Concursul pentru șefia CJAS, „un examen accesibil pentru cineva cu experienţă“
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Specialiştii ieşeni analizează concursul naţional pentru preşedinţii CJAS

Concursul pentru șefia CJAS, „un examen accesibil pentru cineva cu experienţă“

GALERIE
cjas-iasi
  • cjas-iasi
- +

„Ziarul de Iaşi“ a consultat mai mulţi specialişti ieşeni cu privire la subiectele probei scrise susţinute de candidaţii pentru posturile de preşedinţi ai Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate din toată ţara. Candidaţii au avut de răspuns la zece întrebări, fiecare răspuns corect fiind notat cu 10 puncte, iar pentru a promova examenul era nevoie de minimum 70 de puncte.

Specialiştii consultaţi spun că subiectele au fost medii ca dificultate, iar obţinerea unei note de trecere nu era nici pe departe un lucru imposibil pentru cineva cu experienţă în domeniu. Însă proba scrisă a fost promovată doar de 5 din 33 de candidaţi prezenţi.

„Subiectele nu au fost tendenţioase, nu au avut rolul de a-i încurca pe candidaţi, ci au acoperit foarte bine toate sferele, atât cea medicală, cât şi cea de fiscalitate şi control. Sunt la îndemâna oricărui manager care interacţionează zi de zi cu aceste elemente din întrebări. Altfel spus, a fost un examen accesibil pentru cineva care are experienţă şi aplecare asupra activităţii zilnice şi care ar fi recapitulat materia. Niciunul dintre subiecte nu cere să intri în amănunte extrem de specifice“, a precizat un specialist ieşean cu studii în management sanitar.

„Enumeraţi criteriile de internare pentru asistenţa medicală în regim de spitalizare continuă, respectiv spitalizare de zi“ sau „enumeraţi responsabilităţile ordonatorilor de credite“ - sunt doar două dintre subiectele propuse către rezolvare. Celelalte subiecte cereau enumerarea programelor naţionale de sănătate curative din bugetul fondului naţional unic de asigurări de sănătate, a documentelor prin care se atestă calitatea de asigurat sau a documentelor justificative necesare să fie depuse pentru rambursarea contravalorii asistenţei medicale transfrontaliere.

Ultimul subiect, cel cu adevărat complex

Ultimul subiect, cel cu numărul 10 este, în opinia specialiştilor ieşeni, cel care ar fi pus în dificultate unii candidaţi pentru că testa pe lângă gradul de cunoaştere a materiei şi gândirea dincolo de partea teoretică. Subiectul cerea propunerea a cel puţin cinci măsuri de eficientizare a cheltuielilor în asistenţa medicală spitalicească prin prisma reglementărilor legale incidente sistemului de asigurări sociale de sănătate, ieşind astfel din limitarea cerinţelor teoretice.

„Cred că în general este nevoie de un accent foarte mare pe partea de «speţe», în sensul de experienţă, viziune, abordare. Pentru că în teorie poţi să te pricepi foarte bine, dar cred că asta ar trebui să reprezinte doar un mic procent, importantă este partea de speţe medicale, juridice, economice“, a mai completat specialistul ieşean.

La rândul său, Vasile Cepoi, actual director al DSP Iaşi şi director al CJAS în trecut, este de părere că subiectele au fost mai dificile comparate cu cele din anii anteriori.

„Subiectele au testat atât capacitatea de interpretare şi de înţelegere a problemelor care trebuiau rezolvate cu trimitere la legislaţie, altele au fost şi teste de memorie. Ponderea subiectelor de gândire, dacă eşti capabil să interpretezi o situaţie anume, a fost mai mare decât în alte dăţi“, a precizat acesta.

Proba interviului are loc mâine, miercuri, pe 12 mai. Preşedintele actual al CJAS Iaşi, Radu Ţibichi, a avut a doua cea mai mare notă din ţară, 80,70 de puncte din 100.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Italia sau Finlanda?

Nicolae GRECU

Italia sau Finlanda?

Ce cale se va alege pentru naţionala României în urma Euro2020?

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

Autorul serialului rememorează în continuare cu emoţie şi descrie amănunţit primele lecţii de pe parcursul iniţierii sale în umila sectă a pescuitorilor cu undiţa de la Dunăre.

Îndemnuri de la Maica Siluana

pr. Constantin STURZU

Îndemnuri de la Maica Siluana

Tot cu gândul la Maica Siluana (1944-2021). Şi la ceea ce ne-a învăţat. Nu atât din cărţi, cât din cele trăite, experiate. Deschid un volum al său care-mi este foarte aproape de inimă: "Uimiri, rostiri, pecetluiri". Cuprinde o sută de "capete de învăţătură", de folos celui ce caută ieşirea din starea de păcat şi intrarea în bucuria lui Dumnezeu. Împărtăşesc cu voi câteva sclipiri din îndemnurile şi încredinţările sale.

Perspectivă inversă

arh. Ionel OANCEA

Perspectivă inversă

O dată cu realizarea primului plan urbanistic general al Iaşului în anii 1996-1998, managerul de atunci al proiectului a propus informatizarea regulamentelor de urbanism aferente zonelor funcţionale şi situaţiei juridice ale terenurilor astfel încât acestea să poată fi extrase automat la întocmirea certificatelor de urbanism. 

pulspulspuls

Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

Dacă tot auzim că unii cetitori se plictisesc în casă de la atâta ploaie pe afară, am zic că numai bine pe azi să vă servim la lectură ceva fain, uşurel, fără colesterol şi, evident, cu multă coenzima Q10, ca să meargă şi chircit la birou, dar şi lăfăit în fotoliu. 

Caricatura zilei

Asta zebră!

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.