anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 03.02.2023

Condamnat cu 16 zile înainte de a-i fi prescrisă pedeapsa. Era spaima satului

GALERIE
condamnare, talhar, spaima, prescriere
  • condamnare, talhar, spaima, prescriere
- +

Un tâlhar s-a aflat la un pas de a scăpa de pedeapsă graţie Curţii Constituţionale. Va ajunge însă după gratii graţie pandemiei. A cerut constatarea prescripţiei răspunderii penale şi ar fi putut s-o şi obţină, pentru că termenul legal trecuse. Suspendarea cauzelor în justiţie pe parcursul stării de urgenţă a permis însă judecătorilor să-l condamne.

 

Petru Apachiţei a fost trimis în judecată în primăvara anului trecut pentru o faptă comisă tocmai în noaptea de 21/22 octombrie 2014. La acea dată, Apachiţei a intrat în casa unui sătean care trăia singur în Coada Stâncii. Împreună cu tâlharul au intrat şi doi puştani, de 16, respectiv 14 ani, cu care plecase la furat. Apachiţei l-a izbit pe D.C. pe pat, s-a urcat peste el şi a început să-l lovească violent cu pumnii, provocându-i şi o fractură de stern, pentru a-l determina să spună unde îşi ţine ascunşi banii: „Dă-mi banii, dă-mi banii, că eu am ieşit de la puşcărie şi te omor dacă nu mi-i dai!” Cei 89 de ani pe care îi avea bătrânul l-au împiedicat pe acesta să reacţioneze. Tâlharul a răscolit casa, fără a găsi însă nimic de valoare. A blocat uşa casei pe exterior cu un lemn, pentru ca D.C. să nu poată ieşi, iar apoi i-a sustras dintr-o anexă două canistre a câte 30 de litri cu vin. Înainte de a ieşi din casă, mai furase şi un ceas de masă. Bătrânul a reuşit să iasă din casă şi să se ducă, îmbrăcat doar în pijama, la un vecin, căruia i-a spus ce s-a întâmplat. Tâlharul a fost identificat, recunoscând că mersese la D.C. şi cu gândul de a fura vin, nu doar bani, întrucât i se născuse un copil.

 

Un cazier înspăimântător

 

Cazul a ajuns în analiza Tribunalului, care a decis condamnarea lui Apachiţei la 3 ani şi 6 luni de detenţie. Magistraţii s-au încurcat însă în bogatul cazier al tâlharului. Acesta mai avea la activ 7 condamnări, dintre care două pentru furt şi 5 pentru furt calificat. Condamnările fuseseră comasate, iar Apachiţei fusese condamnat la 8 ani de închisoare. Fusese liberat condiţionat pe când mai avea de executat 884 de zile de detenţie. Conform legii, atunci când un infractor mai este condamnat o dată, pedeapsa iniţială este descompusă în cele componente şi se reface calculul privitor la anii de detenţie, luându-se în considerare şi noua condamnare. Judecătorii au reluat calculul, dar nu l-au mai dus până la capăt, uitând să pronunţe pedeapsa rezultantă.

Urmarea a fost un apel al procurorilor, care au arătat că nu poate fi emis mandatul de executare a pedepsei întrucât raţionamentul judecătorului fusese incomplet, nefinalizându-se prin dispunerea unei pedepse rezultante concrete. A făcut apel şi Apachiţei, profitând de întârzierea cu care Parchetul de pe lângă Tribunal trimisese dosarul în instanţă. Termenul de prescriere a răspunderii penale pentru tâlhăria calificată este de 8 ani. Cum CCR a decis că pentru faptele comise până în mai 2022 termenul de prescriere nu poate fi întrerupt, din 22 octombrie 2022 jaful comis de Apachiţei nu mai putea fi pedepsit. Ajuns la 97 de ani, D.C. nu ar fi avut nici măcar mulţumirea de a-l vedea pedepsit.

 

Starea de urgenţă l-a înfundat

 

Magistraţii Curţii de Apel au acceptat în principiu excepţia invocată de Apachiţei, referitoare la prescripţie, dar au arătat că ea nu îşi produce încă efectele. „Prin Decretul privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României s-a dispus că procesele penale aflate în curs pe rolul instanţelor de judecată, inclusiv cele aflate în procedură în camera preliminară, se suspendă de drept pe durata stării de urgenţă. Potrivit aceluiaşi Decret, pe durata stării de urgenţă, în cauzele în care nu se efectuează acte de urmărire penală sau procesul penal este suspendat, prescripţia răspunderii penale se suspendă”, au explicat judecătorii. Starea de urgenţă a durat două luni, termenul de prescripţie fiind prelungit astfel până pe 22 decembrie. Marţi, judecătorii au pronunţat sentinţa definitivă, cu 16 zile înainte de prescrierea răspunderii lui Apachiţei. A fost finalizat şi calculul uitat de magistraţii Tribunalului, tâlharul urmând să se întoarcă după gratii timp de 4 ani, 6 luni şi 884 de zile.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.