Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Conducerea fără permis l-a băgat la închisoare într-un dosar de furt de lemne

GALERIE
lemne
  • lemne
- +

Hoţii de lemne au dat lovitura nu în pădure, ci în sat. Doi săteni din Scobinţi au fost condamnaţi după ce au „dijmuit” din buştenii depozitaţi pe imaşul localității. Au plătit paguba, dar unul dintre ei tot a ajuns după gratii.

Imaşul satului Sticlăria începuse să fie folosit în august 2020 şi ca depozit de lemn de către Ocolul Silvic Hârlău, care deschisese în apropiere un punct de lucru. Faptul a atras atenţia şi a doi fraţi din sat, Ion şi Daniel-Andrei Muscă. În noaptea de 11/12 octombrie 2020, cei doi s-au deplasat la depozit pentru a fura din lemnele. Au făcut două drumuri, cărând 0,71 mc la domiciliul lui Ion Muscă şi 1,44 mc de lemn la fratele său. Furtul a fost sesizat după doar trei ore, când un lucrător al ocolului a venit la lucru. A anunţat poliţia, iar primul pas a fost verificarea gospodăriilor din sat, una câte una. Nu a durat mult până ce hoţii au fost descoperiţi. Şi-au recunoscut imediat fapta şi au achitat pe loc contravaloarea lemnelor furate.

Ancheta şi-a urmat însă cursul, cei doi fiind trimişi în judecată pentru furt calificat. Conform legii, această faptă se pedepseşte cu închisoarea pe un termen cuprins între 1 şi 5 ani. Recunoaşterea faptei atrage reducerea cu o treime a pedepsei. Magistraţii Judecătoriei s-au orientat spre o pedeapsă apropiată de minimul de 9 luni permis, dar ceva mai mare.

„Instanţa nu poate omite frecvenţa cu care se săvârşesc faptele de furt, în special cele de material lemnos, acestea aducând atingere nu doar patrimoniului, dar şi mediului, creşterii şi dezvoltării controlate a pădurilor, provocând astfel un real pericol pentru societate”, şi-au justificat magistraţii decizia de a-i condamna pe cei doi fraţi la câte un an de închisoare.

Pentru Ion Muscă, executarea pedepsei a fost suspendată. Nu la fel s-a întâmplat însă cu fratele său. Acesta fusese condamnat în martie 2019 la 10 luni de închisoare, cu suspendare, pentru conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului şi fără permis. Furtul de lemne fusese comis în perioada de 2 ani şi 10 luni care fusese stabilită ca termen de supraveghere. Ca urmare, suspendarea pedepsei a fost revocată, iar prima pedeapsă a fost adăugată la a doua. Daniel-Andrei Muscă a fost condamnat la 1 an şi 10 luni de închisoare, cu executarea pedepsei în regim de detenţie.

Sentinţa Judecătoriei Hârlău a fost atacată de acesta în faţa Curţii de Apel, inculpatul cerând reducerea pedepsei. El a invocat şi faptul că are trei copii în întreţinere, prin condamnarea sa la închisoare aceştia urmând să rămână fără niciun mijloc de subzistenţă. Argumentele sale nu i-au înduplecat însă pe magistraţi.

„Deşi este adevărat că inculpatul pare că încearcă adoptarea unui comportament legal, găsindu-şi un loc de muncă pentru întreţinerea familiei sale şi, în special, a copiilor minori, instanţa de apel nu poate deroga de la regimul obligatoriu al revocării suspendării condiţionate a executării pedepsei, cuantumul pedepsei cumulate şi modalitatea de executare a acesteia stabilită de instanţa de fond urmând a fi menţinute”, au decis magistraţii Curţii de Apel.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce au în comun poşetele de mii de euro ale Elenei Udrea şi pensiile speciale

Dan CONSTANTIN

Ce au în comun poşetele de mii de euro ale Elenei Udrea şi pensiile speciale

În ambele cazuri este vorba despre sentimentul de dreptate şi echitate socială.

opinii

Je suis Buzatu!

Briscan ZARA

Je suis Buzatu!

Avem drepturi! E o ţară liberă, sunt şi ei oameni, mai greşesc, că nimeni nu-i perfect! Toţi avem dreptul să trăim bine! Jos dictatura!

Dinastia beizadelelor

Cristina DANILOV

Dinastia beizadelelor

Întrebarea noastră de azi este: nu ar trebui să ne gândim serios la problema relației copii-bani? Ar trebui să-i ofer copilului meu tot ce-și dorește și oricât își dorește? De la ce vârstă, câți bani și în ce condiții?

Dom’ Mitică şi Eminescu

Mihai DORIN

Dom’ Mitică şi Eminescu

Atât de mult îl iubea pe Eminescu Nea Mitică Buzatu, baronul neclintit de electoratul vegetal, dar în fine strămutat de către DNA, încât l-a înghesuit de-a valma în portbagajul maşinii, chinuindu-l să încapă în spaţiul obscur ce va fi tăinuind atâtea secrete, că nu vom avea noi niciodată destui procurori cinstiţi care să îi dezlege misterele. 

pulspulspuls

Doamne fereşte! Aventurile sexuale scandaloase ale lui Bulăceanu finalizate cu o vizită pe Muntele Sfânt

Doamne fereşte! Aventurile sexuale scandaloase ale lui Bulăceanu finalizate cu o vizită pe Muntele Sfânt

Ehehei, dragi justiţiabili ieşeni, iacătă căci tocmai ce am scris noi aicea la rubricuţă, pe la finele săptămânii trecute, despre evlavia prea-cucernică ce pare să-l fi cuprins în ultima vreme pe prococurorul ieşean Bulăceanu, cel scăpat de colegi basma curată după ce ar fi nenorocit două copchile ale unui cumătru, căci, iote, unii cunoscători ai chestiunii au şi ieşit cică la interval cu noutăţi care de care mai interesante despre aceste personagiu dubios şi sinistru, ba chiar de altfel numai bun de dus acolo unde îi e locul celor ce fac asemenea năzdrăvănii pentru care alţii stau ani grei prin puşcării. 

Caricatura zilei

Mai bine pensionar, decât IT-ist

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Era necesar ca Guvernul sa faca taieri mai mari in sectorul public pentru a face ca masurile de redresare fiscale sa fie mai eficiente?

vezi raspunsuri