anunturi
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Advertorial

Concluzii la un experiment

GALERIE
Traian Dobre
 • Traian Dobre
- +


Unii dintre dvs, cititorii, probabil că aţi auzit despre experimentul – borcanul cu purici, care chiar dacă a existat ori ba, nu mai are importanţă până la urmă. Însă, concluzia este mai importantă şi demnă de reţinut! Mai exact, această istorie ori experiment este o parabolă, o parabolă a societăţii, a sistemului în care trăim sau supravieţuim, după caz.

Ne este trasat de la început cadrul în care trebuie să evoluăm sau mai exact să involuăm, suntem limitaţi de la naştere, ce avem voie să facem şi ce nu, să fim supuşi, pasivi, conformişti, să nu gândim, acceptând „ideile de-a gata servite”, să acceptăm spălarea pe creier oficială sau dresajul numit educaţie, să fim sclavii diriguitorilor, să ne înmulţim; şi aş putea continua aşa mult şi bine. Deci, traseul standard al „vieţii” celor mai mulţi oameni…şi totul, în colivia în care ne zbatem până murim, dacă ne acceptăm o soartă impusă.       

Aşadar, pentru a putea trage concluzia, trebuie să vă relatez istorioara sau, mă rog, experimentul: “Într-un borcan nu foarte înalt au fost puşi nişte purici. Apoi borcanului i s-a pus un capac, prevăzut cu mici gaurele, doar cât să intre aer. Puricii încercau permanent să evadeze din borcan, însă de fiecare dată nu făceau decât să cadă răpuşi de loviturile căpătate din săriturile eşuate.

După un timp, din ce în ce mai rar se mai auzeau săriturile puricilor, iar într-un final s-a aşternut liniştea. Puricii învăţaseră să sară strict cât să nu se mai izbească de capac. După altă perioadă de timp, puricii s-au înmulţit şi s-a întâmplat un fenomen şi mai interesant : noua generaţie nici măcar nu concepea existenţa borcanului şi a capacului, ei pur şi simplu luau mediul existent ca singurul normal şi posibil, de la naştere sărind, ca şi parintii lor, strict cât să evite capacul şi implicit durerea produsă de săriturile eşuate.

După o altă perioadă de timp, cercetătorii au înlăturat capacul şi surpriză absolută! Puricii rămâneau în cadrul imaginar trasat de limitele borcanului, pe care chiar dacă nu-l mai vedeau acum, erau convinşi că există, că este acolo şi ca atare mai săreau din când în când, doar până la limita capacului imaginar.”

Aşadar, aceasta era colivia perfectă în care supravieţuiau pasiv roboţii perfecţi. Cam aceasta se întâmplă acum şi cu noi. Dar, se impune să vedem şi să abandonăm colivia, atunci când i s-a luat capacul, cel mai probabil din greşeală.

Ing.dr.ec Traian Dobre
 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (II)

Alexandru LĂZESCU

Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (II)

Într-un fel chiar şi Eurovisionul a arătat de ce mulţi europeni, mai ales cei din grupul nordic şi de pe flancul estic, nu au deloc încredere că o Europă suverană sub comandă franco-germană, decuplată de „anglo-saxoni”, le-ar putea asigura securitatea.

opinii

Cântăreţul cântăreţilor

Briscan ZARA

Cântăreţul cântăreţilor

Era o situaţie aproape incredibilă. E ca şi cum ai accepta la un concert de operă pe cineva care nu are voce decât de cântat sub duş, doar că să primească şi acela un salariu, din milă, din compasiune sau vreun interes. De fapt nu cred că exagerez dacă zic că în asta constau de fapt eşecurile pe bandă rulantă din toate domeniile de activitate din această ţară: lipsa de profesionalism a oamenilor.

Te văd abătut, nu ai vrea să vorbim despre asta?

Cristina DANILOV

Te văd abătut, nu ai vrea să vorbim despre asta?

Avem o provocare imensă, tocmai conștientizăm că sinuciderea există, că este o situație care necesită intervenție urgentă, că depășește situația în care cineva vrea doar să atragă atenția. Am auzit pe cineva spunând „Hai să vorbim despre sinucidere ca să nu mai vorbim despre sinucideri”, așa că va trebui, că ne place sau nu, să vorbim despre asta.

Preşedintele îngrijorării noastre

Mihai DORIN

Preşedintele îngrijorării noastre

Trăim vremuri grele, războiul e la fruntarii, starea de sărăcie şi depresie a populaţiei se adânceşte, iar ca un blestem cu repetiţie, clasa politică a coborât la cel mai de jos nivel de competenţă din toată istoria noastră post-decembristă. 

pulspulspuls

Iată un pasaj care trebuie citit cu mare atenţie şi cu băgare de seamă

Iată un pasaj care trebuie citit cu mare atenţie şi cu băgare de seamă

Stimaţi ieşeni, vă oferim pe astăzi un pasaj, unul mic dar tare interesant, din rechizitoriul care a dus la condamnarea la 10 ani a fostului premare de Bucureşti Sorin Oprescu. 

Caricatura zilei

Grătar la bloc, în balcon

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X