
Condițiile în care absolvenții care nu-și găsesc de muncă pot să primească indemnizație de șomaj

Absolvenții oricărei forme de învățământ, care au minim 16 ani, pot primi indemnizație de șomaj în valoare de 330 de lei, timp de 6 luni, dacă în cel mult 60 de zile de la finalizarea studiilor nu își găsesc un loc de muncă și sunt înregistrați la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM). În cazul absolvenților de liceu, promovarea Examenului Național de Bacalaureat nu este o condiție.
Orice tânăr care a absolvit o formă de învățământ și dorește să își caute un loc de muncă se înregistrează, în termen de 60 de zile de la data absolvirii, la AJOFM sau la un furnizor privat de pe piața forței de muncă. Trebuie menționat că, faptul că se înregistrează, înseamnă că dorește să își caute un loc de muncă în perioada imediat următoare.
„Dacă se înregistrează, în termen de 60 de zile de la absolvire, iar noi îi găsim a doua zi un loc de muncă, ar trebui să fie dispus să meargă la interviu și să vadă dacă acceptă acel serviciu. În acest interval de timp, înseamnă că absolventul își caută un loc de muncă, deci nu ia nicio sumă de bani de la noi. După 60 de zile, dacă nu și-a găsit un loc de muncă, face o cerere pentru luarea unei indemnizații de șomaj, care este acordată timp de 6 luni”, a declarat Gabriela Vasilache, director executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă.
Absolventul poate primi 330 lei timp de 6 luni
Indemnizația de șomaj îi va fi acordată absolventului doar după termenul de 60 de zile, timp în care este în căutarea unui loc de muncă. Dacă după expirarea termenului de 60 de zile AJOFM nu i-a găsit un loc de muncă, acesta va beneficia, la cererea, de indemnizația de șomaj în cuantum de 50% din valoarea indicatorului social de referință (ISR) în vigoare, timp de 6 luni.
Indemnizația de șomaj îi va fi acordată lună de lună. Cu indicatorul social de referință actual, absolventul ar urma să primească 330 de lei lunar, timp de 6 luni.
„În cazul în care refuză locul de muncă găsit de noi, nu mai ia indemnizație de șomaj. El poate refuza, dacă este, de exemplu, absolvent de studii superioare și la mediere i se spune că nu a fost găsit postul de geograf sau cercetător, fiind vorba despre un post care nu e adecvat pregătirii pe care o are. În acest caz, noi vom încerca să îi găsim în domeniul pe care l-a terminat, iar el va lua în continuare indemnizație de șomaj. Însă, dacă refuză un loc de muncă pe alte considerente, nu va mai lua indemnizația de șomaj, lucru care este valabil în cazul oricărei persoane care ia bani din bugetul asigurărilor pentru șomaj și refuză un loc de muncă oferit de instituția noastră sau orice altă activitate care ar fi generatoare de un loc de muncă”, a explicat Gabriela Vasilache.
Dacă în cele 6 luni, după expirarea termenului de 60 de zile de la absolvire, îi va fi găsit un loc de muncă absolventului, acesta nu va mai primi indemnizația de șomaj. Dacă va refuza locul de muncă găsit în cele 6 luni, tot nu va mai primi indemnizația de șomaj. Va primi indemnizația în toate cele 6 luni doar în cazul în care AJOFM nu îi va găsi niciun loc de muncă.
Primă de inserție în valoare de 1.980 de lei
Potrivit directorului executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, după cele 6 luni, absolventul poate rămâne în baza de date a instituției și îi va fi căutat, în continuare, un loc de muncă.
În plus, potrivit prevederilor Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, absolvenții instituțiilor de învățământ și absolvenții școlilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care în termen de 60 de zile de la absolvire, se înregistrează la AJOFM și se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază de o primă de inserție egală cu de trei ori valoarea ISR în vigoare la data încadrarii.
Prima de inserție este acordată în două tranșe, 50% la momentul angajării și 50% după 12 luni, dacă face dovada că a fost angajat pe toată perioada. În acest moment, prima de inserție este de 1.980 de lei.
„O persoană poate începe să ia ajutor de șomaj, dar dacă între timp se angajează, nu va mai lua ajutorul de șomaj, însă va lua prima de inserție”, a completat Gabriela Vasilache.
Condiții pentru indemnizația de șomaj
Absolvenții instituțiilor de învățământ beneficiază de indemnizație de șomaj dacă îndeplinesc următoarele condiții:
- a) sunt absolvenți ai instituțiilor de învățământ, în vârstă de minimum 16 ani, care într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire nu au reușit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale;
- b) sunt absolvenți ai școlilor speciale pentru persoane cu handicap în vârstă de minimum 16 ani, care nu au reușit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale.
Actele necesare pentru șomaj după liceu:
- actul de identitate
- actele de studii și de calificare în original
- curriculum vitae, întocmit conform modelului comun aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1021/2004 pentru aprobarea modelului comun european de curriculum vitae
- declarație pe proprie răspundere, sub sancțiunile aplicate faptei de fals în declarații, că persoana nu are restricții medicale care o împiedică să presteze muncă sau că are eventuale restricții medicale care o împiedică să presteze o anumită muncă, conform modelului prevăzut în Anexa nr. 11 din Ordinul președintelui Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă nr. 286/17.02.2020 privind modificarea și completarea Procedurii de primire și de soluționare a cererilor de loc de muncă sau indemnizație de șomaj, aprobată prin Ordinul președintelui Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă nr. 85/2002. Documentul este pus la dispoziție de agenția pentru ocuparea forței de muncă sau poate fi accesat aici.
Actele necesare acordării indemnizației de șomaj:
- actul de identitate;
- actele de studii și de calificare, în original;
- declarație pe proprie răspundere, sub sancțiunile aplicate faptei de fals în declarații, că persoana nu are restricții medicale care o împiedică să presteze muncă sau că are eventuale restricții medicale care o împiedică să presteze o anumită muncă, conform modelului prevăzut în Anexa nr. 11 din Ordinul președintelui Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă nr. 286/17.02.2020 privind modificarea și completarea Procedurii de primire și de soluționare a cererilor de loc de muncă sau indemnizație de șomaj, aprobată prin Ordinul președintelui Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă nr. 85/2002. Documentul este pus la dispoziție de agenția pentru ocuparea forței de muncă.
- declarație pe propria răspundere a absolvenților că, la data solicitării dreptului, nu au fost admiși sau nu urmează cursurile unei forme de învățământ, organizate și/sau acreditate, după caz, în condițiile legii;
- adeverință eliberată de furnizorul de servicii specializate pentru stimularea ocupării forței de muncă, prin care se certifică data înregistrării persoanei în evidențele proprii, în cazul în care persoana s-a înregistrat în vederea medierii pentru încadrare în muncă la un furnizor de servicii specializate pentru stimularea ocupării forței de muncă, acreditat conform legii;
Nu beneficiază de indemnizație de șomaj, absolvenții care:
- la data solicitării dreptului, au fost admiși sau urmează cursurile unei forme de învățământ, organizate și/sau acreditate, după caz, în condițiile legii
- realizează venituri mai mari decât indicatorul social de referință
- îndeplinesc condiții de pensionare
- la data absolvirii aveau loc de muncă
- refuză un loc de muncă potrivit pregătirii sau nivelului studiilor sau refuză participarea la servicii pentru stimularea ocupării și de formare profesională oferite de agențiile pentru ocuparea forței de muncă.
Publicitate și alte recomandări video