
Concursului Național „Ionel Teodoreanu”: două mari premii rămân la Iași. Festivitate de premiere deosebită ieri la „Negruzzi”

Cea de-a XVIII-a ediție a Concursului Național Transcurricular de Lectură și Interpretare „Ionel Teodoreanu” s-a încheiat, iar cei aproximativ 200 de elevi participanți au obținut numeroase premii. Două premii de vârf au ajuns și la Iași – Premiul I și Premiul al II-lea, pentru o elevă de la Colegiul Național și una de la Colegiul „Costache Negruzzi”.
Cele două probe, scrisă și orală, s-au desfășurat în perioada 17-18 mai, iar duminică, 19 mai, a avut loc festivitatea de premiere, în amfiteatrul Colegiului Național „Costache Negruzzi” din Iași. Elevii au fost răsplătiți cu premii și mențiuni acordate de Ministerul Educației, instituții de cultură și edituri de prestigiu, la care se adaugă premiile speciale „Costache Negruzzi” și „Ionel Teodoreanu”. În cadrul festivității de premiere a fost lansat „Jurnalul negruzzist”, un supliment al revistei „Corolar” a Colegiului „Negruzzi”.
„Majoratul” Concursului Transcurricular de la Negruzzi
Președintele de onoare al concursuolui, Bogdan Crețu, critic literar, scriitor și profesor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a subliniat importanța Concursului Național Transcurricular de Lectură și Interpretare „Ionel Teodoreanu” în cadrul competițial, întrucât anul acesta s-au împlinit 18 ani de când a fost înfiițat.
„În primul rând, este a XVIII-a ediție și cred că este unul dintre concursurile clasicizate. În al doilea rând, are un caracter transcurricular, adică ideea ar fi tocmai de a combina literatura cu pictura, teatrul și alte arte, pentru a propune provocări de interpretare elevilor. Am avut un dialog consistent cu profesori și elevi din toată țara, iar acest lucru mi se pare extraordinar, când 200 de elevi și 100 de profesori vin efectiv din toate colțurile României, la Iași. Aș vrea să fie cât mai multe astfel de activități, pentru că asta este șansa să scoatem elevii din cadrul pragmatic care vizează rezultatul la examen. Interesul meu, ca profesor la Facultatea de Litere, este că se exersează și se menține un anumit cult al lecturii tot mai necesar și mai rar”, a declarat Bogdan Crețu pentru „Ziarul de Iași”.
Concursul, un drum deschis către cultură
În total, la Concursul „Ionel Teodoreanu” au participat 190 de elevi, dintre care un lot de 12 elevi din județul Iași. Premiile s-au dus pe tot cuprinsul țării, atât la Iași, cât și la Brașov, Argeș, Focșani și București. Camelia Gavrilă, directoarea Colegiului „Costache Negruzzi” și inițiatoarea competiției, a oferit câteva constatări și reflecții la final de concurs.
„Încă o ediție de succes care ilustrează o continuitate valorică și o intrare în calendarul competițional național a acestui concurs care are o specificitate și o frumusețe aparte, întrucât valorifică și elemente de cultură, de creativitate, de relații între diferite forme de artă, conturând un gust estetic al copiilor. Am încercat, fiind vorba despre elevi de vârstă mică, să venim cu multe premii speciale și în funcție de valoare tezelor, mă refer la conținutul lor științific, dar și în funcție de creativitate, din dorința de a păstra interesul pentru literatură și cultură, motiv pentru care sunt Premiile «Costache Negruzzi”, care țin de sensibilitatea artistică și intuiții creative, Premiile «Ionel Teodoreanu», acordate de Inspectoratul Școlar Județean Iași, Premiile Polirom și Premiile Muzeului de Literatură. Multe se adună pe lângă premiile oficiale foarte importante ale Ministerului Educației”, a spus Camelia Gavrilă, președinte executiv în Comisia Centrală a Concursului Național Transcurricular de Lectură și Interpretare „Ionel Teodoreanu”.
Totodată, aceasta a explicat că a observat o consistență, o maturitate, o experiență de lectură și teze mai substanțiale în cazul elevilor ajunși în clasa a VII-a și a VIII-a.
„O bucurie, o împlinire, în care cele trei elemente la care ținem foarte mult, Iașul, prin vibrația lui spirituală și culturală, Colegiul «Costache Negruzzi», care este școală de elită, și numele lui Ionel Teodoreanu, care devine un simbol al acestui concurs ca o întoarcere spre literatura temeinică și cu o vibrație a trecutului, sunt niște repere de la care poate porni marea poveste prin literatura actuală și prin cultura mare, importantă”, a completat Camelia Gavrilă.
Zilele petrecute la Iași, o experiență de neuitat pentru unii elevi
Înainte să înceapă festivitatea de premiere, am întâlnit pe holul Colegiului „Costache Negruzzi” câteva eleve care au participat la acest concurs. Teodora este în clasa a V-a la Școala Gimnazială Nr. 150 din București și ne-a mărturisit că zilele petrecute la Iași, în cadrul competiției, au reprezentat o experiență de neuitat pentru ea. „Nu ai întotdeauna șansa să mergi la un astfel de concurs, la faza națională. A fost o experiență pe care nu o voi uita prea curând. Proba scrisă și proba orală m-au provocat. Cea mai grea mi s-a părut proba scrisă, pentru că nu mă așteptam să ne dea compuneri pe baza copilăriei și mi s-a părut că timpul nu a fost suficient, dar am reușit să mă descurc”, a spus eleva de clasa a V-a.
Eliza, elevă în clasa a VI-a la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, era încântată că, în cadrul concursului, a reușit, datorită subiectului, să prezinte relația pe care o are cu familia sa.
„Pentru mine, Concursul Național Transcurricular «Ionel Teodoreanu» reprezintă o experiență inedită, unică în viață, mai ales datorită intrigantelor subiecte care au abordat relația dintre nepoți și bunici. Dezvolt o adevărată iubire pentru toți membrii familiei mele, iar această competiție mi-a oferit oportunitatea de a-mi exprima o mică parte din toată multitudinea de emoții și de gânduri pe care le am”, a transmis Eliza.
Pentru lotul de elevi din județul Iași au fost multe Mențiuni și Premii Speciale, dar și un Premiu I și un Premiu al II-lea pentru o tânără de la Colegiul Național și alta de la Colegiul Național „Costache Negruzzi”.
Ana Luiza este eleva de clasa a VIII-a de la Colegiul Național din Iași care a obținut Premiul I.
„Este a doua oară când particip, am mai fost și anul trecut. Consider acest concurs o experiență minunată pe care, din păcate, nu o mai pot repeta anul viitor, însă la care mă voi gândi mereu cu drag. Am observat o evoluție la mine, la stilul meu de a scrie, la competențele mele de a vorbi în public și sunt mândră de mine, de evoluția mea. Cea mai provocatoare mi se pare proba scrisă, deoarece pune în oglindă două forme ale artei, dintre care una este literatura. Anul acesta a fost vorba despre picturi. Întodeauna mi-a plăcut să interpretez picturile și am lucrat cu drag pentru acest concurs, indiferent ce subiect am rezolvat”, a declarat Ana.
Ruxandra Sofia este tânăra de clasa a VIII-a de la Colegiul „Costache Negruzzi” din Iași care a luat Premiul al II-lea la Concursul Transucrricular „Ionel Teodoreanu”. „Pentru mine, mai mult decât emoția și vibrația competițională, acest concurs a fost pus sub semnul aniversării unei personalități emblematice nu numai pentru acest colegiu, ci și pentru Iași. Din faptul că am avut șansa de a participa la acest concurs pentru prima dată, iradiază mândria de a fi negruzzist, dar și spiritul și ambiția pe care acest colegiu le promovează”, a precizat Sofia.
Elevii ieșeni au fost prezenți pe podium, după cum urmează: două premii – Ana Luiza Cojocariu, din clasa a VIII-a de la Colegiul Național Iași (prof. dr. Lavinia Ungureanu) – Premiul I, Ruxandra-Sofia Lău, din clasa a VIII-a de la Colegiul Național „Costache Negruzzi” Iași (prof. dr. Camelia Gavrilă) – Premiul al II-lea și două mențiuni – Irene-Sofia Costan din clasa a V-a de la Colegiul Național „Costache Negruzzi” Iași (prof. dr. Mihaela Doboș) și Diana-Ștefania Blașcu din clasa a VII-a de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași (prof. Mihaela Apetroae).
Cu Premiul Special „Costache Negruzzi” au fost răsplătite elevele Raluca Aftene (clasa a V-a, Colegiul Național „Costache Negruzzi” Iași – prof. dr. Mihaela Doboș), Diana-Ștefania Blașcu (clasa a VII-a, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași – prof. Mihaela Apetroae), Ana Luiza Cojocariu (clasa a VIII-a, Colegiul Național Iași – prof. dr. Lavinia Ungureanu) și Ruxandra-Sofia Lău (clasa a VIII-a, Colegiul Național „Costache Negruzzi” Iași – prof. dr. Camelia Gavrilă). La rândul lor, elevii Flavius-Andrei Filip (clasa a VI-a, Colegiul Național „Emil Racoviță” Iași – prof. Roxana Arhire), Sofia-Maria Iuga (Colegiul Național „Mihail Sadoveanu” Pașcani – prof. dr. Anișoara Sprînceană) și Maria Murariu (Școala Gimnazială „Iordache Cantacuzino” Pașcani – prof. Corina Vârlan) au primit Premiul Special „Ionel Teodoreanu”, în timp ce unul dintre Premiile Editurii Polirom a fost acordat elevei Ștefania Munteanu, clasa a VII-a (Școala Gimnazială „B.P. Hasdeu” Iași – prof. Simona Mihăiță).
Componența comisiei competiției
Comisia Centrală a Concursului „Ionel Teodoreanu” este formată din 35 de membri. Criticul literar și scriitorul Bogdan Crețu, profesor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași este președintele de onoare al concursului. Camelia Gavrilă și Daniel Georgescu, consilier la Ministerul Educației, sunt președinți executivi. Gabriela Anamaria Gâlea și Cristina Marian-Ionescu ocupă poziția de vicepreședinte, iar Mihaela Doboș și Maria Kosak sunt secretari științifici. Secretarii Comisiei Centrale sunt Mihaela Apetroae, Adrian Bozdoro, Bianca Burciu și Mihai-Cezar Zaharia.
Ceilalți membri ai comisiei sunt: Diana-Otilia Achim, Maria-Petronela Apetrei, Andreea Bălăcescu-Panciu, Lavinia Bîtie, Laura Buhaciuc, Irina Căpățână, Mariana Chiriac, Mariana Chirilă, Gabriela-Laura Constantinescu, Mihaela Dulea, Lăcrămioara Dumitrache, Elena-Daniela Filipescu, Cezar-Vasile Hărățu, Luminița Hîrcă, Diana Iacob, Corina-Mihaela Ilisan, Simona Konradi, Ancuța Mihaiu, Mihaela-Andra Niculescu, Nora Niță, Diana Petranici, Florina Pletea, Florina Roatiș și Georgiana Troia.
Publicitate și alte recomandări video