anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 29.06.2022

Conducerea fără permis l-a băgat la închisoare într-un dosar de furt de lemne

GALERIE
lemne
 • lemne
- +

Hoţii de lemne au dat lovitura nu în pădure, ci în sat. Doi săteni din Scobinţi au fost condamnaţi după ce au „dijmuit” din buştenii depozitaţi pe imaşul localității. Au plătit paguba, dar unul dintre ei tot a ajuns după gratii.

Imaşul satului Sticlăria începuse să fie folosit în august 2020 şi ca depozit de lemn de către Ocolul Silvic Hârlău, care deschisese în apropiere un punct de lucru. Faptul a atras atenţia şi a doi fraţi din sat, Ion şi Daniel-Andrei Muscă. În noaptea de 11/12 octombrie 2020, cei doi s-au deplasat la depozit pentru a fura din lemnele. Au făcut două drumuri, cărând 0,71 mc la domiciliul lui Ion Muscă şi 1,44 mc de lemn la fratele său. Furtul a fost sesizat după doar trei ore, când un lucrător al ocolului a venit la lucru. A anunţat poliţia, iar primul pas a fost verificarea gospodăriilor din sat, una câte una. Nu a durat mult până ce hoţii au fost descoperiţi. Şi-au recunoscut imediat fapta şi au achitat pe loc contravaloarea lemnelor furate.

Ancheta şi-a urmat însă cursul, cei doi fiind trimişi în judecată pentru furt calificat. Conform legii, această faptă se pedepseşte cu închisoarea pe un termen cuprins între 1 şi 5 ani. Recunoaşterea faptei atrage reducerea cu o treime a pedepsei. Magistraţii Judecătoriei s-au orientat spre o pedeapsă apropiată de minimul de 9 luni permis, dar ceva mai mare.

„Instanţa nu poate omite frecvenţa cu care se săvârşesc faptele de furt, în special cele de material lemnos, acestea aducând atingere nu doar patrimoniului, dar şi mediului, creşterii şi dezvoltării controlate a pădurilor, provocând astfel un real pericol pentru societate”, şi-au justificat magistraţii decizia de a-i condamna pe cei doi fraţi la câte un an de închisoare.

Pentru Ion Muscă, executarea pedepsei a fost suspendată. Nu la fel s-a întâmplat însă cu fratele său. Acesta fusese condamnat în martie 2019 la 10 luni de închisoare, cu suspendare, pentru conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului şi fără permis. Furtul de lemne fusese comis în perioada de 2 ani şi 10 luni care fusese stabilită ca termen de supraveghere. Ca urmare, suspendarea pedepsei a fost revocată, iar prima pedeapsă a fost adăugată la a doua. Daniel-Andrei Muscă a fost condamnat la 1 an şi 10 luni de închisoare, cu executarea pedepsei în regim de detenţie.

Sentinţa Judecătoriei Hârlău a fost atacată de acesta în faţa Curţii de Apel, inculpatul cerând reducerea pedepsei. El a invocat şi faptul că are trei copii în întreţinere, prin condamnarea sa la închisoare aceştia urmând să rămână fără niciun mijloc de subzistenţă. Argumentele sale nu i-au înduplecat însă pe magistraţi.

„Deşi este adevărat că inculpatul pare că încearcă adoptarea unui comportament legal, găsindu-şi un loc de muncă pentru întreţinerea familiei sale şi, în special, a copiilor minori, instanţa de apel nu poate deroga de la regimul obligatoriu al revocării suspendării condiţionate a executării pedepsei, cuantumul pedepsei cumulate şi modalitatea de executare a acesteia stabilită de instanţa de fond urmând a fi menţinute”, au decis magistraţii Curţii de Apel.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

G7 reîncărcat

Lucian DÎRDALA

G7 reîncărcat

În sine, ideea ca G7 să devină un centru de coordonare spune multe despre aşteptările liderilor occidentali în privinţa următorilor ani: competiţie strategică acerbă, punctată de riscuri militare. Ar fi un mediu în care această structură de cooperare între „Cei Şapte” şi-ar putea dovedi utilitate, după spulberarea optimismului legat de globalizare şi noua concordie între democraţii şi dictaturi.

opinii

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

The Show must go on!

Radu PĂRPĂUȚĂ

The Show must go on!

Fraţilor şi surorilor, merită să vorbim puţin despre pandemia consensuală şi dementocratică planetară. Ce-i drept, acum se stinge uşor, dar nimic nu ne face să credem că nu mai poate reapărea: din nou sau sub alte forme, mai atroce, iar „măsurili” tot mai erect comunistoide, de ar rânji cu gura până la urechi Ceaşcă de ar mai trăi: „V-am zis eu că măsurili trebui luate”.

Bill Evans - un romantic al avangardei

Alex VASILIU

Bill Evans - un romantic al avangardei

La sfârşitul lunii februarie 1957 era publicat în America de Nord albumul discografic New Jazz Conceptions - momentul impunerii lui Bill Evans printre cei mai inovatori, mai influenţi muzicieni din istoria acestui tip de artă. Raportul inovaţie - influenţă a fost rar stabilit în jazz-ul modern, însă Bill Evans poate fi considerat un caz fericit, mai ales că a rămas în istorie cu preafrumoasa, cuprinzătoarea formulă un romantic al avangardei.

pulspulspuls

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Pentru că ieri am auzit că a ieşit oleacă de tevatură prin politichia de Bahlui legat de ceea ce remarcam noi într-un pulsuleţ, am zis că musai să venim cu oarece precizări suplimentare pe astăzi, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

BAC

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.