Concurenţă mai ceva ca la Medicină la şcoala de Poliţie. Sute de ieșeni înscriși
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

vineri, 07.05.2021

Concurenţă mai ceva ca la Medicină la şcoala de Poliţie. Sute de ieșeni înscriși

GALERIE
scoala de Politie
  • scoala de Politie
- +

Dintre cei 355 de ieşeni înscrişi înainte de prima probă, doar 13 au trecut în final, fiind admişi. „Ziarul de Iaşi“ a stat de vorbă cu unii candidaţi, care ne-au povestit pe larg despre dificultatea probelor care au trebuit să facă o atât de drastică departajare.

 

Cifra 13 a fost cu noroc pentru 13 tineri din Iaşi care au fost admişi la Școala de Agenți de Poliție "Vasile Lascăr" din Câmpina. Din 355 de ieşeni care au candidat pentru a prinde un loc aici, doar ei au trecut toate examenele. Aceştia au avut de parcurs patru probe eliminatorii, şi au luptat cu propriile lor emoţii pentru a putea înfrunta presiunea şi stresul care creştea de la o probă la alta.

„Totul era nesigur, anunţurile se făceau de pe o zi pe alta, credeai că ştii ce urmează să se întâmple, apoi ajungeai la următoarea probă şi te cufundai într-o mare de necunoscute“, ne-a spus unul dintre cei 13 norocoşi.

„Câteva controverse au apărut după afişara contestaţiilor la proba scrisă, întrucât câţiva candidaţi au avut punctajul mărit chiar şi cu cinci puncte, adică exact de cât aveau nevoie pentru a trece proba“, a spus unul dintre candidaţi.

Cum arată probele

Şcolile de poliţie din ţară au început admiterea în acest an în luna aprilie. La cele două şcoli de agenţi de poliţie, de la Câmpina şi Cluj, au fost puse „la bătaie“ 1.483 de locuri, în total. Pe locurile celor două şcoli s-au înscris 8.172 de candidaţi, dintre care 355 au fost din Iaşi.

Prima probă eliminatorie a început pe 23 februarie, şi s-a terminat pe 4 martie, când candidaţii au susţinut testarea psihologică. Aceasta s-a desfăşurat patru ore fără pauză. În cadrul acestei testări, au fost verificate aptitudinile celor înscrişi, personalitatea lor şi motivul pentru care îşi doresc o carieră în poliţie.

Proba a doua, tot eliminatorie, a avut loc între 18 şi 24 martie, când candidaţii au avut de parcurs un traseu sportiv. Fetele au avut mari probleme la anumite obstacole, cum ar fi săritura peste capră, motiv pentru care această probă a scos din joc multe domnişoare.

Verificarea cunoştinţelor la limba română a candidaţilor a avut loc pe 27 martie, unde au mai ajuns 138 de ieşeni. Această probă le-a dat multe bătăi de cap multora dintre ei, întrucât pare să fi fost cea mai grea din ultimii ani.

„Am mai rezolvat grilele din anii trecuţi, m-am pregătit cât de bine am putut, dar tot mi s-a părut grea această probă. Cred că în 2016 a mai fost un subiect asemănător, dar ăsta le-a întrecut pe toate“, a precizat un alt candidat. 

Ultima probă, adică cea medicală, a început pe 29 martie şi s-a terminat pe 16 aprilie. Candidaţii au fost verificaţi foarte riguros, din cap până în picioare, pentru a asigura că viitorii agenţi sunt perfect sănătoşi. Proba s-a desfăşurat la Policlinica MAI din Ploieşti, adică Centrul Medical de Diagnostic şi Tratament Ambulatoriu (CMDTA). Aici au fost nevoiţi să vină toţi candidaţii şcolilor de poliţie, indiferent de judeţul din care provin, cu excepţia primelor 300 de persoane de pe lista celor admişi în ordinea crescătoare a mediilor, care au fost trimise la Bucureşti.

Cel mai în vârstă: 40 de ani

Jurnaliştii „Ziarului de Iaşi“ au stat de vorbă cu unul dintre cei mai în vârstă candidaţi. Are 40 de ani şi spune că a fost foarte dificil pentru el să se pregătească pentru toate probele. Stigmatizarea ar putea fi o problemă, pentru că majoritatea sunt tineri, dar are încredere că societatea se va schimba odată cu noua generaţie de poliţişti, şi nu va avea probleme în acest sens.

„M-am ţinut de pregătirea fizică şi cea scrisă, la limba română, pentru că, pentru mine, a fost mult mai greu să-mi reamintesc noţiuni învăţate acum mulţi ani. Am avut voinţă, m-am implicat foarte mult şi îmi spuneam mereu că asta este ultima mea şansă şi acum trebuie să dau totul sau nimic. În cazul meu, nu e la fel ca la cei tineri. Dacă ei spun că lasă, mai dau la anul, în cazul meu ar fi fost mult mai dificil, aşa că am văzut această oportunitate ca pe ultima şansă de a reuşi în viaţă. Tot procesul de admitere a fost stresant, dar am trecut relativ uşor peste emoţii, deşi am întâmpinat unele probleme pe parcurs. Pe viitor, îmi doresc să fiu un poliţist bun, aşa cum am văzut că sunt cei din afară. Chiar dacă am 40 de ani, mă aştept ca viitorul colectiv să fie deschis şi să nu pună problema vârstei. Generaţia de acum este tânără şi mă aştept să înţeleagă că vârsta e doar un număr, deoarece eu mă simt la fel de tânăr ca ei, şi mă pot ridica la aşteptările lor. Cred că o să fie bine, şi că o să mă pot adapta uşor“, a spus acesta.

Cititi si: Punct final la UMF: cea mai mare concurenţă din ţară la Medicină Generală

Cititi si: Cea mai mare concurenţă din ţară la Medicină a fost la Iaşi: 5,5 candidați/loc

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

Toni HRIŢAC

Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

Primarul foloseşte resursele patrimoniale şi juridice ale primăriei ca să-şi gestioneze destinul politic.

Filmuletul zilei

opinii

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

Marte

Neculai SEGHEDIN

Marte

Aşa cum românii au aşteptat în zadar sosirea americanilor (au venit, ce-i drept, dar cam târziu!), aşa şi pământenii au aşteptat invazia marţienilor până când s-au plictisit şi atunci au trimis ei diverşi emisari către planeta vecină.

De ce romanul? (I)

Nicolae CREŢU

De ce romanul? (I)

A trecut de mult vremea întrebării simptomatic reluate pe atunci „De ce nu avem roman?”. În zilele noastre mai că-ţi vine să (te) întrebi, în faţa producţiei de titluri, altceva: dar oare chiar avem atât de mulţi romancieri? Asta, înainte de a-i citi? După lectură, schimbând ceea ce e de schimbat: oare cum s-o fi explicând iluzia atâtor „romancieri” despre ceea ce scriu ai? Pentru că, la drept vorbind, proporţia de autentice romane din „avalanşa” editorială readuce percepţia realităţii la adevărata şi onesta ei măsură.

pulspulspuls

Mărirea şi decăderea lui Mihăiţă vodă Chirica: cine i-a tras scatoalca ce l-a dat jos de pe cal?

Mărirea şi decăderea lui Mihăiţă vodă Chirica: cine i-a tras scatoalca ce l-a dat jos de pe cal?

Una bucăţică de analiză politico-mondenă de Bahlui pe ziua de azi, stimaţi telespectatori, dacă tot e ziua Izvorului Tămăduirii, sărbătoare cu cruce roşie.

Caricatura zilei

Două măști

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.