anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 03.02.2023

Concurs de prezentare a conservelor tradiţionale moldoveneşti la Biblioteca “Gheorghe Asachi”. Jurizează Costăchel

GALERIE
camara_lui_pastorel2
 • camara_lui_pastorel2
- +

Biblioteca Județeană „Gheorghe Asachi” din Iași a lansat două concursuri: „Ce-am făcut astă-vară?” și Concursului de prezentare a conservelor tradiționale moldovenești – „Cămara lui Păstorel”. 

Ambele se află la cea de-a VIII-a ediție în acest an și sunt incluse în Festivalul „Teodorenii” 2022.

Concursul „Ce-am făcut astă vară?

Ediția din acest an a concursului „Ce-am făcut astă vară?” se desfășoară sub genericul „Literatura memorialistică”. Cei care doresc să participe trebuie să schițeze amintiri din vacanța de vară. Concursul se adresează exclusiv elevilor din ciclul gimnazial și liceal din tot județul Iași.

Lucrările vor fi executate pe foi de bloc de desen A3 (30 x 42 cm), tehnica de execuție fiind la alegere (acuarelă, guașă, peniță, creion, pastel etc.). Vor fi luate în considerare doar lucrările de autor unic, fiecare participant putând concura cu maximum două lucrări.

Lucrările vor avea trecute pe verso următoarele mențiuni: titlul desenului, numele și prenumele concurentului, instituția de învățământ/clasa/numele profesorului coordonator și datele de contact ale participantului (număr de telefon și adresă de e-mail). Vor fi depuse în format fizic până luni, 5 decembrie 2022, ora 16:00, la sediul Bibliotecii Județene „Gheorghe Asachi” din Iași, Serviciul Proiecte și Programe Culturale, PR (Bd. Ștefan cel Mare, nr. 10, Galeriile comerciale, parter). Nu se percepe taxă de participare.

Câştigătorii vor fi desemnați de un juriu de specialitate, care va puncta calitatea execuției, imaginația și originalitatea. Pentru fiecare dintre cele două secțiuni se vor acorda următoarele câte trei premii și mențiuni. Premiile constau în pachete de cărți pentru ocupanții primelor trei locuri de la fiecare secțiune. Toate desenele vor face obiectul unei expoziții. Rezultatele concursului vor fi postate pe site-ul bibliotecii www.bjiasi.ro și pe pagina de Facebook.

Concursul „Cămara lui Păstorel

Concursului de prezentare a conservelor tradiționale moldovenești „Cămara lui Păstorel” stă în acest an sub semnul Centenarului nașterii lui Vlad Mușatescu, prozator, traducător și umorist român, părintele literar a unor personaje memorabile, precum Cina Moşca, Fina Frusina și Ţata Catarita.

Concursul are trei secțiuni, două practice și una la care nu va fi premiat produsul, ci talentul scriitoricesc:

 • Dulce (magiunuri, dulcețuri, peltele, compoturi, siropuri etc.);
 • Sărat (zacuști, tocane, sosuri, bulion, murături etc.).
 • Rețete aproximative – Va fi oferit un premiu special pentru descrierea unui fel de mâncare în stilul lui Vlad Mușatescu. Organizatorii oferă și un indiciu: „Citiți Jocurile detectivului Conan. Nu contează rețeta și ingredientele, contează talentul literar”.

Creațiile vor fi trimise pe adresa de e-mail programe@bjiasi.ro până duminică, 4 decembrie 2022. Degustarea și jurizarea vor avea loc vineri, 16 decembrie 2022, începând cu ora 10:00.

Produsele trebuie să fie fabricate din materii prime din arealul Moldovei, să nu conțină aditivi alimentari și să fie realizate după un procedeu tehnologic tradițional. Fiecare produs va fi însoțit de o fișă în care vor fi trecute denumirea și lista ingredientelor folosite. Dacă o rețetă este realizată după o rețetă veche, acest lucru va fi menționat în aceeași fișă.

Concursul se adresează cititorilor Bibliotecii Județene „Gheorghe Asachi” de toate vârstele, cu precădere elevilor și profesorilor de la școlile de profil. Persoanele interesate își pot manifesta dorința de a participa prin completarea formularului disponibil la sediul central al Bibliotecii și la cele cinci filiale de cartier.

Înscrierile se pot face până pe 12 decembrie 2022. Fiecare concurent se poate înscrie cu maximum un produs pentru fiecare secțiune. Participarea este gratuită, în baza permisului de acces la bibliotecă valabil.

Câștigătorii vor fi desemnați de un juriu condus de Marius Cristian (Costăchel). Vor fi punctate:

 1. Creativitatea (găsirea unei denumiri inspirate);
 2. Calitatea gastronomică a produsului (ingrediente și combinațiile folosite);
 3. Impresia generală (concordanță între aspect vizual și gust). 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Viaţa publică românească în derivă

Alexandru CĂLINESCU

Viaţa publică românească în derivă

Au trecut doar câţiva ani de la marile demonstraţii de protest împotriva unor legi care urmăreau exonerarea unor infractori sus-puşi; astăzi, miile, zecile de mii de protestatari de odinioară par complet apatici, deşi ar avea nu o dată motive să iasă în stradă. Blazare? Resemnare? Indiferenţă? Evident că această lipsă de reacţie le dă guvernanţilor sentimentul impunităţii, ceea ce nu anulează însă teama că s-ar putea confrunta cu mişcări de protest.

opinii

Amfiteatrul Emil Brumaru la Colegiul Naţional

George PLEȘU

Amfiteatrul Emil Brumaru la Colegiul Naţional

Ar fi păcat ca cel mai iubit poet specializat în îngeri, întâmplător absolvent al liceului, să nu fie omagiat în spaţiul care marchează atât de multe momente importante din viaţa fiecărui adolescent care are privilegiul de a-i trece pragul. Măcar pentru următorii 75 de ani.

Iată de ce a fost Mitropolitul pe scenă

pr. Constantin STURZU

Iată de ce a fost Mitropolitul pe scenă

La recenta aniversare, pe 24 ianuarie 2023, a Unirii Principatelor Române, s-au trezit (în deja „buna” tradiţie woke!) unii să pună sub semnul întrebării prezenţa Părintelui Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei pe scena din Piaţa Unirii, la momentul discursurilor festive. Motivul? „Biserica Ortodoxă s-a opus Unirii Principatelor”. 

În contra direcției noii legi a învățământului

Lucia-Gabriela MUNTEANU

În contra direcției noii legi a învățământului

Actuala variantă a proiectului de lege a învățământului prevede desființarea specializării învățătoare/ învățător din statutul de funcționare a liceelor și colegiilor pedagogice, școli din domeniul vocațional. Am afirmat argumentat în repetate rânduri, în spațiul public, ca profesoară de patru decenii la Școala Normală „Vasile Lupuˮ din Iași, că ar fi o greșeală, o nedreptate, o discriminare în raport cu celelalte tipuri de licee vocaționale, o lipsă de viziune în politica educațională, o intervenție brutală și lipsită de beneficii în continuarea unei tradiții educaționale vii și nu moarte, tradiția normalistă, în stare să slujească cea mai stringentă modernitate.

pulspulspuls

Săriţi, oameni buni: nea Măricel i-a şterpelit lui dom’ Costel marfa electorală de sub nas!

Săriţi, oameni buni: nea Măricel i-a şterpelit lui dom’ Costel marfa electorală de sub nas!

Chiar aşa s-a întâmplat, dragi telespectatori: nea Măricel, şeful de la partidoiul ieşean, a profitat se pare de faptul că menistrul Sănătăţii e pe tarlaua lui la Bucureşti şi i-a şterpelit lui dom’ Costel, şeful liberalilor ieşeni, o marfa electorală toată numai macră, bună de chiftele în campanie, chiar de sub nas!

Caricatura zilei

Pițuțurlică

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.