Concurs de ciocnit ouă în faţa bisericii. “Oul mai tare ia şi oul celuilalt”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 27.01.2021

Concurs de ciocnit ouă în faţa bisericii. “Oul mai tare ia şi oul celuilalt”

GALERIE
concurs de sparte oua
  • concurs de sparte oua
- +

Localnicii din satul Stupini, judeţul Bistriţa-Năsăud, respectă şi astăzi un vechi obicei: de Paşte trec pe la cimitir pentru a le duce morţilor ouă roşii, iar apoi se întrec într-un concurs de ciocnit ouă, în faţa bisericii.„Cu cine ciocneşti ouă de Paşti,te întâlneşti pe lumea cealaltă”, cred ei.

După slujba din ziua de Paşte, sătenii din Stupini, comuna Sânmihaiu de Câmpie, iau ouă roşii pe care le duc în cimitir şi le dăruiesc rudelor şi prietenilor decedaţi. Apoi, toată lumea, gătită de sărbătoare, se îndreaptă din nou spre biserică, în a cărei curte începe o adevărată competiţie de ciocnit ouă.

„Toată lumea vopseşte în această perioadă zeci de ouă, astfel încât copiii şi bunicii să aibă suficiente rezerve pentru a ciocni cu întreg satul. Tradiţia spune cel care are oul mai tare ia şi oul celuilalt. Este foarte importantă pentru noi această tradiţie şi faptul că se respectă are şi o implicare socială, nu numai religioasă. Oamenii vin aici să se vadă şi altfel decât se văd în restul anului, aici dispar diferenţele sociale, nu există bogatul satului, nu există săracul satului. Toată lumea ciocneşte oul cu toată lumea şi este o bună dispoziţie continuă”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Ioan Mureşan, unul dintre participanţi. Pentru acest eveniment, fiecare familie din sat pregăteşte până la o sută de ouă vopsite.

Există chiar şi nişte reguli ale ciocnitului de ouă, explică etnologul Maximilian Menuţ. „Se crede că oamenii care ciocnesc ouă de Paşte se întâlnesc pe lumea cealaltă. Oul se ciocneşte capul cu capul şi dosul cu dosul, dar în prima zi de Paşte se ciocneşte numai cap în cap. De regulă, cel mai mic ca vârstă ţine oul şi cel mare îl ciocneşte. Se spune: <Hristos a înviat!> şi se răspunde: <Adevărat a Înviat!>. Există şi tradiţia „pe luate”, cine sparge oul are voie să îl ia pe celălat, iar dacă partenerul refuză să îl dea, pe lumea cealaltă îl va mânca stricat. În Bistriţa-Năsăud şi culorile ouălor au diferite simbolistici: roşu este simbol al sângelui, al soarelui, al focului, al dragostei şi al bucuriei de viaţă; negru este eternitate; galbenul – lumină, fericire, recoltă şi ospitalitate; verdele reprezintă reînnoirea naturii, prospeţime, rodnicie şi speranţă; albastru – vitalitate, cer şi sănătate, iar violet sau lila - stăpânire de sine, răbdare, încredere în dreptate”, a precizat Maximilian Menuţ. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Summitul democraţiilor

Lucian DÎRDALA

Summitul democraţiilor

Mai ales dacă summitul democraţiilor va prefaţa forme durabile de cooperare, singura modalitate de evitare a cacofoniei va fi aceea ca Washingtonul să recurgă la metode mai vechi şi mai puţin ortodoxe de obţinere a consensului, cum ar fi plăţile colaterale şi exprimările mai răstite.

Filmuletul zilei

opinii

Moroii comunismului

Florin CÎNTIC

Moroii comunismului

Mai mulţi prieteni de dreapta mi-au reproşat discret textul tăios despre Donald Trump spunându-mi că, astfel, dau apă la moară neomarxismului agresiv al stângii americane şi europene. Deşi resping cocoloşirea fostului preşedinte sub acest motiv fals şi inadecvat, m-am gândit totuşi să reiau un text publicat aici în urmă cu şapte ani în care deconstruiam „nostalghia” după nazismul roşu.

Conferinţa

Radu PĂRPĂUȚĂ

Conferinţa

Conferinţa se poate intitula cam aşa: Protuberanţele adâncurilor la clasicii moderni sau De la parabolicul inteligenţei prezumţioase la trăirea abisalului echivoc (jur că titlul e autentic). Cred că nu ar fi de lepădat nici Influenţa stâlpilor de telegraf asupra ciclului menstrual la raţe sau, şi mai bine, Influenţa paralelismului şinelor de cale ferată asupra ciclului menstrual la ciorile de pe traverse.

Felicia Donceanu

Alex VASILIU

Felicia Donceanu

Prezenţa sporadică a muzicii academice româneşti în repertoriile filarmonicilor şi teatrelor lirice din ţară este, din 1990 până acum, o realitate. Câte o aniversare sau comemorare, o întâmplare, prezenţa rară a unui compozitor la pupitrul orchestrei simfonice din ţară pentru a oferi publicului o lucrare proprie (Sabin Păutza) mai aduc aminte publicului că în România există o cultură muzicală de excepţională valoare. Un nume care ar merita cu prisosinţă să fie mai bine cunoscut este al Feliciei Donceanu.

pulspulspuls

Hopa: iată cine a mai ratat la mustaţă tratamentul cu chişleac din piaţă!

Hopa: iată cine a mai ratat la mustaţă tratamentul cu chişleac din piaţă!

Gata, încă una şi mă duc, vorba reclamei: azi am zis să închidem în sfârşit subiectul spumos al banalului chişleac de pe augusta persoană e lui Peni Hill, vorba unui amic, dar nu înainte de a vă mai spune una mică, prin ricoşeu, despre acest tratament lactat în zi festivă. 

Caricatura zilei

Ivermectină

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.