
Conest SA Iași, un jucător cheie în contractele publice, a încheiat anul trecut cu profit aproape dublu și peste 100 de angajați noi. Ce mutare strategică a făcut Viorel Cozma în 2025?
Conest SA, unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața construcțiilor, a încheiat anul trecut cu afaceri în creștere și un profit net aproape dublu față de anul 2023. Firma controlată de omul de afaceri Viorel Cozma a raportat pentru anul 2024 o cifră de afaceri de 275,9 mil. lei (cca 55 mil. euro), în creștere cu 21% față de 228 mil. lei (cca 45,5 mil. euro) din anul anterior. De asemenea, profitul net a ajuns la 7,47 mil. lei în 2024 (1,5 mil. euro), un avans de aproape 70% față de 4,4 mil. lei (880.000 euro) cât raporta societatea în 2023 la Ministerul Finanțelor.
Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
Totodată, numărul angajaților a crescut vizibil în ultimul an, cu peste 100 de oameni în plus, ajungând la 597 de salariați în anul 2024, față de 485 în anul precedent. Conest SA deține numeroase contracte în sectorul public.
Un avertisment la început de an
În paralel cu evoluția pozitivă a societății, Viorel Cozma a făcut în primăvara acestui an o mutare strategică, ieșind din producția de betoane prin vânzarea BCC Agregate Betoane către Romcim, tranzacție aprobată de Consiliul Concurenței în aprilie 2025. Această decizie vine într-un context dificil, întrucât omul de afaceri consideră că anul curent este marcat de numeroase provocări, generate de incertitudinile economice și de posibilele schimbări fiscale, care pot influența ritmul investițiilor publice și private. Viorel Cozma avertiza încă de la începutul acestui an:
„Dacă ne vom trezi în 2025 cu creșteri de taxe și impozite, aceste creșteri vor impacta investițiile curente în angajați, utilaje, echipamente și se vor regăsi în creșterea prețurilor pe care le vom oferta în licitațiile publice/pe care le vom încorpora în investițiile imobiliare. Nu cred că statul își dorește să construiască mai scump, nici noi nu ne dorim să vindem imobiliare mai scumpe, dar nu vom avea altă soluție. Un scenariu mai pesimist, chiar și cu creșterea prețurilor pe care le vom ofertă, este posibil să nu mai fim competitivi, așa că vom fi nevoiți să ne redimensionăm numărul angajaților ”, declara Viorel Cozma pentru „Ziarul de Iași”.
Publicitate și alte recomandări video