anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 15.07.2020

Concursul pentru clasa a V-a şi distanţarea pun în dificultate şcolile ieşene foarte solicitate

Sălile acestora nu ajung pentru toţi cei înscrişi, acestea fiind nevoite să apeleze la soluţii de avarie. Care sunt acestea?

GALERIE
examen clasa a V a
  • examen clasa a V a
- +

Şcolile ieşene care organizează testări pentru admiterea în clasa a V-a sunt puse în dificultate de numărul mari de cereri de înscriere pe care le-au primit. Astfel, deşi data la care vor fi susţinute aceste testări este aceeaşi, 27 iunie, părinţii au ales să îşi înscrie copiii la două, trei sau chiar la multe licee sau colegii. 

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar confirmă că, deşi au recomandat părinţilor să îşi înscrie copiii la o singură unitate, aceştia au avut dreptul să realizeze înscrieri multiple. În ceea ce priveşte modalitatea de rezolvare a acestei probleme, ISJ menţionează că şcolile sunt cele care trebuie să găsească cel mai potrivit mod de a gestiona problema, una fără precedent din cauza distanţării în sălile de concurs. În plus, dacă în anii anteriori elevii puteau susţine aceste testări la mai multe unităţi şcolare, la date diferite, iar apoi să se hotărască unde vor urma clasa a V-a, în acest an, toate testările fiind simultan, ei vor putea susţine testarea doar la un singur colegiu sau liceu.

O altă problemă este faptul că şcolile ar trebui să pregătească un număr mare de săli având în vedere condiţiile de distanţare socială, dar şi supraveghetori pentru fiecare sală. În acest moment unităţile şcolare încă nu au găsit o rezolvare, dar directorii iau în calcul fie contactarea fiecărui părinte în parte pentru a confirma participarea la testare, fie compararea listelor de la fiecare unitate şcolară şi contactarea părinţilor care au realizat cereri multiple. „Deocamdată avem ca prioritate Evaluarea Naţională şi, având în vedere că înscrierile s-au terminat recent, încă nu ne-am ocupat de aceste testări. Avem însă în plan să organizăm o întâlnire a directorilor unităţilor aflate în această situaţie şi să găsim împreună cea mai bună rezolvare“, declara săptămâna trecută prof. Elena Calistru, directorul Colegiului Naţional. Prof. Mihaela Gotcu, directorul Colegiului „Emil Racoviţă“, ne declara, de asemenea, că, într-adevăr, cea mai bună soluţie este contactarea părinţilor care au depus cerere de înscriere pentru a reconfirma participarea la testare.

„Deocamdată va trebui luată o hotărâre în acest sens în Consiliul de Administraţie, dar ar putea fi o soluţie contactarea părinţilor, şi să îi rugăm să reconfirme participarea la testare. Vom face apel la înţelegerea lor, pentru că prioritatea nostră este sănătatea elevilor“, a subliniat directorul. Astfel, practic, în lipsa unei reconfirmări din partea părinţilor şi potrivit condiţiilor impuse de lege pentru protejarea împotriva Covid-19, fiecare şcoală ar trebui să pregătească câteva zeci de săli, chiar dacă în realite se vor prezenta la testare mult mai puţini elevi. La Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri“, unde sunt depuse cele mai multe cereri, 417, directorul unităţii ar trebui să ceară săli suplimentare de la şcolile învecinate.

„Deocamndată suntem concentraţi pe Evaluarea Naţională, însă am luat în calcul să solicităm câteva săli de la şcolile învecinate. Ne onorează că părinţii au depus cereri într-un număr atât de mare şi vom încerca să derulăm testarea în cele mai bune condiţii“, spune prof. Gheorghiţă Nistor, directorul Liceului „Alecsandri“, care a menţionat că se aşteaptă totuşi ca în perioada următoare o parte dintre părinţi să retragă cererile.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alegeri în Europa

Lucian DÎRDALA

Alegeri în Europa

În ultimele săptămâni am avut ocazia să ne reacomodăm cu procesele electorale, în câteva state-membre ale Uniunii Europene. Este vorba de cel de-al doilea tur al alegerilor locale din Franţa, scrutinul parlamentar din Croaţia, turul decisiv de la prezidenţialele poloneze şi, în fine, votul pentru legislativele regionale din Galicia şi Ţara Bascilor (Spania).

Filmuletul zilei

opinii

Precariatul

Ioan MILICĂ

Precariatul

Din categoria cuvintelor aflate în uz fără a fi prinse în dicţionarele limbii române actuale, vă  invit să ne oprim asupra unui neologism plastic şi sugestiv pentru vremurile în care trăim: precariat. 

Industria de selfie-uri

Briscan ZARA

Industria de selfie-uri

Prezentul a murit în numele eternităţii. Care eternitate se pierde într-un morman de CD-uri sau în vreun fişier pe calculator cu mii, poate sute de mii de alte momente „salvate” - în realitate pierdute - care, mai mult ca sigur, nu vor mai apuca să fie vreodată vizionate de nimeni din lipsă de timp (cine are atât timp pe lume să vadă mii de poze?!...).

Contribuţii ieşene la întemeierea statisticii oficiale în România

Ciprian IFTIMOAEI

Contribuţii ieşene la întemeierea statisticii oficiale în România

De-a lungul celor 161 de ani de funcţionare neîntreruptă, statistica oficială din România a fost condusă de personalităţi marcante ale ştiinţei şi culturii ca Dionisie Pop Marţian, Ion Ionescu de la Brad, Loenida Colescu, Sabin Manuilă, Anton Golopenţia, Constantin Ionescu, a beneficiat de contribuţiile unor savanţi şi creatori de şcoală socială, economică, demografică, matematică precum Dimitrie Gusti, Virgil Madgearu, Octav Onicescu, Nicolae Georgescu-Röegen, Gheorghe Mihoc, Vladimir Trebici.

pulspulspuls

Vă mai amintiţi de ce spunea Drac Nea despre Peni Hill şi SIE? Iaca un şpil!

Vă mai amintiţi de ce spunea Drac Nea despre Peni Hill şi SIE? Iaca un şpil!

Caricatura zilei

Test Covid Grecia

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.