anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 29.06.2022

Eveniment

Concursul Național Transcurricular de Lectură și Interpretare “Ionel Teodoreanu” - metafora unei iubiri pentru artă și creație

GALERIE
profesori concurs ionel teodoreanu iasiconcurs ionel teodoreanu negruzzi iasi (4)concurs ionel teodoreanu negruzzi iasiconcurs ionel teodoreanu negruzzi iasi (2)concurs ionel teodoreanu negruzzi iasi (6).jpegelevi concurs ionel teodoreanu negruzzi iasi unudan lungu concurs ionel teodoreanu iasielevi concurs ionel teodoreanu negruzzi iasiprofesori concurs ionel teodoreanu iasi unuconcurs ionel teodoreanu negruzzi iasi (1)concurs ionel teodoreanu negruzzi iasi (5)recital concurs ionel teodoreanu negruzzi iasifestivitate ionel teodoreanu iasi
 • profesori concurs ionel teodoreanu iasi
 • concurs ionel teodoreanu negruzzi iasi (4)
 • concurs ionel teodoreanu negruzzi iasi
 • concurs ionel teodoreanu negruzzi iasi (2)
 • concurs ionel teodoreanu negruzzi iasi (6).jpeg
 • elevi concurs ionel teodoreanu negruzzi iasi unu
 • dan lungu concurs ionel teodoreanu iasi
 • elevi concurs ionel teodoreanu negruzzi iasi
 • profesori concurs ionel teodoreanu iasi unu
 • concurs ionel teodoreanu negruzzi iasi (1)
 • concurs ionel teodoreanu negruzzi iasi (5)
 • recital concurs ionel teodoreanu negruzzi iasi
 • festivitate ionel teodoreanu iasi
- +

Într-un spațiu  predestinat culturii și educației, într-un Iași al ideilor, al cărților, al “marilor zidiri” și “al marilor iubiri”, oraș în care temeiurile școlii în forme instituționale se pierd în negura medievalității sau se asociază, în timpuri moderne, cu nume și personalități cunoscute și relevante, precum Gh. Asachi, Mihail Kogălniceanu, Titu Maiorescu, Ion Creangă, Mihai Eminescu, Garabet Ibrăileanu, Spiru Haret, Traian Lalescu, Alexandru Myller, Petru Poni, Concursul Național Transcurricular de Lectură și Interpretare “Ionel Teodoreanu”  al istoriei noastre recente, ajuns acum la ediția cu numărul 16, a devenit  treptat unul din ritualurile orașului, conferind unicitate și permanență valorică școlii ieșene.

Inițiatorii acestei prestigioase competiții, profesorii de limba și literatura română de la Colegiul “Costache Negruzzi”, au pornit de la  rolul și sensurile  lecturii, ale literaturii, ale artei în general,  au înțeles dorința de cunoaștere și performanță a tinerilor, aspirația lor spre exprimare liberă și creativă, dar au asumat și intenția de  modelare a sensibilității estetice a elevilor în relație cu subtilitățile diferitelor limbaje artistice.
 
Rezonanța și valențele multiple ale numelui “Ionel Teodoreanu” dăruit concursului se asociază cu istoria și povestea unui liceu de prestigiu, la care scriitorul a studiat, liceu ce face parte integrantă din istoria Iașului. Colegiul Național ”Costache Negruzzi” este străvechiul Liceu Internat din anii de început de secol XX, întemeiat în 1895, din inițiativa lui Spiru Haret drept “liceu model” pentru tinerii valoroși, care vor forma elita intelectuală a timpurilor respective. Iar creația complexă, contrastantă, dar mereu învăluitoare a scriitorului I. Teodoreanu readuce simbolic vibrația nostalgică a unei literaturi cu parfum romantic, evocarea unui timp patriarhal, desprins, parcă, din paginile romanelor La Medeleni sau  Lorelei.
 
 
Concursul ”Ionel Teodoreanu” reconstituie o stare de vis și poezie, fiind  regăsirea unei lumi pierdute, surprinse în  conceptul generic de “medelenism”, dar deschide și o firească explorare, în complementaritate, a formelor moderne de artă, de discurs artistic, a construcțiilor narative, ficționale din universul literar actual.
 
Cei 250 de elevi care au participat la această competiție au parcurs probele scrise și orale, au ilustrat un nivelul ridicat de cunoștințe, competențe de receptare a textului literar și a împletirilor subtile de limbaje artistice diferite, iar profesorii evaluatori au apreciat talentul literar, pasiunea copiilor pentru lectură, puterea de înțelegere a mesajelor estetice.
 
Un parteneriat profesionist al Colegiului National “C. Negruzzi” cu Inspectoratul Școlar al Județului Iași, reprezentat de profesor Luciana Antoci, coordonarea de înaltă ținută academică prin implicarea doamnei prof. univ. dr. Lăcrămioara Petrescu de la Facultatea de Litere a Universității “Al. I. Cuza”, susținerea generoasă din partea Primariei Iași și a Consiliului Județean Iași au fost premise certe pentru o nouă ediție de succes.
 
În aceeași măsură elevii participanți s-au bucurat, alături de profesorii lor, de itinerarii spirituale prin centrul istoric al orașului, în ambianța Copoului, pe urmele Junimii și ale Convorbirilor Literare, au dialogat despre literatură și fascinația scrisului cu scriitorul Dan Lungu, au audiat microrecitaluri oferite de elevi ai Colegiului de Artă „Octav Băncilă”, de ateliere de creație, de incursiuni spirituale în timpul și spațiul ieșean.
 
Premiile și mențiunile Ministerului Educației, premiile speciale, numite simbolic “Ionel Teodoreanu” sau “Negruzzi”, oferite de Colegiul Negruzzi, de Inspectoratul Școlar Iași, de Muzeul Literaturii din Iași sau de prestigioasa editură Polirom au încununat studiul, efortul intelectual, pasiunea și talentul elevilor.
 
 
Jurnalul Negruzzist – ediție specială a revistei Corolar, destinată consemnării acestui nou eveniment educațional ieșean, a adunat impresii, emoții și gânduri, aprecieri științifice ale specialiștilor, vibrația evenimentelor, reflecții în marginea fenomenului literar sau educațional, reportaje și interviuri, spre analiză și neuitare…
 
 
La final de ediție, aprecieri și mulțumiri pentru competență, efort, inspirație și dedicație se cuvin profesorilor – Cezar Zaharia, Mihaela Doboș, Mihaela Apetroae, Anca Voicu-Ghenghea, Adriana Bozdoro, Bianca Burciu, Mariana Chiriac, Mariana Chirilă, Diana Grumeza, Luminița Hîrcă, Doina Vieriu, Dalia Mațoschi.  
 
Și pentru că, parafrazându-l pe Pablo Picasso, "fiecare copil este un artist”, care ar trebui să rămână artist, ecourile acestor experiențe de concurs vor reverbera, poate, în adâncurile ființei, păstrând peste timp puritatea vârstei, deschiderea acesteia spre joc, fantezie și creație, pentru a continua, apoi, cu drumul spre emoția estetică superioară, spre nevoia de a converti totul în cuvânt, în lectură și re-lectură, ca predispoziție culturală perpetuă a ființei mature de mai târziu...
Profesor dr. Camelia Gavrilă
Director al Colegiului Național “Costache Negruzzi” Iași
 
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

G7 reîncărcat

Lucian DÎRDALA

G7 reîncărcat

În sine, ideea ca G7 să devină un centru de coordonare spune multe despre aşteptările liderilor occidentali în privinţa următorilor ani: competiţie strategică acerbă, punctată de riscuri militare. Ar fi un mediu în care această structură de cooperare între „Cei Şapte” şi-ar putea dovedi utilitate, după spulberarea optimismului legat de globalizare şi noua concordie între democraţii şi dictaturi.

opinii

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

The Show must go on!

Radu PĂRPĂUȚĂ

The Show must go on!

Fraţilor şi surorilor, merită să vorbim puţin despre pandemia consensuală şi dementocratică planetară. Ce-i drept, acum se stinge uşor, dar nimic nu ne face să credem că nu mai poate reapărea: din nou sau sub alte forme, mai atroce, iar „măsurili” tot mai erect comunistoide, de ar rânji cu gura până la urechi Ceaşcă de ar mai trăi: „V-am zis eu că măsurili trebui luate”.

Bill Evans - un romantic al avangardei

Alex VASILIU

Bill Evans - un romantic al avangardei

La sfârşitul lunii februarie 1957 era publicat în America de Nord albumul discografic New Jazz Conceptions - momentul impunerii lui Bill Evans printre cei mai inovatori, mai influenţi muzicieni din istoria acestui tip de artă. Raportul inovaţie - influenţă a fost rar stabilit în jazz-ul modern, însă Bill Evans poate fi considerat un caz fericit, mai ales că a rămas în istorie cu preafrumoasa, cuprinzătoarea formulă un romantic al avangardei.

pulspulspuls

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Pentru că ieri am auzit că a ieşit oleacă de tevatură prin politichia de Bahlui legat de ceea ce remarcam noi într-un pulsuleţ, am zis că musai să venim cu oarece precizări suplimentare pe astăzi, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

BAC

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.