Sute de profesori ieșeni, impozitați de Fisc pentru meditații. Cu 133 lei/lună scapă de griji!
În spatiul public au început sa apara, din ce în ce mai des, discutii despre impoz (...)
citeste totluni, 27.06.2022
Aproape 300 de candidaţi s-au înscris pentru alegerile parlamentare pe cele 17 locuri disponibile la Iaşi, - 12 deputaţi şi 5 senatori -, ceea ce înseamnă, matematic, o concurenţă de aproape 18 candidaţi pe fiecare loc. În competiţie sunt nu mai puţin de 15 partide politice, dar şi 3 candidaţi independenţi. Dintre aceştia, filialele principalelor trei partide vor trimite fără dubii reprezentanţi în Parlament: PNL, PSD şi USR-PLUS. Lor li se pot adăuga, dacă trec pragul de 5%, PMP şi Pro România, fiecare dintre aceste două partide sperând la câte un mandat de deputat. Dacă social-democraţii au dominat actuala legislatură, sondajele arată că următorii 4 ani vor aparţine, foarte probabil, liberalilor: PNL este cotat cu cele mai mari şanse politice de a avea cei mai mulţi parlamentari la Iaşi, în timp ce „garnitura” social-democrată va scădea la jumătate, iar cea a USR-PLUS va creşte uşor.
Pe listele electorale pentru alegerile din 6 decembrie sunt înscrişi în judeţul Iaşi aproape 790.000 de alegători, dar toate estimările arată că prezenţa va fi sub 40%, dacă nu chiar sub 35%. Acum patru ani, prezenţa în judeţul Iaşi a fost de 34%, fiind înregistrate 246.000 de voturi valabil exprimate - nu este exclus ca la scrutinul de peste 40 de zile să fie o prezenţă similară la vot. Lista partidelor care au înscris candidaţi în alegerile de la Iaşi cuprinde PNL, PSD, USR-PLUS, PMP, Pro România, Partidul Verde, PRM, Partidul Alternativa Dreaptă (PAD), Partidul Ecologist Român (PER), Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), PPU, UDMR, Partidul Noua România şi PSDM. Cei trei candidaţi independenţi sunt Monica Holicov, Ciprian Mitoşeriu şi David Felicia, toţi dorindu-şi un mandat de deputat.
Cel mai longeviv parlamentar ieşean nu mai candidează
Iaşul, judeţ cu populaţie numeroasă, are cel mai mare grup parlamentar din ţară, după Bucureşti: 12 deputaţi şi 5 senatori. În primul rând, de remarcat că cel mai longeviv parlamentar de Iaşi nu va mai candida la alegerile din 6 decembrie: deputatul Varujan Vosganian se află în legislativul ţării, fără întrerupere, din 1990 încoace. Actuala sa formaţiune, ALDE, are o audienţă mult sub pragul electoral: inclusiv preşedintele partidului Călin Popescu Tăriceanu a demisionat pentru a putea candida din partea Pro România la alegeri, în ideea în care, ulterior, cele două partide vor fuziona. „Am ales să nu candidez la alegerile parlaemntare din 6 decembrie. Simt că lumea politică de azi nu mi se potriveşte. Sau, ca să păstrez proporţiile, eu nu mă potrivesc lumii politice de azi”, declara, zilele trecute, Vosganian. Dintre cei 12 actuali deputaţi, doar 4 au şanse reale de a rămâne în Parlament: Cosette Chichirău (USR-PLUS), Vasile Cîtea (PSD), Petru Movilă (PMP) şi Marius Bodea (USR-PLUS) - primii trei tot ca deputaţi, iar ultimul ca senator. În ceea ce priveşte alţi 2 actuali deputaţi, ei vor intra în „loteria” atribuirii unui nou mandat cu şanse relative de partea fiecăruia: Bogdan Cojocaru (PSD, candidat la Senat) şi Silviu Macovei (PSD, candidat la deputaţi).
Nu în ultimul rând, ceilalţi deputaţi nu vor mai face parte din viitorul legislativ: Costel Alexe (PNL, noul preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi), Vasile Axinte (PSD, candidează din nou, dar pe o poziţie neeligibilă), Nicolae Bănicioiu (ales pe lista PSD, transferat apoi la Pro România - nu mai candidează), Camelia Gavrilă (exclusă de pe lista PSD de către conducerea centrală) şi Dumitru Oprea (nu mai candidează). Dintre cei 5 actuali senatori, Laura Scântei va prinde încă un mandat la camera superioară a Parlamentului (prima pe lista PNL) în timp ce Vasile Toma va fi deputat (primul pe lista PSD). Ceilalţi trei senatori nu se mai regăsesc printre candidaţi: Dan Lungu (USR-PLUS), Doru Pănescu şi Victorel Lupu (ambii PSD).
Cum se împart mandatele
Reprezentarea politică a filialelor în viitorul Parlament este greu de estimat acum cu exactitate, întrucât repartizarea mandatelor se va face în mai multe etape. În context, în atribuirea unor mandate nu contează doar rezultatele la nivel local, cât şi cele din ţară. De exemplu, o simulare electorală realizată la nivel naţional de către Agenţia de Rating Politic din Bucureşti, în baza rezultatelor de la alegerile locale, arăta că grupul parlamentar de la Iaşi ar putea fi constituit din 7 liberali (5 deputaţi şi 2 senatori), 4 social-democraţi (3 deputaţi şi un senator), 4 reprezentanţi ai USR-PLUS (2 deputaţi şi 2 senatori) şi câte un deputat de la PMP şi Pro România. Limitele minime pe care şi le-au stabilit partidele la Iaşi, acele poziţii considerate eligibile fără prea multe bătăi de cap, arată astfel: 6 poziţii la PNL (4 deputaţi şi 2 senatori), 4 poziţii la PSD (3 deputaţi şi un senator), 3 poziţii la USR-PLUS (2 deputaţi şi un senator) şi un mandat de deputat la PMP sau la Pro România. După cum se poate constata, rămân de repartizat 2-3 mandate (1-2 de deputat şi unul de senator), în funcţie de rezultatele votului atât la nivel local, cât şi la nivel naţional. În 2016, principala forţă politică a Iaşului era PSD (9 mandate - 6 deputaţi şi 3 senatori), partid urmat de PNL (3 deputaţi şi un senator), USR-PLUS (un deputat şi un senator), PMP (1 deputat) şi ALDE (1 deputat). Acum, liberalii au prima şansă să câştige alegerile în judeţ, urmaţi de PSD, USR-PLUS şi alte partide care ar putea trece pragul electoral.
Cum ar putea arăta grupul parlamentar de la Iaşi
Ţinând cont de estimările minime privind şansele pe care fiecare partid şi le-a calculat, şi, în acelaşi timp, având în vedere opţiunile politice de moment ale ieşenilor, grupul parlamentar de la Iaşi ar putea să fie format din: Alexandru Muraru, Sorin Năcuţă, Alexandru Kocsis, Liviu Bulgaru (deputaţi PNL), Laura Scântei, Liviu Brătescu (senatori PNL), Vasile Toma, Vasile Câtea, Marius Ostaficiuc (deputaţi PSD), Maricel Popa (senator PSD), Cosette Chichirău, Monica Berescu (deputaţi USR-PLUS) şi Marius Bodea (senator USR-PLUS).
La celelalte trei locuri disponibile de deputat speră următorii: Petru Movilă (PMP), Sorin Iacoban (Pro România), Lucian Rusu (PNL), Silviu Macovei (PSD) şi Filip Hăvârneanu (USR-PLUS). La Senat, pentru cel de-al cincilea mandat intră în „loteria” alegerilor Andrei Cazacu (PNL), Bogdan Cojocaru (PSD) şi Cristinel Berea (USR-PLUS).
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Baseball: Încăierare generală la meciul dintre Seattle Mariners şi Los Angeles Angels
Teodor Lazăr (USR): Depozitele de gaz ale României sunt la mai puțin de 40%. Polonia a depășit 97%
Ambasadorul României în SUA, ieşeanul Andrei Muraru, s-a întâlnit cu Joe Biden
Damiano Tommasi, fost internaţional italian, a devenit primarul Veronei
OFICIAL: România, calificată direct la Cupa Mondială de Rugby din 2023
“F*ck America”: Solistul formaţiei Green Day renunţă la cetăţenia americană
Gheorghe Flutur vrea să îi “fure” lui Teofan sute de mii de enoriaşi
Absolvenţi de matematică notaţi cu 2 şi 3 la examenul de Bacalaureat. Cum se explică?
În oraşul Harkov alarmele antiaeriene nu contenesc niciodată
Ce se întâmplă dacă statele baltice vor fi atacate? NATO şi-a schimbat strategia
Croatia ar putea fi primită în zona Schengen de la 1 ianuarie 2023
Prinţul Paul al României, condamnat la 3 ani şi patru luni de închisoare, a fost capturat la Paris
Borduri lăsate în mijlocul drumului. Cum se face asfaltarea în Iași (GALERIE FOTO)
4032 de candidaţi din Iaşi au obţinut note de trecere la examenul de Bacalaureat 2022
A murit copilul de 10 ani care a fost lovit de o maşină în Hârlău
Celebrul portar Petr Cech nu va mai fi consilier tehnic şi de performanţă la Chelsea
Preşedintele Klaus Iohannis pleacă la Summit-ul NATO de la Madrid. Cea mai gravă criză de securitate
Vasile Blaga, fostul şef al PDL, scapă de dosarul în care era acuzat de trafic de influenţă
Consiliul Județean Iași consolidează relațiile cu Republica Moldova (P)
Gustavo Petro, noul preşedinte columbian, îi pune la adăpost pe traficanţii de droguri
Sorin Cîmpeanu: În 2027 cel mai devreme putem să avem un examen de Bacalaureat radical schimbat
Interceptări telefonice masive în Venezuela. Se vorbeşte despre o ”supraveghere în masă”
Parada Gay de la Istanbul a fost reprimată agresiv. Peste 200 de participanţi au fost arestaţi
Ciolacu susţine că impozitarea progresivă nu poate fi implementată începând de anul viitor
Cum şi-a cunoscut Bono fratele vitreg. El a aflat de existenţa lui abia în urmă cu 11 ani
Andrei Lupu a demisionat din USR. Deputatul pleacă la REPER, partidul lui Cioloş
Anunţ lansare proiect „Granturi pentru capital de lucru FAST SERVICE SRL” (P)
Noua medii de zece în judeţul Iaşi la examenul de Bacalaureat. Unde s-au obţinut note maxime
ONU avertizează că războiul Rusiei din Ucraina este un teren fertil pentru droguri
Bacalaureat 2022: Iaşul, pe locul II în ţară după rata de promovare - 81,7%
Consilierii locali vor avea astăzi pe ordinea de zi circa 30 de proiecte de hotărâre (LIVE)
FBI a confiscat 25 de lucrări care ar fi atribuite lui Jean-Michel Basquiat
Companiile de energie din Franţa cer populaţiei şi companiilor să strângă imediat cureaua
Cupa Vacanţei la şah. Competiţia va avea loc vineri 1 iulie ora 17
Testul CPP vs. ROB, în contextul crizelor succesive și/sau suprapuse
Simona Halep la Wimbledon: Nu vreau să mă opresc. Simt că pot mai mult
"Elvis" şi "Top Gun: Maverick" se luptă pentru primul loc în box office nord-american
Deficitul bugetar, ţinut sub control cu ajutorul inflaţiei şi a crizei din energie
Conferința Naţională de Patologie Infecţioasă 30 iunie - 2 iulie 2022 (P)
Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale
Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi
Sute de profesori ieșeni, impozitați de Fisc pentru meditații. Cu 133 lei/lună scapă de griji!
Actriţa din Iaşi Cosmina Stratan, confesiuni după ce a jucat alături de Marion Cotillard
Alexandru LĂZESCUVremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi |
Nichita DANILOVOglinda fisurată a lui Nicolae Stan |
Ciprian IFTIMOAEIUn top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale |
Michael ASTNERSportul alb şi Războiul negru |
Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.