
Școala Gimnazială „Ion Simionescu” din Iași organizează în premieră un concurs transdisciplinar pentru ciclul primar, unic la nivelul județului din punct de vedere al cunoștințelor verificate.
Elevii din clasele a II-a, a III-a și a IV-a, care sunt pasionați de domeniile educației S.T.E.M. (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică), pot participa la Concursul „NeSTEMate”, miercuri, 5 iunie. Tot săptămâna viitoare, Școala „Ion Simionescu” organizează și Concursul interdisciplinar „La izvoare” centrat pe educația civică.
Concursul „NeSTEMate” este unic la nivelul județului Iași, fiind prima oportunitate a elevilor din clasele primare să își verifice cunoștințele și în alte domenii, nu doar la Limba română și Matematică. În plus, concursul are și o componentă care pune în valoare creativitatea celor mici de a explica diverse experimente științifice.
Prichindeii pasionați de știință pot concura
Competiția este alcătuită din două secțiuni, dintre care una cu participare directă. La secțiunea I, elevii din clasele a II-a, a III-a și a IV-a au de rezolvat diverși itemi – cu alegere duală, alegere multiplă, de asociere, de completare, rezolvare de probleme și item cu răspuns elaborat, prin care le sunt testate atât imaginația și creativitatea, cât și punerea în practică a noțiunilor științifice acumulate. Această probă se desfășoară pe 5 iunie.
Secțiunea a II-a, intitulată „NeSTEMate în laboratorul meu”, constă în crearea unui videoclip de maximum 3 minute, în care elevul să prezinte și să explice un experiment științific. Toate videoclipurile vor fi publice, încărcate pe platforma Padlet, cu acordul participanților, iar orice profesor din România le va putea folosi la clasă. Materialele pot fi trimise până pe 3 iunie.
„Concursul «NeSTEMate» se desfășoară într-o zi cu semnificație deosebită pentru învățământul primar românesc, Ziua Învățătorului. Este o inițiativă nouă și, din câte știu eu, nu mai există în județ un astfel de concurs, pentru că tot ce este pentru clasele primare se axează pe Limba română și pe Matematică. Am constatat că educația S.T.E.M. are mulți adepți în rândul celor mai mici elevi, ei sunt atrași de experimente, de tot ce este nou, de știință. La secțiunea a II-a, evaluatorii vor fi surpinși cu siguranță de inventivitatea participanților de a prezenta și explica experimente științifice pe teme la alegere”, a declarat Sabina Manea, directoarea Școlii Gimnaziale „Ion Simionescu”.
Concursul a apărut din dorința elevilor de a continua într-o altă formă activitățile Clubului de Științe ale Vieții care a funcționat n cadrul proiectului „Educație outdoor prin activități integrate pentru formarea competențelor de viață”, implementat de profesorii de la Școala Gimnazială „Ion Simionescu”, în intervalul octombrie 2022 – decembrie 2023. În cadrul activităților outdoor, au fost utilizate metode inovative de învățare, elevii având ocazia să pună în practică o serie de noțiuni teoretice din programele școlare ale disciplinelor Științe ale naturii, Matematică, Geografie, dar și din domenii precum Ingineria sau Tehnologia. La nivelul școlii, concursul este coordonat directoarea unității de învățământ, Sabina Manea, și de învățătoarele Cristina Botezatu și Mihaiela Tudosa.
Mai multe detalii despre concurs, precum și modele de itemi, găsiți aici: https://scis.ro/index.php/activitati-3cols/proj-menu/itemlist/category/66-concursul-transdisciplinar-nestemate.
„Pe urmele familiei regale” prin competiția „La izvoare”
Școala Gimnazială „Ion Simionescu” organizează și Concursul interdisciplinar „La izvoare”, ajuns la cea de-a VIII-a ediție, fiind inclus în Calendarul proiectelor de educație extrașcolară regionale și interjudețene pentru anul școlar 2023-2024, pentru domeniul educație civică. Acesta se adresează elevilor din ciclul gimnazial și liceal, iar tema din acest an este „Istoria de lângă noi – Pe urmele familiei regale, la Iași”.
„În cadrul acestui proiect s-au desfășurat activități diverse și atractive, urmărindu-se implicarea elevilor în domeniul educativ extracurricular. Scopul proiectului îl constituie stimularea creativității elevilor, în domeniul artistic și literar, precum și promovarea unor valori democratice, crearea unor emoții pozitive față de trecutul istoric și personalitățile marcante ale poporului român”, a transmis Sabina Manea.
Concursul se desfăşoară pe trei secţiuni. Elevii din clasele I-XII pot participa la secțiunea de creație plastică cu tema „Pe o gură de rai”. Cei din clasele I-XII se pot înscrie cu o creație literară pe tema „Gânduri despre țara mea”. Această secțiune este inspirată din jurnalul Reginei Maria, iar elevii trebuie să exprime prin compuneri, eseuri sau poezii înețelesul cuvintelor: „Ar fi cu neputință să vă descriu tot ce am văzut, auzit ori simțit pe cale în acest popor simplu, cu inimă caldă, atâtea priveliști vii (…) România e puțin cunoscută marii Impărății de peste mări și doream să fie condeiul meu acela care va vădi unele dinfrumusețileei … căutând ca în cât mai puține cuvinte să vrăjesc atmosfera șesurilor noastre întinse …, a munților și a pădurilor noastre, a satelor noastre smerite, a pitoreștilor noastre biserici și a pașnicelor noastre mănăstiri… Mai voiam și aceea: să fac a se cunoaște sufletul, de o melancolie stranie, al poporului român”.
Ultima secțiunea este pentru elevii din clasele VII-XII și presupune realizarea unei prezentări Power Point cu tema „Povestea monumentelor ieșene din timpul refugiului familiei regale, la Iași”. Tinerii trebuie să surprindă în 10-12 slide-uri cu fotografii realizate de ei monumente istorice din Iași care datează din timpul Primului Război Mondial, alături de prezentarea pe scurt a poveștii fiecărui monument în parte. La această secțiune, participarea poate fi directă, pe echipaje formate din 2-3 elevi, dar și indirectă.
Concursul „La Izvoare” este coordonat de profesorii Gina Hriscu, Oana Nechifor și Mariana Plescan.
Mai multe detalii despre concurs găsiți aici: https://scis.ro/index.php/activitati-3cols/proj-menu/itemlist/category/29-la-izvoare.
Numeroase alte concursuri
Pe lângă cele două competiții amintite, Școala Gimnazială „Ion Simionescu” a organizat pe 25 mai Concursul de șah școlar „Mihail Sadoveanu”, la care au participat 170 de elevi din 17 școli. Pe 9 martie a avut loc cea de-a V-a ediție a Concursului Multilingvistic „Turnul Babel”, care a reunit 340 de elevi din 32 de școli. Concursul „Povești recreate în benzi desenate” a reunit numeroși participanți din județul Iași.
„Prin toate aceste activitati extracurriculare deosebite în peisajul educațional ieșean dorim să oferim elevilor noștri, precum și celor din alte școli, oportunitți diverse de dezvoltare, în acord cu nevoile lor și cu tendințele europene, cu accent pe formarea competențelor cheie. Numărul mare de participanți pe care l-am înregistrat de fiecare dată arată că există un interes real pentru activitățile pe care le propunem, majoritatea cu participare directă, cu prezența fizică la Școala Gimnazială «Ion Simionescu» din Iași”, a precizat Sabina Manea.
Publicitate și alte recomandări video