea, invitat din Germania. Artist european în adevăratul sens al cuvântului, cu dublă cetăţenie (română şi germană), Cristian Florea a colaborat cu numeroase ansambluri muzicale şi orchestre din Austria, Spania, Cehia, Ucraina, Republica Moldova, Italia, Mexic, SUA, Ungaria, Germania ori Lituania.
Pe 29 martie este programat un nou concert simfonic, în care vor evolua la pupitrul orchestrei dirijorul Theo Wolters, invitat din Olanda, iar ca solistă Diana Jipa. Tânăra şi talentata violonistă este absolventă a Universităţii de Muzică din Bucureşti. Desfăşoară o activitate artistică apreciată, susţinută prin numeroase concerte şi recitaluri, atât în ţară, cât şi în străinătate. Programul muzical cuprinde compoziţii semnate de Beethoven, Felix Mendelssohn şi Johannes Brahms.
În funcţie de categoria locurilor, biletele pot fi achiziţionate cu 18 lei şi 36 de bani, 15 lei şi 12 bani, respectiv cu 14 lei şi 4 bani.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Efectul mediatic David Popovici

Nicolae GRECU

Efectul mediatic David Popovici

Banii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

Crize, amăgiri şi limpeziri

pr. Constantin STURZU

Crize, amăgiri şi limpeziri

Între cei 12 ucenici mai apropiaţi, Mântuitorul a ales şi pe doi care aveau să comită acte de trădare cumplite: este vorba despre Iuda, cel care L-a vândut, şi despre Petru (Chefa), cel care s-a lepădat de trei ori de El, în mod public. Nu ştia Domnul pe cine alege? 

Marele plan urbanistic zonal

arh. Ionel OANCEA

Marele plan urbanistic zonal

Urbanismul este un instrument de planificare spaţială în scopul armonizării funcţiunilor vitale ale oraşului astfel încât forma, imaginea de ansamblu, să povestească despre frumuseţea comunităţii. Ideile urbanistice s-au născut o dată cu locuirea. Astăzi oraşul este un organism atât de complex, de sensibil, încât urbanismul ca disciplină de sinteză trebuie să fie o activitate permanentă, altfel apar fracturile, sincopele în evoluţia spaţiului cu efecte similare bolilor greu vindecabile.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.