Condamnat la despăgubiri morale de 1 leu, după ce l-a făcut pe primar „hoţ şi prost”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 26.01.2022

Condamnat la despăgubiri morale de 1 leu, după ce l-a făcut pe primar „hoţ şi prost”

Procesul de la Iaşi îi are ca protagonişti pe primarul din Drăguşeni şi pe un consătean

GALERIE
ViorelCiobotaru_primarDraguseni_Iasi2
 • ViorelCiobotaru_primarDraguseni_Iasi2
- +

Primarul comunei Drăguşeni a cerut judecătorilor să-i spele onoarea. Viorel Ciobotaru s-a simţit calomniat de afirmaţiile făcute de un sătean la adresa lui şi a cerut obligarea acestuia la prezentarea de scuze publice, ca şi la plata de daune morale în sumă de 150.000 lei, pretenţie pe care a redus-o ulterior la o sumă simbolică de un leu.

Conform plângerii depuse de primar, Constantin Mihăilă i-a adresat injurii în nenumărate rânduri, inclusiv în public, numindu-l „prost şi bolnav”, „neştiutor de carte”, „mincinos”, „hoţ” ori „corupt”. „Deşi orice persoană beneficiază de dreptul la liberă exprimare, a arătat faptul că acest drept nu este unul absolut, fiind impuse anumite limite. Astfel, prevederile constituţionale stabilesc că libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine”, a apreciat primarul. Acesta a precizat că Mihăilă are un comportament vădit antisocial, jignindu-i şi pe angajaţii primăriei şi reclamându-l atât pe el, cât şi pe funcţionari în mai multe rânduri, toate cauzele fiind clasate de Parchetul de pe lângă Judecătorie.

Faptele prezentate de primar au fost confirmate de martorii chemaţi în instanţă, aceştia arătând că pârâtul face sesizări de 2-3 ori pe lună de câţiva ani şi încercând să-i intimideze pe funcţionari. În replică, Mihăilă a precizat că de fapt s-ar fi aflat în legitimă apărare, întrucât într-o anchetă socială întocmită de primărie se menţiona că este consumator de alcool, că ar fi fost văzut în localitate cu hainele rupte sau la bustul gol sau că trăieşte în condiţii improprii, neigienice. În baza respectivei anchete sociale, Parchetul de pe lângă Judecătorie ar fi cerut anul trecut luarea faţă de Mihăilă a măsurii de siguranţă a internării medicale la Institutul de Psihiatrie „Socola”. Primarul ar fi hoţ pentru că ar fi furat 0,73 ha din titlul de proprietate al tatălui lui Mihăilă, pe care le-ar fi atribuit unor membri PSD. El a adăugat că primarul nu descrisese împrejurările în care l-ar fi insultat şi nici nu ar fi făcut dovada „că s-a remarcat în spaţiul public ca o personalitate demnă pe măsura valorii estimate de 150.000 lei”.

Magistraţii Judecătoriei au constatat faptul că Mihăilă nu a putut demonstra niciuna dintre afirmaţiile făcute la adresa primarului. Titlul de proprietate menţionat fusese emis în 1994, pe când comuna Drăguşeni nici nu exista, Ciobotaru devenind primar în 2012. Ancheta socială fusese făcută la solicitarea Parchetului de pe lângă Judecătorie, de către asistentul social, nu de către primar, acesta neputând fi făcut responsabil nici de solicitarea Parchetului cu privire la internarea lui Mihăilă.

„Condiţiile răspunderii civile delictuale sunt îndeplinite, respectiv existenţa faptei ilicite constând în afirmaţiile denigratoare, defăimătoare, ironice şi neadevărate proferate de pârât la adresa reclamantului, prejudiciul constând în atingerea adusă demnităţii şi onoarei, legătura de cauzalitate între fapta ilicită de pârât şi prejudiciu, precum şi vinovăţia pârâtului, pârâtul nefăcând dovada unei cauze care să înlăture răspunderea sa civilă. Prin urmare, instanţa constată că reclamantul este îndreptăţit la plata daunelor morale şi va obliga pârâtul să plătească reclamantului suma de 1 leu, cu acest titlu. Totodată, instanţa va obliga pârâtul să prezinte reclamantului scuze publice într-un ziar central de largă răspândire”, au conchis magistraţii Judecătoriei. Sentinţa a fost atacată de Mihăilă prin apel în faţa Tribunalului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (II)

Lucian DÎRDALA

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (II)

Atunci când şi-au prezentat pachetul de cereri adresate Occidentului, reprezentanţii diplomatici ruşi nu aveau cum să spere că simplul zăngănit de arme în preajma graniţelor ucrainene poate inversa un amplu proces geopolitic derulat pe un interval de aproape trei decenii.

Filmuletul zilei

opinii

Asachi întemeietorul

Florin CÎNTIC

Asachi întemeietorul

Gh. Asachi este una dintre figurile fondatoare ale instituţiilor moderne în Iaşi. Printre ele, şi Arhivele Statului Moldovei care, la 190 de ani de funcţionare neîntreruptă, rămâne una dintre instituţiile fundamentale ale oraşului.

Hombre şi patimile

Radu PĂRPĂUȚĂ

Hombre şi patimile

Hombre locuia în Iaşi, în oraşul culturii cum se zice cu o vorbă tocită. Dar dacă ne referim la cartierul Bularga cel puţin nici nu poate fi vorba de „oraşul culturii”. Bulargăi îi spun, chiar locuitorii cartierului, ŢŢŢ, adică Ţaţe, Ţoape şi Ţărani. Sigur, or fi şi oameni deosebiţi printre ei. Desigur că şi alte oraşe au asemenea cartiere. Şi asemenea oameni. Spun asta deşi nu am fost la Londra, Avignon sau Târgu Bujor.

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (II). Moneda rotundă

Alex VASILIU

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (II). Moneda rotundă

Deși subiectul e același ca într-o povestire de Sadoveanu - o vânătoare -, alt text scris de Dan Eremia Grigorescu păstrează tușe din stilul, din atmosfera prietenului vârstnic și taciturn. Dar nu admirăm, ca să mă exprim în termeni de facere a imaginii, panoramări îndelungi, detalii generos lăsate privirii. Acum savurăm cadre scurte, ritmic, aproape nervos montate, potențând starea de neliniște, de pericol iminent, aproape fatal. Nu numai descrierea momentelor de așteptare imprimă viteza, savoarea lecturii, ci, în plus, momentul unic, de povestire incredibilă dar adevărată a dansului vânătorului cu fiara, ultimă încontrare pe viață și pe moarte, urmată de finalul imprevizibil.

pulspulspuls

A fost sau n-a fost? La cerneală ne referim: aranjament sau furie. Iată variantele!

A fost sau n-a fost? La cerneală ne referim: aranjament sau furie. Iată variantele!

Aşadar, vorba filmului lui Porumboiu jr.:A fost sau n-a fost un scenariu pus la punct chiar de Simion&compania lui de băieţi cu ochi albaştri ce privesc înspre răsărit, aşa cum pare multora să fi fost acolo în piaţă, la episodul cu cerneala peste meclă? 

Caricatura zilei

Șoșoacă și racheta

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X