Concurenţă mai ceva ca la Medicină pentru a intra în clasa a V-a la liceele de elită
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Astăzi e testare pentru elevii de clasa a IV-a

Concurenţă mai ceva ca la Medicină pentru a intra în clasa a V-a la liceele de elită

GALERIE
examen
  • examen
- +

Câteva sute de elevi ieşeni de clasa a IV-a vor susţine astăzi testările pentru admiterea în clasa a V-a la patru dintre liceele de elită din Iaşi. Astfel, în cursul zilei de astăzi, 15 mai, sunt organizate testări la Limba română şi Matematică la Colegiul Naţional Iaşi, la Colegiul Naţional „Costache Negruzzi“, la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“ din Iaşi şi la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil“.

Conform metodologiei de înscriere în clasa a V-a, sunt susţinute testări de departajare la şcolile unde sunt înscrişi mai mulţi elevi decât locurile disponibile.

Astăzi, 15 mai, vor fi susţinute testări pentru admiterea în clasa a V-a la patru licee de elită din Iaşi, pe 29 mai urmând să aibă loc testări în vederea departajării elevilor şi la Colegiul „Naţional „Emil Racoviţă“ din Iaşi, la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir“ Iaşi, la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri“ Iaşi, dar şi la Liceul Teoretic „Al.I. Cuza“ din Iaşi.

În cazul testării de astăzi, cei mai mulţi elevi sunt înscrişi la Colegiul Naţional din Iaşi, 447 de elevi de clasa a IV-a, urmat de Colegiul Naţional „Costache Negruzzi“, unde sunt 390 de elevi, la Colegiul „Mihai Eminescu“ sunt înscrişi 290 de elevi, iar la Liceul „Moisil“ sunt înscrişi 270 de elevi. De menţionat este faptul că mulţi dintre aceştia sunt înscrişi la mai multe competiţii, urmând să decidă „pe ultima sută de metri“ unde vor participa la concurs.

Număr de locuri disponibile pe licee

Colegiul Naţional (447 elevi) - La Colegiul Naţional sunt aproximativ 3,4 elevi pe un singur loc scos la concurs pentru admiterea în clasa a V-a. Astfel, sunt disponibile 5 clase, dintre care 2 clase cu studiu intensiv al limbii engleze, iar 3 cu studiu obişnuit al limbilor străine, fiind în total 130 de locuri. Dintre acestea, câte 25 de locuri vor fi ocupate în urma rezultatelor unui singur concurs, fie cel de matematică, fie cel de limba română, iar 80 de locuri conform rezultatelor ambelor competiţii.

Colegiul Naţional „Costache Negruzzi“ (390 elevi) - La Colegiul „Negruzzi“ sunt aproximativ 3 elevi pe un singur loc dintre cele 130 disponibile. Conform ofertei educaţionale a colegiului, sunt disponibile 5 clase, din care o clasă cu studiul intensiv al limbii engleze, o clasă cu studiul intensiv al limbii germane, o clasă cu studiul intensiv al limbii franceze. 30 dintre locurile scoase la concurs vor fi ocupate în urma rezultatelor la concursul de limba română, 30 în urma celui de matematică, iar celelalte locuri (70) conform mediei la cele două competiţii.

Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“ (290 elevi) - La Colegiul „Eminescu“ sunt scoase la concurs doar locurile pentru o singură clasă de elevi (30 de locuri), fiind astfel 9,6 elevi pe un singur loc. Chiar dacă oferta educaţională arată că sunt patru clase, una cu studiul intensiv al limbii germane, una cu studiul intensiv al limbii franceze şi două clase de „intensiv engleză“, celelalte locuri sunt rezervate, conform metodologiei, elevilor care au învăţat în clasele I-IV la colegiul ieşean. De menţionat este faptul că la competiţia pentru cele 30 de locuri s-au înscris în anii anteriori şi elevi ai Colegiului „Eminescu“, chiar dacă au locuri asigurate.

Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil“ (270 elevi) - La Liceul „Moisil“ sunt disponibile trei clase pentru admiterea în clasa a V-a, adică 90 de locuri. Practic, în acest moment sunt 3 elevi pe un singur loc. În cazul acestui liceu, elevii trebuie să susţină ambele probe pentru a fi admişi, ponderea fiind de 40% din punctajul realizat la Limba română şi 60% din cel de la Matematică.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pesedistul bun, pesedistul rău

Cătălin ONOFREI

Pesedistul bun, pesedistul rău

În viitor, se vor înmulţi cazurile în care înţeleptul Vasile se va contra cu ţăranul Marcel! 

Filmuletul zilei

opinii

Din ce în ce mai buni

Briscan ZARA

Din ce în ce mai buni

Ideea pensionării la 70 de ani mi se pare bună, însă doar ca idee, nu ca lege. Pentru că se ştie faptul că românii sunt extrem de buni la interpretarea oricărui text, fie el biblic, politic sau legislativ, şi vor fi în stare să scoată din asta ceva cu totul şi cu totul diferit decât ce s-a intenţionat, chiar pervers.

Glose la Eminescu

Nicolae TURTUREANU

Glose la Eminescu

* „E ochiul lui/ atotcuprinzător,/ scăldându-ne-n lumină/ preacurată.// Poeţi ce-au fost,/ poeţi ce au să vină,/ traşi pe a poeziei sale roată.”

Eminescu - în vremea lui şi a noastră

Mihai DORIN

Eminescu - în vremea lui şi a noastră

În vremea lui, Eminescu a fost de puţini înţeles, de unii iubit, de mulţi urât. Nimic nou sub soare. Să înţelegi un om care venea din adâncul timpului, de la „izvoarele veşnice” din care, vorba lui Iorga, se nutresc „naţiile şi secolele”, nu era la îndemână decât spiritelor alese. Iar acestea erau puţine, într-un timp anomic, în care regulile le făceau parvenţii, năimiţii, patrioţii de profesie, speculanţii „frazei”, adică ai vorbelor fără duh, învăţate pe de rost, pentru a camufla adevărul vieţii. Cronicarul acelui timp e perceput a fi Caragiale, întrucât râsu-plânsu are mai mare trecere decât tragicul eminescian. Cei doi se întâlnesc însă în pasiunea de a devoala adevărulşi a vitupera impostura.

pulspulspuls

Vizitele de dimineaţă ale lui Mihăiţă care i-au scos din minţi pe procurori

Vizitele de dimineaţă ale lui Mihăiţă care i-au scos din minţi pe procurori

Of, of, că grele vremuri am mai ajuns să trăim la Iaşi, stimaţi telespectatori, încât iote că nu trec două zile şi iar ne năpădesc informaţiile pe surse toate una şi una despre dosarele mai marilor zilei, fie Mihăiţă, fie dom’ Costel. 

Caricatura zilei

City manager

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.