Condiţiile crunte în care a trăit Carol I în timpul Războiului de Independenţă: a avut cartierul general într-o cocioabă şi a mâncat pâine goală
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Condiţiile crunte în care a trăit Carol I în timpul Războiului de Independenţă: a avut cartierul general într-o cocioabă şi a mâncat pâine goală

GALERIE
carol I
  • carol I
- +

Condiţiile mai mult decât modeste în care a fost cazat domnitorul Carol în timpul asediului Plevnei din timpul Războiului de Independenţă au  fost descrise succint de unul dintre clasicii literaturii române, George Coşbuc, într-un articol publicat într-una dintre publicaţiile vremii.

Aflăm din acel articol atât despre sărăcia lucie care predomina în satele bulgăreşti, cât şi despre privaţiunile îndurate de Carol, în perioada septembrie – decembrie 1877, cât timp a stat în preajma soldaţilor săi, în calitate de comandant al forţelor ruso-române care asediau cetatea Plevnei şi redutele acesteia, Griviţa 1 şi Griviţa 2.

„Domnitorul nostru îşi avea cartierul în satul Poradim, cale de trei ceasuri pe jos până la Plevna. Satul e sărăcăcios peste măsură. Bulgarii locuiesc în bordeie. (...) Prin sat e un singur drum, numai praf în zilele bune şi noroi până la genunchi în zilele cu ploaie. Încolo nimic, nici primărie, nici şcoală, nici biserică”, scria Coşbuc. Acesta relatează că domnitorul şi-a ales cea mai bună locuinţă din localitatea bulgărească, aflată la marginea satului şi formată din două odăi, una fără ferestre, ce a fost transformată în bucătărie, şi una cu două ferestre fără geamuri, „lipită pe jos, strâmtă şi scundă, aşa cum sunt în satele sărace. Uşi nu erau nici la tindă, nici la odăi. Curtea era mărişoară, dar plină de gunoaie”.

La prima consfătuire, generalii care nu încăpeau în casă băgau capul pe geam

Cu umor, voluntar sau nu, Coşbuc povesteşte cum, la primul consiliu de război ţinut de domnitor cu generalii săi, doar câţiva dintre aceştia au încăput în casă, restul descurcându-se cum au putut, unii stând afară, pe la ferestre. „În ziua sosirii sale, Domnitorul a lăsat să i se facă o masă în odaie: pe patru pari bătuţi în pământ, soldaţii au întins scânduri de brad, apoi au lipit geamurile cu hârtie, au spălat laviţa Turcului (proprietarul casei, care fugise la apropierea armatei române n.n.), iar mai spre seară au adus un pat de tabără. Astfel, odaia era mobilată gata: avea masă, scaune şi pat. Chiar în ziua aceea, s-au adunat vreo douăzeci de generali la sfat, bineînţeles numai vreo zece au avut loc în odaie, ceilalţi au stat prin tindă, iar doi au stat afară, cu capul vârât pe ferestre”.

Textul integral, pe adevarul.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce sprijină o bună parte din elita intelectuală şi mulţi „formatori de opinie” USR PLUS?

Alexandru LĂZESCU

De ce sprijină o bună parte din elita intelectuală şi mulţi „formatori de opinie” USR PLUS?

Poate că etichetele ideologice nu sunt astăzi considerate importante, dar ele ar putea deveni în viitor pe măsură ce curentul progresist în ascensiune va dori să promoveze politici radicale de transformare a societăţii.

Filmuletul zilei

opinii

Universalitatea artei lui Marcel Chirnoagă

Nichita DANILOV

Universalitatea artei lui Marcel Chirnoagă

… a fost atras nu de latura angelică, ci de latura demonică a lucrurilor, încercând să scoată la lumină o parte din întunericul ce sălăşluieşte-n om. Pe domnia sa nu l-au obsedat îngerii, ci demonii, creaturile diforme ce populează zi de zi, clipă de clipă, gândurile muritorilor, insuflându-le tot felul de patimi (pofte) şi vicii.

L-am ucis pe Paco!

Dana ȚABREA

L-am ucis pe Paco!

L-am ucis pe Paco! de Joaquim Bundó este cel mai recent spectacol de microteatru de la Avangardia, dintr-o serie de minispectacole de aproximativ douăzeci de minute, concepute la graniţa dintre film şi teatru, pentru oamenii în permanentă mişcare, fără prea mult timp liber, al căror timp costă bani şi care se relaxează puţin spre deloc, în secolul 21, secolul de dincolo de secolul vitezei. Ca estetică, este propusă comedia neagră şi se glisează spre incredibil, cu mijloacele actoriceşti ale credibilului, verosimilului.

Iohannis la Radio România Actualităţi

Michael ASTNER

Iohannis la Radio România Actualităţi

La ţară, cât stau în casă (şi stau tot mai mult, că, de, vremea, ziua tot mai scurtă...), merge radioul. Invariabil pe Radio România Actualităţi. Unde în câteva rânduri deja m-a surprins următoarea formulare: La cutare oră, preşedintele Klaus Iohannis va ţine o conferinţă de presă „pe care Radio România Actualităţi intenţionează s-o transmită”...

pulspulspuls

Analiză şi sinteză: brânza politică şi prazul electoral

Analiză şi sinteză: brânza politică şi prazul electoral

Dacă tot am vorbim ieri aici de vasilici şi tiriplici, iaca ce ne-au indicat unii cetitori atenţi: una bucată poză faină scociorâtă prin cotloanele feisbuciste, de campanie, cu actualul şi viitorul deputat de Iaşi Vasile Cîtea, ex-boxer, aflat în piaţă la Bălţaţi, locul de baştină. 

Caricatura zilei

Planul Aproape Naţional de Redresare şi Rezilienţă (zic aproape fiindcă Iașul nu este inclus)

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.