anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Specialiştii ieşeni analizează concursul naţional pentru preşedinţii CJAS

Concursul pentru șefia CJAS, „un examen accesibil pentru cineva cu experienţă“

GALERIE
cjas-iasi
 • cjas-iasi
- +

„Ziarul de Iaşi“ a consultat mai mulţi specialişti ieşeni cu privire la subiectele probei scrise susţinute de candidaţii pentru posturile de preşedinţi ai Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate din toată ţara. Candidaţii au avut de răspuns la zece întrebări, fiecare răspuns corect fiind notat cu 10 puncte, iar pentru a promova examenul era nevoie de minimum 70 de puncte.

Specialiştii consultaţi spun că subiectele au fost medii ca dificultate, iar obţinerea unei note de trecere nu era nici pe departe un lucru imposibil pentru cineva cu experienţă în domeniu. Însă proba scrisă a fost promovată doar de 5 din 33 de candidaţi prezenţi.

„Subiectele nu au fost tendenţioase, nu au avut rolul de a-i încurca pe candidaţi, ci au acoperit foarte bine toate sferele, atât cea medicală, cât şi cea de fiscalitate şi control. Sunt la îndemâna oricărui manager care interacţionează zi de zi cu aceste elemente din întrebări. Altfel spus, a fost un examen accesibil pentru cineva care are experienţă şi aplecare asupra activităţii zilnice şi care ar fi recapitulat materia. Niciunul dintre subiecte nu cere să intri în amănunte extrem de specifice“, a precizat un specialist ieşean cu studii în management sanitar.

„Enumeraţi criteriile de internare pentru asistenţa medicală în regim de spitalizare continuă, respectiv spitalizare de zi“ sau „enumeraţi responsabilităţile ordonatorilor de credite“ - sunt doar două dintre subiectele propuse către rezolvare. Celelalte subiecte cereau enumerarea programelor naţionale de sănătate curative din bugetul fondului naţional unic de asigurări de sănătate, a documentelor prin care se atestă calitatea de asigurat sau a documentelor justificative necesare să fie depuse pentru rambursarea contravalorii asistenţei medicale transfrontaliere.

Ultimul subiect, cel cu adevărat complex

Ultimul subiect, cel cu numărul 10 este, în opinia specialiştilor ieşeni, cel care ar fi pus în dificultate unii candidaţi pentru că testa pe lângă gradul de cunoaştere a materiei şi gândirea dincolo de partea teoretică. Subiectul cerea propunerea a cel puţin cinci măsuri de eficientizare a cheltuielilor în asistenţa medicală spitalicească prin prisma reglementărilor legale incidente sistemului de asigurări sociale de sănătate, ieşind astfel din limitarea cerinţelor teoretice.

„Cred că în general este nevoie de un accent foarte mare pe partea de «speţe», în sensul de experienţă, viziune, abordare. Pentru că în teorie poţi să te pricepi foarte bine, dar cred că asta ar trebui să reprezinte doar un mic procent, importantă este partea de speţe medicale, juridice, economice“, a mai completat specialistul ieşean.

La rândul său, Vasile Cepoi, actual director al DSP Iaşi şi director al CJAS în trecut, este de părere că subiectele au fost mai dificile comparate cu cele din anii anteriori.

„Subiectele au testat atât capacitatea de interpretare şi de înţelegere a problemelor care trebuiau rezolvate cu trimitere la legislaţie, altele au fost şi teste de memorie. Ponderea subiectelor de gândire, dacă eşti capabil să interpretezi o situaţie anume, a fost mai mare decât în alte dăţi“, a precizat acesta.

Proba interviului are loc mâine, miercuri, pe 12 mai. Preşedintele actual al CJAS Iaşi, Radu Ţibichi, a avut a doua cea mai mare notă din ţară, 80,70 de puncte din 100.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un vis de vară după Bacalaureat

Ioan Alexandru TOFAN

Un vis de vară după Bacalaureat

Nimeni nu s-a gândit, probabil, că elevul nu se stresează decât atunci când se întâlneşte cu absurdul unui sistem de învăţământ centrat pe el şi nu când i se cere să fie creativ, să gândească şi să ia în piept marile probleme ale culturii.

opinii

O lume a celorlalţi

Codrin Liviu CUȚITARU

O lume a celorlalţi

Personajele lui Ondaatje stau, prin urmare, sub semnul „dublei critici”, adică, în limbajul postcolonial, sub semnul „dublei identităţi”. De aici rezultă tipologii maleabile, dar şi, paradoxal, neconcesive.

Cinşpe regiuni de inspiraţie sovietică… (III)

George ŢURCĂNAŞU

Cinşpe regiuni de inspiraţie sovietică… (III)

În orice societate, sistemul administrativ este conceput în scopul eficientizării gestiunii resurselor umane şi naturale ale unui teritoriu. E necesar ca acest sistem să fie flexibil şi să articuleze într-o manieră echilibrată şi funcţională necesităţile fiecărui nivel de organizare (local, judeţean, regional etc.), conform principiului subsidiarităţii.

Conu’ Leonida faţă cu o lume a ielelor

Bogdan ILIESCU

Conu’ Leonida faţă cu o lume a ielelor

„My advice to other disabled people would be, concentrate on things your disability doesn't prevent you doing well, and don't regret the things it interferes with. Don't be disabled in spirit as well as physically.” (Sfatul meu pentru alte persoane cu dizabilităţi ar fi să vă concentraţi asupra lucrurilor pe care dizabilitatea dvs. nu vă împiedică să le faceţi bine şi să nu regretaţi lucrurile cu care interferează. Nu fiţi dezabilitaţi spiritual, aşa cum sunteti fizic.) Stephen Hawking

pulspulspuls

Întâlnire secretă a aurarului Georgică cu baza de la Iaşi, în toiul nopţii: se caută oameni noi

Întâlnire secretă a aurarului Georgică cu baza de la Iaşi, în toiul nopţii: se caută oameni noi

Rămaşi orfani la capitolul vizibilitate după ce mamaia Omida Şoşo a fost dată afară din partid şi, implicit, şi din filiala de Iaşi, în care a fost aleasă senatoare, cică ieşenii din acest partid au o mare problemă în ultima vreme: nu prea există în spaţiul public. 

Caricatura zilei

Rusia și-a amintit de Alaska

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.