anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Concursul de la Socola vizat de DNA face victime. Plouă cu decizii de concediere

GALERIE
protest socola
 • protest socola
- +

Mai mulţi asistenţi şi infirmieri abia angajaţi la „Socola“ au primit decizii de concediere. O asistentă medicală a fost anunţată că e dată afară, deşi e în concediu medical, ceea ce încalcă legislaţia.

Asistenţii şi infirmierii de la Institutul de Psihiatrie „Socola“ din Iaşi, care au fost angajaţi în urma concursului-problemă de anul trecut, au început să primească decizii în care sunt anunţaţi că li se va desface contractul de muncă. Săptămâna trecută, aceştia au protestat la sediul spitalului de teamă că vor rămâne fără loc de muncă. Reprezentanţii Sanitas au precizat că le este cunoscută situaţia şi că s-a încercat schimbarea situaţiei măcar în cazul a şase angajaţi care au dat concursul pentru a trece pe alte posturi şi să poată măcar reveni pe postul ocupat anterior.

Pe de altă parte, una dintre asistentele angajate în luna ianuarie a povestit ieri că a primit decizia în timp ce se afla în concediu medical, lucru care este nu este posibil, conform legii. „Momentan sunt în concediu medical, am o bronşită, şi am primit decizia de la spital că mi-au reziliat contractul de muncă, ceea ce este ilegal. Am fost până la urmă la spital şi le-am spus că m-au pus pe drumuri având infecţie respiratorie, iar managerul a motivat că el nu ştia de faptul că sunt în concediu. Este ilegal să îmi desfacă contractul de muncă în timp ce eu sunt în concediu medical, este grav“, a precizat Daniela Prisăcari, asistent medical generalist debutant la secţia exterioară Bârnova, angajată recent.

În Codul muncii, în articolul 60, alin. (1), lit. a) este precizat: „concedierea salariaţilor nu poate fi dispusă pe durata incapacităţii temporare de muncă, stabilită prin certificat medical conform legii“. Astfel, în decizia primită de angajată este menţionat că desfacerea contractului de muncă se va aplica începând cu data de 12 martie, invocând articolul 31 din Legea 53/2003 - Codul Muncii, în care se precizează că „pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la iniţiativă oricăreia dintre părţi, fără a fi necesară motivarea acesteia“.

Tot în decizie se precizează că aceasta poate fi contestată la Tribunalul Iaşi în termen de 30 de zile de la comunicare. Asistenta Daniela Prisăcari a mai precizat că deja a depus o plângere la Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Noul manager, Bogdan Şaramet, a fost contactat ieri de reporterul de la „Ziarul de Iaşi“ şi deşi iniţial a confirmat că poate vorbi, atunci când a auzit subiectul discuţiei s-a arătat iritat precizând că se află în acel moment într-o discuţie cu angajaţii nemulţumiţi şi că va exista o conferinţă de presă pe acest subiect, însă nu a menţionat unde, când şi dacă vor mai fi oferite informaţii referitor la situaţia angajaţilor.

Surse din interiorul spitalului spun că decizia a fost luată ca urmare a faptului că 97% din bugetul spitalului este necesar pentru a acoperi salariile personalului medical.

Reamintim că situaţia celor care sunt angajaţi din luna ianuarie la spital este neclară după ce concursul pentru ocuparea a peste 90 de posturi pentru asistenţi medicali şi infirmieri, prin modul defectuos de organizare, a adus la poarta spitalului Direcţia Naţională de Anticorupţie. De asemenea, inclusiv Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii a recomandat spitalului să anuleze concursul, însă conducerea de la acea vreme a spitalului a ignorat solicitarea şi a continuat desfăşurarea concursului ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat, invocând că prevederile legale sunt respectate.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Celălalt război (I)

Cătălin ONOFREI

Celălalt război (I)

Când memele ucid genele.

opinii

Şoc şi groază…

Briscan ZARA

Şoc şi groază…

Nu e de râs, e de fapt de plâns. Orice dependenţă e rea, chiar şi aceea faţă de propriul copil. Şi cu cât mediul în care trăim e mai sigur, cu atât uităm faptul că acel om nu e făcut să stea cu noi, ci să trăiască fără noi. Datoria noastră e să îl învăţăm să zboare nu să îl ţinem în aer agăţat de sfori. E greu să înţelegem asta, dar nu e imposibil...

Opt ore în Turnul Babel

Cristina DANILOV

Opt ore în Turnul Babel

Extrovertiții au mai multe șanse să dea instantaneu o soluție unei probleme. Introvertiții, pe de altă parte, se simt mai confortabili când iau decizii bine gândite. Nu le place să fie zoriți, repeziți și puși la colț doar fiindcă nu-s ca șeful iute ca piperul. Pentru extrovertiți, recunoașterea socială și sprijinul colegilor sunt deosebit de importante. Pentru introvertiți, acest lucru este, de asemenea, valoros, dacă există, dacă nu, nu vor suferi, ei își pot face treaba oricum, cu sau fără aprecieri și statui prea multe.

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.