Conducerea UAIC a participat la un important eveniment dedicat mediului universitar, în Spania
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 18.04.2021

COMUNICAT DE PRESA

Conducerea UAIC a participat la un important eveniment dedicat mediului universitar, în Spania

GALERIE
Viorica Onofrei
  • Viorica Onofrei
- +

În perioada 17-18 septembrie 2018, la Universitatea din Salamanca, Spania, a avut loc cea de-a XXX-a aniversare a „Magna Charta Universitatum”, în cadrul căreia s-a desfăşurat conferinţa „Universitatum – University values in a changing world”. La conferinţă au participat, în calitate de  invitaţi de onoare, Majestatea Sa Regele Felipe al VI-lea al Spaniei şi Regina Letizia şi reprezentanţi ai universităţilor din întreaga lume.  

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a fost reprezentată la acest eveniment de prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, Ordonator de credite, care a susţinut o prezentare în cadrul panelului ,,Cum răspund universităţile la provocări”.  Temele abordate au fost despre cum pot răspunde universităţile la noile cerinţe de pe piaţa muncii, care sunt factorii care influenţează schimbările în programele de studii, cum ar putea universităţile să devină centre de învăţământ superior şi instituţii capabile să mobilizeze întregul potenţial intelectual, cum primesc şi cum răspund universităţile semnalelor venite din partea comunităţii locale. În cadrul acestui panel au susţinut prezentări şi Pam Fredman, Preşedintele Asociaţiei Internaţională a Universităţilor din Paris, Franţa, Khaled Abdel Ghaffar, Ministrul Învăţământului Superior şi al Cercetării Ştiinţifice din Egipt şi Ludovic Thilly,  Preşedintele  Comitetului Executiv al Coimbra Group, Belgia.

„Magna Charta Universitatum” este un  document elaborat în 1988 şi semnat la data de 18 septembrie 1989 de către toţi rectorii universităţilor europene prezenţi la Universitatea din Bologna, cu ocazia celebrării a 900 de ani de la înfiinţarea primei universităţi europene cu activitate continuă până astăzi. Documentul conţine principiile libertăţii academice şi autonomiei instituţionale, ca ghid pentru o bună guvernare şi auto-înţelegere a universităţilor în viitor. Acest document a devenit o referinţă importantă pentru valorile şi principiile fundamentale ale universităţilor, fiind în prezent semnat de peste 800 de lideri universitari din întreaga lume.

Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi a devenit semnatara Magna Charta Universitatum în septembrie 2006. UAIC ilustrează principiile fundamentale ale Magna Charta Universitatum, atât prin misiunea sa – de a crea şi păstra valorile ştiinţei, culturii şi civilizaţiei, de afirmare a identităţii culturale şi spirituale naţionale, de promovare a gândirii libere şi a democraţiei academice, de a crea şi menţine o relaţie indisociabilă între activitatea didactică şi cea de cercetare – , cât şi prin obiectivele strategice prin care această misiune se materializează.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De la Koudela la Schär, via Şovre

Nicolae GRECU

De la Koudela la Schär, via Şovre

Corectitudinea politică în sport începe să însemne respectarea ad litteram a unor reguli, indiferent cât de stupide ar fi.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

În acest episod, autorul serialului se referă critic la încercările unui cunoscut etnolog contemporan de a impune ideea existenţei unui „mit fondator” românesc, bazat pe figura împăratului roman Traian, cuceritor al Daciei.

Iar şi iar despre pocăinţă

pr. Constantin STURZU

Iar şi iar despre pocăinţă

Pocăinţă nu se poate face decât în timp. Când se termină timpul, omul nepocăit "se încremeneşte în moleşeala sufletului şi în nesimţire". Există şi atunci un soi de pocăinţă, dar "pocăinţa lui de acolo este un regret pentru viaţa lui greşit trăită, dar unit cu neputinţa de a se mişca din ea" (Părintele Dumitru Stăniloae). 

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Ideile vehiculate în rubrica de azi, aparţinând marelui filozof francez Rémi Brague (1947-), deşi par străine de tărâmul economiei, au un rol important în înţelegerea modului cum s-au născut şi consolidat valorile şi instituţiile occidentale care caracterizează azi o naţiune civilizată, inclusiv sub raport economic.

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Cu telefonu pe trecere

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.