Un tânăr de 19 ani, din Lungani, a fost găsit spânzurat intr-o pădure
"La data de 2 octombrie, în jurul orei 11:00, politistii au fost sesizati prin apel unic (...)
citeste totmarti, 03.10.2023
Hoţii de lemne au dat lovitura nu în pădure, ci în sat. Doi săteni din Scobinţi au fost condamnaţi după ce au „dijmuit” din buştenii depozitaţi pe imaşul localității. Au plătit paguba, dar unul dintre ei tot a ajuns după gratii.
Imaşul satului Sticlăria începuse să fie folosit în august 2020 şi ca depozit de lemn de către Ocolul Silvic Hârlău, care deschisese în apropiere un punct de lucru. Faptul a atras atenţia şi a doi fraţi din sat, Ion şi Daniel-Andrei Muscă. În noaptea de 11/12 octombrie 2020, cei doi s-au deplasat la depozit pentru a fura din lemnele. Au făcut două drumuri, cărând 0,71 mc la domiciliul lui Ion Muscă şi 1,44 mc de lemn la fratele său. Furtul a fost sesizat după doar trei ore, când un lucrător al ocolului a venit la lucru. A anunţat poliţia, iar primul pas a fost verificarea gospodăriilor din sat, una câte una. Nu a durat mult până ce hoţii au fost descoperiţi. Şi-au recunoscut imediat fapta şi au achitat pe loc contravaloarea lemnelor furate.
Ancheta şi-a urmat însă cursul, cei doi fiind trimişi în judecată pentru furt calificat. Conform legii, această faptă se pedepseşte cu închisoarea pe un termen cuprins între 1 şi 5 ani. Recunoaşterea faptei atrage reducerea cu o treime a pedepsei. Magistraţii Judecătoriei s-au orientat spre o pedeapsă apropiată de minimul de 9 luni permis, dar ceva mai mare.
„Instanţa nu poate omite frecvenţa cu care se săvârşesc faptele de furt, în special cele de material lemnos, acestea aducând atingere nu doar patrimoniului, dar şi mediului, creşterii şi dezvoltării controlate a pădurilor, provocând astfel un real pericol pentru societate”, şi-au justificat magistraţii decizia de a-i condamna pe cei doi fraţi la câte un an de închisoare.
Pentru Ion Muscă, executarea pedepsei a fost suspendată. Nu la fel s-a întâmplat însă cu fratele său. Acesta fusese condamnat în martie 2019 la 10 luni de închisoare, cu suspendare, pentru conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului şi fără permis. Furtul de lemne fusese comis în perioada de 2 ani şi 10 luni care fusese stabilită ca termen de supraveghere. Ca urmare, suspendarea pedepsei a fost revocată, iar prima pedeapsă a fost adăugată la a doua. Daniel-Andrei Muscă a fost condamnat la 1 an şi 10 luni de închisoare, cu executarea pedepsei în regim de detenţie.
Sentinţa Judecătoriei Hârlău a fost atacată de acesta în faţa Curţii de Apel, inculpatul cerând reducerea pedepsei. El a invocat şi faptul că are trei copii în întreţinere, prin condamnarea sa la închisoare aceştia urmând să rămână fără niciun mijloc de subzistenţă. Argumentele sale nu i-au înduplecat însă pe magistraţi.
„Deşi este adevărat că inculpatul pare că încearcă adoptarea unui comportament legal, găsindu-şi un loc de muncă pentru întreţinerea familiei sale şi, în special, a copiilor minori, instanţa de apel nu poate deroga de la regimul obligatoriu al revocării suspendării condiţionate a executării pedepsei, cuantumul pedepsei cumulate şi modalitatea de executare a acesteia stabilită de instanţa de fond urmând a fi menţinute”, au decis magistraţii Curţii de Apel.
Cuvinte cheie: + conducerea fără permis, furt de lemne
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Ce au în comun poşetele de mii de euro ale Elenei Udrea şi pensiile speciale
Se scumpesc biletele CTP. Amenzile vor fi duble. O surpriză: ce se va întâmpla cu abonamentele?
Cercetătorii, la un pas să găsească un test care să arate prezența sindromului „long-COVID”
Tren metropolitan nu e, dar documentaţia mai înghite 110 mii lei
Cinci zile de conferințe, în cadrul ediției din 2023 a Zilelor Institutului „Socola”
Eugenia Anghel a câştigat aurul la Campionatele Balcanice de box de la Albena
VIDEO Simone Biles, premieră la CM Gimnastică - Săritura care îi va purta numele
Atelierele FILIT pentru traducători - participanți din nouă țări la cea de-a IX-a ediție
Modele de usa de tip termopan, ideale pentru casa atat pentru interior, cat si pentru exterior (P)
S-au adjudecat banii pentru două treimi din autostrada A8. Cum rămâne cu Moţca-Ungheni?
Urmele din Iaşi ale lui Farmazon şi Judele, protagoniştii şpăgii de la Vaslui
Recunoașteți personajul? Băiețelul care nu avea bani nici de bilet de tramvai a ajuns artist celebru
VIDEO Animal unic descoperit în Brazilia: corp de câine cu cap de vulpe
Problemă de matematică. 72 ÷ 9 + 3 x 4 - 6 ÷ 2=? Numărul rezultat este considerat simbolul morții
De la Polul Nord la Polul Sud, cu un SUV electric Nissan Aryia
Cum se tratează scolioza în 2023 cu ajutorul progreselor din tehnologie (P)
Pentru o nouă ediție a Descrierii Moldovei a lui Dimitrie Cantemir (XII)*
Alegerile locale din Republica Moldova: Importanța alegerii unui primar pro-european la Chișinău
Care-i explicaţia brăţării mânăstireşti pe care o afişează dragul nostru preşedinte de judeţ
La fiecare 3-4 secunde o persoană își pierde viața din cauza infecțiilor
Un simplu test de sânge ar putea prezice riscul de Alzheimer cu 20 de ani în avans
VIDEO Student devenit ”viral” după ce și-a pierdut pantalonii într-un salt acrobatic
Dan CONSTANTINCe au în comun poşetele de mii de euro ale Elenei Udrea şi pensiile specialeÎn ambele cazuri este vorba despre sentimentul de dreptate şi echitate socială. |
Briscan ZARAJe suis Buzatu! |
Cristina DANILOVDinastia beizadelelor |
Mihai DORINDom’ Mitică şi Eminescu |
Doamne fereşte! Aventurile sexuale scandaloase ale lui Bulăceanu finalizate cu o vizită pe Muntele Sfânt |