anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 01.07.2022

Concurenţă acerbă la ultima sesiune de testări pentru admiterea în clasa a V-a la liceele ieșene

GALERIE
concurenta, admitere, clasa a V a
 • concurenta, admitere, clasa a V a
- +

La Liceul "Dimitrie Cantemir" sunt 5,4 candidaţi pe un loc, iar la Colegiul "Eminescu" 5,2 pe un loc

Astăzi va avea loc ultima sesiune de testări pentru admiterea în clasa a V-a la şase dintre liceele din Iaşi. În cursul zilei de astăzi, 28 mai, sunt organizate testări la Limba română şi Matematică la Colegiul Naţional "Costache Negruzzi“, la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu“ , Colegiul Naţional "Emil Racoviţă", Liceul Teoretic "Dimitrie Cantemir", Liceul "Miron Costin" şi Liceul Teoretic "Alexandru Ioan Cuza".

Astăzi se vor susţine examenele de departajare la şcolile unde sunt înscrişi mai mulţi elevi decât locurile disponibile. În cazul examenelor de astăzi, cei mai mulţi elevi sunt înscrişi la Colegiul Naţional "Costache Negruzzi“, 370 de candidaţi, urmat de Colegiul Naţional "Emil Racoviţă" şi de Liceul Teoretic "Dimitrie Cantemir", unde s-au înscris aproximativ 280 de elevi. La "Colegiul Naţional Mihai Eminescu" vor candida 208 de elevi de clasa a IV-a, urmat de Liceul Teoretic "Alexandru Ioan Cuza din Iaşi", 80 de candidaţi şi Liceul "Miron Costin" cu 63 de candidaţi.

Gabriela Săndulescu, directorul Colegiului Naţional "Mihai Eminescu" din Iaşi, spune că majoritatea elevilor care au absolvit clasele primare în cadrul instituţiei de învăţământ, au optat să continue şi ciclul gimnazial. "Anul acesta avem aproximativ 40 de locuri libere pentru că unii elevi de-ai noştri totuşi au ales să plece în alte unităţi de învăţământ şi atunci se eliberează locuri pe care aşteptăm cu drag să fie ocupate de elevii ieşeni. Subiectele sunt gândite pe programa pe care copii au parcurs-o în ciclul primar, sunt respectate cerinţele şi nu am depăşit niciodată acest cadru obligatoriu şi comun. Evident că sunt graduale subiectele, astfel încât să putem evidenţia cunoştinţele elevilor pe nivele, aşa cum este şi normal.", a explicat Gabriela Săndulescu.

În ceea ce priveşte Liceul Teoretic "Dimitrie Cantemir" din Iaşi, conducerea unităţii spune că cererile de înscriere în clasa a V-a de anul acesta sunt mai mari decât cele de anul trecut. "Mie nu-mi plac aceste examene, nu mi-au plăcut niciodată pentru că la vârsta de 10 ani nu cred că este o vârstă neapărat potrivită ca un copil să treacă printr-o experienţă de acest tip. Dacă tot suntem în această situaţie şi pentru că nu avem circumscripţie şcolară ca să putem asimila copii de la clasa a IV-a la a V-a, pentru că noi nu avem învăţământul primar, practic nu găsim alt instrument, şi nu există altul, decât selecţia. Încercăm să verificăm competenţele de bază într-un mod cât mai eficient şi care să nu fie o experienţă neplăcută.", a adăugat Anca Dumitriu, directorul Liceului Teoretic "Dimitrie Cantemir" din Iaşi.

Număr de locuri disponibile pe licee

Mulţi dintre aceşti elevi sunt înscrişi la mai multe competiţii, urmând să decidă "pe ultima sută de metri“ unde vor participa la concurs.

 • Colegiul Naţional "Costache Negruzzi“ (370 candidaţi) sunt aproximativ 2,8 de elevi pentru un singur loc din cele 130 disponibile. Oferta educaţională a colegiului cuprinde 5 clase, dintre care o clasă cu studiul intensiv al limbii engleze şi o clasă cu studiul intensiv al limbii germane. Locurile scoase la concurs vor fi disponibile în ordinea descrescătoare a rezultatelor şi în limita locurilor disponibile, astfel: Concursul de Limbă, Comunicare şi Literatură Română "Ionel Teodoreanu" unde sunt disponibile 30 de locuri, Concursul de Matematică "Traian Lalescu", tot 30 de locuri, şi în funcţie de media punctajelor la cele două concursuri: pentru celelalte locuri disponibile.
 • Liceul Teoretic "Dimitrie Cantemir" (282 de candidaţi); în ceea ce priveşte Liceul Cantemir, elevii de clasa a IV-a concurează 5,4 pe un singur loc. Aceştia vor susţine Concursul “Cantemir - Junior", iar oferta şcolii include două clase, adică un număr de 52 de locuri disponibile.
 • Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" (208 elevi); concurenţa la Colegiul "Eminescu" este de 5,2 elevi pe un loc. În cadrul concursului "Emerit" sunt puse la concurs 40 de locuri rămase, respectiv 4 clase, dintre care o clasă cu studiul intensiv al limbii germane, o clasă cu studiul intensiv al limbii franceze şi 2 clase cu studiul intensiv al limbii engleze.
 • Colegiul Naţional "Emil Racoviţă" (280 elevi): La "Racoviţă", Testarea LERIS, constând în două probe, limba română şi matematică, are loc în urma faptului că numărul cererilor de înscriere a depăşit numărul locurilor disponibile, astfel că în acest moment sunt 2 elevi pe loc. Oferta Colegiului "Racoviţă" cuprinde 104 locuri, reprezentând 4 clase, două dintre acestea fiind cu regim intensiv de predare a limbii engleze.
 • Colegiul Teoretic "Miron Costin" (63 candidaţi): La Colegiul "Miron Costin" sunt disponibile 14 locuri, aşadar elevii vor candida aproximativ 4,5 pe un singur loc. Oferta educaţională a colegiului cuprinde 3 clase, dintre care una cu studiul intensiv al limbii engleze.
 • Liceul Teoretic "Alexandru Ioan Cuza" (80 elevi): La Concursul "Cheia succesului" organizat la Liceul Teoretic "Alexandru Ioan Cuza sunt alocate 34 de locuri pentru elevii care nu au finalizat ciclul primar în cadrul instituţiei. Practic, în acest moment sunt aproximativ 2,3 elevi pe un singur loc. Oferta educaţională cuprinde 2 clase

Rezultatele pentru majoritatea vor fi afişate o zi mai târziu după finalizarea probelor, respectiv pe data de 29 mai.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (I)

Alexandru LĂZESCU

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (I)

În timp ce puterile europene majore doresc o finalizare rapidă a războiului din Ucraina, indiferent de rezultat, pentru America miza acestuia este una globală, cu impact asupra competiţiei geopolitice cu China.

opinii

Mistica secretului

Alexandru CĂLINESCU

Mistica secretului

Ne îndreptăm oare către un regim autoritar, în care renasc vechi frustrări şi obsesii? (...) Din luările de poziţie pe care le-am urmărit în aceste zile, reiese că situaţia actuală a Arhivelor ridică serioase semne de întrebare. Se perpetuează o anomalie: Arhivele sunt în subordinea Ministerului de Interne, ceea ce ne trimite din nou la isteria „secretului de stat”. Ar fi o regretabilă reîntoarcere în timp.

Arte şi meserii

Neculai SEGHEDIN

Arte şi meserii

Acum mai mulţi ani, după ce se înfiinţaseră universităţi şi filiale ale acestora pe la fiecare colţ de stradă, de ziceai că riscăm să ajungem o naţie de superintelectuali, de se speriase însuşi Comitetul Nobel de avalanşa de potenţiale premii ce urmau să poposească pe plaiurile mioritice, s-a ajuns la concluzia că, totuşi, cineva trebuie să mai muncească şi cu mâinile, pentru că, vorba lui Creangă, … dac-ar fi să iasă toţi învăţaţi […], n-ar mai avea cine să ne tragă ciubotele. 

Patologia şi puţinătatea intelectuală

Radu POPESCU

Patologia şi puţinătatea intelectuală

Perseverenţa cu care Dodon, socialiştii moldoveni şi partenerii lor politici de la Kremlin apelează doar la dezinformări pentru a-şi argumenta părerile reflectă un fenomen aflat la graniţa dintre patologie şi puţinătate intelectuală, rezultatele ultimelor alegeri prezidenţiale şi parlamentare din Republica Moldova arătând că oamenii - obişnuindu-se nu doar cu acelaşi tip de păcăleală, dar şi cu aceiaşi propagatori ai mesajelor false - nu mai pot fi duşi de nas ca pe vremuri. 

pulspulspuls

Speranţe de la Iaşi via Suceava pentru un posibil aranjament în Guvern

Speranţe de la Iaşi via Suceava pentru un posibil aranjament în Guvern

Demisia şi ancheta procurorilor DNA privindu-l pe ministrul pesedist al agriculturii, junele oltean de partid şi de stat Chesnoiu, om al sistemului, cică ar fi creat unele speranţe în anumite zone ale politichiei din mai multe judeţe, printre care şi la Iaşi, auzim. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.