Concurs național de alimente inovative: înghețată de paw-paw cu dressing de caviar de afine sau pastă de păstrăv cu spirulină

joi, 13 iunie 2024, 03:00
4 MIN
 Concurs național de alimente inovative: înghețată de paw-paw cu dressing de caviar de afine sau pastă de păstrăv cu spirulină

Zece echipe de studenți din șase centre universitare au prezentat ieri alimente care de care mai inovative, cu prilejul Concursului Național ECOTROPHELIA 2024, găzduit de Universitatea de Științele Vieții din Iași (USV).

Astfel, pentru prima etapă a evenimentului european ce promovează inovația în industria alimentară, valorizând munca și modelând viitorul sectorului alimentar, participanții din toată țara au pregătit produse ca: ceai cu ambalaj solubil, paste aglutenice cu pudră din sâmbure de avocado, pastă de păstrăv cu spirulină, nectar din 100% cătină, și altele.

Rectorul USV Iași, prof. univ. dr. Gerard Jităreanu a pus accent pe impactul acestei competiții asupra studenților sau viitorilor specialiști în alimentație.

,,Suntem onorați să fim gazde pentru cea de a X-a ediție, iar asta se datorează faptului că echipa noastră de anul trecut a obținut medalia de aur la etapa desfășurată în Germania. Sperăm să facem o figură frumoasă și în acest an.  Ceea ce este important este faptul că studenții nu doar participă la acest concurs instituit în 2000 de Federația Franceză, ci se pregătesc intens pentru a deveni ingineri în domeniul alimentar, specialiști în alimentație”, a declarat acesta.

De asemenea, poate produsele de la ECOTROPHELIA au fost caracterizate printr-o grijă deosebită față de sănătate, dar și față de mediu.

,,Sunt produse care utilizează elemente sau materii prime prin care să asigure o alimentație sănătoasă. Produsele care sunt prezentate aici sunt și vor fi apreciate nu doar după calitatea gustului sau modul de prezentare, dar și după procesul de fabricație, ambalare, este prietenos cu mediul. Împreună contribuim la găsirea de soluții pentru protejarea mediului și pentru a avea un pământ mai sănătos”, a adăugat rectorul.

Alimente unice la ECOTROPHELIA 2024

Unul dintre cele mai apreciate preparate a fost înghețata ,,PawPaw” cu dressing de caviar de afine. Desertul răcoritor a fost conceput de echipa Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București.

,,Avem înghețată de paw-paw cu caviar de afine ca dressing. Fructul paw-paw sau banana nordului a fost cultivat la noi la Facultatea de Horticultură, este singurul loc în care se găsește. A fost adus în anul 2000 în România, prima oară în Alba și apoi la facultatea noastră. Este un fruct cu note tropicale, gustul diferă în funcție de papilele gustative ale fiecăruia. Dressingul conține sirop de afine cu miere și calciolan. Toate aceste trei componente formează caviarul de afine”, a spus o studentă.

Și ceaiul cu ambalaj solubil al echipei ,,Difuse” de la Universitatea ,,Ștefan cel Mare” din Suceava a atras atenția publicului.

,,Am reușit să creăm un ceai inovativ și sustenabil. Ceaiul are multiple beneficii pentru sănătate, iar ambalajul ceaiului este dizolvabil și comestibil. Este făcut din feritină și vitamina C. Compoziția a fost turnată într-o matriță specială. Încep să se folosească tot mai mult ambalajele comestibile și cred că produsul are un viitor. Mai departe, elementul inovativ în ceea ce privește pasta de păstrăv cu spirulină a echipei ,,Trouty Fresh”, tot de la Universitatea din Suceava, a fost reprezentat compoziția pentru care s-au folosit toate componentele peștelui, inclusiv oase și piele.

,,În acest an, participăm cu o pastă de păstrăv pe bază de spirulină, zer, nucă și piper. Elementul inovativ al produsului nostru constă în faptul că folosim întregul pește, inclusiv carne, oase și piele. Le-am uscat, le-am făcut pulbere, și apoi le-am integrat în produs. Osul și pielea conțin o cantitate mare de colagen, și având în vedere că se risipește osul și pielea la prelucrarea peștelui, ne-am gândit să-l integrăm în acest produs”, a explicat Sabina Dobrincu, studentă.

Echipa USV Iași s-a lăudat cu nectarul din 100% cătină, reintrodus în produse de patiserie.

,,Împreună cu colegii mei am creat un produs din 100% cătină. Prin presarea cătinii am obținut  un nectar separând fazele: cea lichidă de solidă, și obținând o cremă. Apoi, am reintrodus produsele care au rezultat din fabricarea acestui nectar, cum ar fi semințele și cojile, pentru a-i mări valoarea nutritivă. Ulterior, pasta am reintrodus-o în diverse preparate culinare, cum ar fi cheescake, pâine, mini tarte și desigur, o cătinată”, a declarat Ștefan Zbarnea, student în al anul al II-lea la Controlul și Expertiza Produselor.

Câștigătorii etapei naționale vor fi desemnați astăzi, în ultima zi de competiție, calificându-se astfel la etapa europeană ECOTROPHELIA, programată în luna octombrie, la Paris.

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii