Condițiile răspunderii pentru fapta minorului și efectele acesteia
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 25.07.2021

AVOCATUL POPORULUI

Condițiile răspunderii pentru fapta minorului și efectele acesteia

GALERIE
avocat
  • avocat
- +

Răspunderea celui care avea obligația să supravegheze un minor presupune îndeplinirea, în primul rând, a condițiilor necesare angajării răspunderii civile delictuale pentru fapta proprie și se analizează în persoana minorului, întrucât acesta este autorul propiu-zis al faptei pentru care părinții sunt chemați să răspundă.

Conform prevederilor art. 1372 alin.(2) Cod civil, această formă de răspundere prezintă o particularitate, în sensul că, răspunderea subzistă chiar în cazul când făptuitorul, fiind lipsit de discernământ, nu răspunde pentru fapta proprie. Cu alte cuvinte, răspunderea celui care avea obligația să supravegheze nu este condiționată de vinovăția minorului.

Așadar, victima prejudiciului trebuie să facă dovada cu privire la: existența prejudiciului; existența faptei ilicite a minorului și raportul de cauzalitate între fapta ilicită și prejudiciu.

Legiuitorul român a instituit și o serie de prezumții în cazul răspunderii părinților pentru fapta minorului respectiv: prezumția că în exercitarea obligației de creștere și educare au existat abateri, care urmează a fi privite ca adevărate acțiuni sau inacțiuni ilicite; prezumția existenței vinovăției părinților în privința acestor abateri și prezumția existenței raportului de cauzalitate între abateri și fapta prejudiciabilă săvârșită de minor, în sesnul că neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare a obligației de creștere și educare a făcut posibilă săvârșirea faptei respective de către minor.

Desigur că, aceste prezumții pot fi înlăturate, părinții fiind astfel exonerați de răspundere, dacă se face dovada, conform art. 1372 alin.(3) Cod civil că ”fapta copilului constituie urmarea unei alte cauze decât modul în care şi-au îndeplinit îndatoririle decurgând din exerciţiul autorităţii părinteşti”. De asemenea, potrivit art. 1374 alin.(1) Cod civil ”părinţii nu răspund dacă fac dovada că sunt îndeplinite cerinţele răspunderii persoanei care avea obligaţia de supraveghere a minorului” la data săvârșirii faptei prejudiciabile. Cu alte cuvinte, angajarea răspunderii părinților pentru fapta minorului presupune și o condiție specială, negativă, respectiv ca la data săvârșirii faptei prejudiciabile minorul să nu se fi aflat în supravegherea altei persoane.

În situația antrenării răspunderii civile delictuale pentru fapta minorului, victima prejudiciului are următoarele opțiuni: să pretindă despăgubiri de la cel responsabil cu supravegherea (respectiv ambii părinți, care răspund solidar); să pretindă despăgubiri de la minor, pe temeiul art. 1357 Cod civil, ceea ce presupune, printre altele, dovedirea vinovăției acestuia, deci a împrejurării existenței discernământului la data săvârșirii faptei ilicite sau să cheme în judecată spre a fi obligați la despăgubiri, în solidar, atât pe cel responsabil cu supravegherea, cât și pe autorul faptei.

Potrivit art. 1384 alin.(1) Cod civil, ”cel care răspunde pentru fapta altuia se poate întoarce împotriva aceluia care a cauzat prejudiciul, cu excepţia cazului în care acesta din urmă nu este răspunzător pentru prejudiciul cauzat”. Așadar, persoana care a plătit despăgubirea pentru prejudiciul cauzat de minor are posibilitatea de a se regresa împotriva minorului numai dacă acesta a acționat cu discernământ.

Consilier, Carla Cozma
Instituția Avocatul Poporului – Biroul Teritorial Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

Nicolae GRECU

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

O mega-competiţie internaţională cu sportivi aleşi pe sprânceană, pe baza unor calificări la sânge şi în urma căreia cel mai bun trebuie să câştige cel mai mult.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Autorul continuă evocarea unor ani din anotimpul paradisiac al copilăriei şi adolescenţei petrecute pe malurile Dunării.

A fi creştin ieri şi azi

pr. Constantin STURZU

A fi creştin ieri şi azi

În viaţă experimentăm mult şi, cel mai adesea, ne alegem cu un gust amar, cu un gol în suflet. Chiar şi când suntem curioşi să aflăm cât mai multe dintr-un domeniu sau altul, ajungem la concluzia că toată ştiinţa noastră nu valorează, în faţa morţii, nici cât o ceapă degerată. Ba chiar şi când avem curiozitatea de a interacţiona cu anumite persoane, riscăm uneori prin a sfârşi dezamăgiţi.

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ioan STANOMIR

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ceea ce criza sanitară a impus, în mod dramatic şi poate ireversibil, este politica fricii. Creşterea fără precedent a controlului statal, invadarea unor teritorii care păreau până atunci de neatins, vocaţia domesticirii cetăţenilor, toate acestea sunt simptomele răului pe care administrarea pandemiei l-a născut în societăţile noastre. Liberul-arbitru şi drepturile constituţionale au fost constant şi agresiv erodate. Frica, iar nu prudenţa, a dominat.

pulspulspuls

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

PULS

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

Când credeau şi liberalii noştri de la Iaşi că măcar pe jumate tot or să fie în tabăra câştigătoare, căci oricum jumatea lui Muraru merge cu Cîţu, iar jumatea lui Alexe se duce cu Orban, hop că dinspre Bucureşti vin veşti care răstoarnă toată calimera de la Iaşi.

Caricatura zilei

Răzbunarea lui Bill

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.