Urs în judetul Iaşi? Urme ciudate în zona Dobrovăţ, făcute publice de un inginer silvic. Unde duc indicaţiile?
“Urs în padurea Bârnova-Dobrovat? Ce informatii avem si de ce nu ar trebui sa ne & (...)
citeste totvineri, 27.05.2022
Potrivit Legii 55/2020, în instituțiile publice, inclusiv în Academie, institute de cercetare și universități, concursurile pentru posturile de cercetare sunt suspendate pe durata stării de alertă, fapt ce creează grave prejudicii, atât din punct de vedere administrativ, cât și din punctul de vedere al evoluției în carieră a tinerilor cercetători. Mai mult, în universități s-a creat o situație fără precedent – nu se pot finaliza concursurile pentru ocuparea pozițiilor de decani. Sunt măsuri absurde, ce trebuie de urgență revizuite, fapt pentru care, la începutul săptămânii, în Senat, am interpelat premierul României pe acest subiect. Redau, mai jos, conținutul interpelării.
„Problema pe care o ridic are consecinţe deosebite pentru sistemul de învăţământ şi cel de cercetare din ţara noastră, domenii mereu vitregite. Mi-am permis să mă adresez direct dumneavoastră, domnule premier, în speranţa că veţi înţelege gravitatea situaţiei şi veţi lua o decizie pentru rezolvarea acesteia. Intrând pe fondul problemei, putem înțelege, parțial, raționamentul din spatele înghețării angajărilor în instituţiile publice în această perioadă, pentru că s-a dovedit, în multe circumstanțe, că, sub auspiciul unei stări excepţionale și câtă vreme atenția oamenilor este concentrată în altă parte (în speță, acum, pe lupta împotriva noului coronavirus), pot exista abuzuri.
Doar că sper să mă iertați când afirm că această măsură este una pompieristică, fiindcă se aplică aceeași unitate de măsură peste tot și ajungem în situația în care apar blocaje care pot distruge cariera unor tineri care au riscat totul pe cartea rămânerii în România sau pot perturba activitatea din universităţi.
Vă aduc spre atenție o petiție care a ajuns la mine din partea unui cercetător de la Institutul de Informatică Teoretică, din cadrul Academiei Române.
Argumentația petiţionarului este una riguroasă, iar concluzia este simplă: cum concursurile pentru posturile de cercetare de la universitățile și institutele de cercetare din țară se ocupă și așa foarte greu, suspendarea acestora în perioada în care România are cea mai mare nevoie de experți în domeniul cercetare-dezvoltare-inovare este aberantă. Mă refer, desigur, la prevederile din art. 27, alin. 3, din Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Legea a trecut prin Parlament, însă, deoarece articolul 27, care instituie această restricție, apare la secțiunea „Domeniul muncii și protecției sociale”, nu a fost analizat în Comisiile de Învățământ ale Parlamentului. Această situație ar trebui îndreptată de îndată, iar măsura revizuită. Cu atât mai mult cu cât în perioada stării de urgență concursurile nu au fost suspendate. Mă întreb, așadar, care a fost necesitatea suspendării lor în starea de alertă?
În plus, se creează o situație cu atât mai greu de înțeles cu cât în învăţământul preuniversitar este permisă desfășurarea concursurilor ( titularizare, definitivat, grad didactic ). De asemenea, în sistemul universitar, susţinerea doctoratelor şi a tezelor de abilitare continuă prin mecanisme online. De ce concursurile pentru posturile din universităţi şi din institutele de cercetare ar fi interzise? Ce elemente ale procedurii de desfăşurare le face mai periculoase din punctul de vedere al securităţii sanitare, în comparaţie cu exemplele anterioare?
Trecând peste faptul că printr-o astfel de decizie se încalcă grav autonomia universitară ( de care s-a ţinut seama poate „prea mult”, când nu s-a reglementat în niciun fel situația închiderii sau nu a campusurilor și a reluării parțiale sau nu a cursurilor ), se produce o discriminare faţă de situaţia din învățământului preuniversitar. Acolo profesorii, în condițiile grele în care știm că își desfășoară activitatea, pot să susțină examenele de promovare în carieră, în timp ce un tânăr cadru didactic sau cercetător dintr-un institut de cercetare sau din învățământul superior va rămâne blocat pe post, deși poate îndeplini criterii necesare care să îi asigure creşterea veniturile şi progresul în carieră. Cum să le mai cerem motivare și câte sacrificii să mai așteptăm de la ei, domnule prim-ministru?
Mai ales că, probabil starea de alertă nu va dura doar o lună, ci este posibil să se prelungească. Iar potrivit legii, concursurile sunt suspendate pe întreaga durată a stării de alertă.
Mai există o consecință particulară și în învățământul superior, un blocaj provocat de această decizie. În multe universități din țară nu au fost finalizate concursurile pentru ocuparea pozițiilor de decani ai facultăților și se nasc tot felul de aberații - decanii cărora le expiră mandatele nu mai au nicio tragere de inimă să își desfășoare activitatea într-o perioadă critică, în care se pregătește admiterea, finalizarea anului universitar, mai ales dacă nu candidează pentru un alt mandat sau se pensionează. Sau, o altă situaţie - o parte dintre ei au fost aleși de către rectori să facă parte din echipele de prorectori, au semnat deja contractele, ocupă posturile și nu pot fi și decani, și prorectori, iar unele facultăți sunt lăsate cu o conducere în derivă.
De aceea, domnule prim-ministru, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:
► a existat vreo formă de consultare a mediului universitar înainte de a lua această decizie şi o consultare cu cei care activează în cercetare, având în vedere faptul că măsura îi afectează semnificativ, conform celor detaliate mai sus?
► luați în calcul posibilitatea de a da o derogare pentru concursurile din învăţământul superior şi cercetare, cu caracter și aplicare imediată, pentru a regla această situație?”.
****
Îmi exprim speranţa că domnul prim-ministru va înţelege semnalul de alarmă pe care l-am tras şi că va lua măsuri pentru rezolvarea cu celeritate a problemelor semnalate.
Prof. univ. dr. ing. Doru Adrian Pănescu
Senator PSD
Cuvinte cheie: + concurs, institutie publica, doru panescu, angajare, cercetare, guvern
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Doi politicieni ruşi îi cer lui Putin să oprească invazia în Ucraina
Armele au devenit cauza principală a deceselor în rândul tinerilor americani
Vanessa Youness, apropiată de Emil Boc, condamnată la 3 ani închisoare cu executare
CNAIR a aprobat azi indicatorii tehnico-economici ai Autostrăzii Focşani-Bacău
Se deschid oficial bazele de agrement din Iaşi. Cât costă şezlongul la Ciric
Rareş Bogdan visează că PNR va ajunge la 36% la alegerile din 2024
Hunedoara: Un băieţel de doi ani a murit după ce a căzut de la etaj, scăpat de mama sa
Dana Nălbaru, despre fiul ei, Kadri: Școala nu îl ajută. E prea avansat pentru vârsta pe care o are
Ce reprezintă compania CreditPrime – recenziile clienților (P)
Dacia Sandero revine în luna aprilie pe podiumul vânzărilor de mașini noi în Europa
Google prezintă Street View Camera. Poate fi montată pe orice mașină
Cecenul Asvad Idriso, „comandantul Tik-Tok”, a fost spulberat de ucraineni
Rusia a trimis pe frontul din Ucraina oameni complet nepregătiţi
Starlink are acum 400.000 de utilizatori. Popularitatea sa explodează în 2022
Generalul Shamanov, măcelarul din Cecenia, detalii despre terminarea războiului
Peste 100 de designeri, 40 de show-uri de modă, un catwalk impozant
Ministrul Predoiu “revarsă” un val de privilegii către magistraţi
Schimbarea din Codul Rutier la care nu se mai aștepta nimeni. Aviz motocicliștilor!
Lazăr Vlădică, fostul şef de la Armamente, a fost audiat de procurorii DNA
Cererea de ghiozdane antiglonț pentru copii a crescut în SUA
Cantităţi fără precedent de petrol din Rusia se îndreaptă către India şi China
ROBOR la trei luni atinge cea mai mare valoare din ultimii nouă ani
Fostul vicepreşedinte al CJ Suceava prins când primea 40.000 de euro mită, trimis în judecată de DNA
Fiica adoptivă a lui Ilie Năstase: „Bună! Sânii mei se numesc Chloe și Coco”
Un deputat atrage atenţia asupra mâncării cu gândaci servită la cantina de la “Cuza”
Profilul proprietarului care apelează la firma de izolații exterioare Isoterm (P)
Alina Sorescu și Alexandru Ciucu, divorț și partaj de multe milioane
Ministrul Dîncu vrea salarii mai mari pentru personalul din Armată
Opera Iaşi organizează pe 30 mai o gală specială dedicată sopranei Adriana Severin
Mouratoglou își asumă vina pentru eșecul Simonei Halep la Roland Garros
"The Gray Man" va fi disponibil pe Netflix începând cu 22 iulie (VIDEO)
Decizia celor de la Roland Garros, după ce Irina Begu a lovit cu racheta un copil
Ungaria vinde benzină și motorină la preț redus doar maghiarilor
Cum a început povestea Dedeman. Absolventul de matematică de la Cuza a descoperit ceva
Surpriză la Roland Garros: Alize Cornet a eliminat-o pe Jelena Ostapenko în turul doi
Broadcom dă 61 de miliarde de dolari pe Vmware. Una dintre cele mai mari din sectorul tehnologiei
Reprezentant IULIUS: „Mallul tradiţional este puţin depăşit“
Actorul Jude Law pe afişul viitorului film din seria "Star Wars" la Disney+
Zeci de persoane au fost luate “pe sus” în această dimineaţă într-un dosar de camătă şi şantaj
Un bărbat înarmat aflat în apropierea unei şcoli este împuşcat mortal de poliţia din Toronto
Alexandru CĂLINESCUFranţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme |
George PLEȘUCine ocupă scaunul gol? |
dr. Eugen TÂRCOVEANUIN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.