anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

Conest vrea să racordeze la reţea staţiile de încărcare pentru autobuzele electrice

GALERIE
incarcare, autobuze electrice
 • incarcare, autobuze electrice
- +

Primăria va cheltui circa două milioane de euro pentru lucrări necesare amplasării unor staţii de încărcare electrică. Este vorba despre staţiile care vor fi utilizate pentru încărcarea autobuzelor electrice în zone precum: Rond Copou, Garaj Tudor Vladimirescu, Rond CUG 1, Rond CUG 2 şi Rond Dacia. 

Licitaţia organizată de Primărie a atras un singur ofertant, respectiv Conest. Lucrările vor consta strict în racordarea la reţeaua de energie a staţiilor de încărcare. Recent, pe străzile Iaşului au fost puse în circulaţie, în premieră, autobuze electrice livrate de Solaris, achiziţie fiinf finanţată cu fonduri europene. În următoarele luni, sunt aşteptate la Iaşi şi primele vehicule care vor fi furnizate de către BMC Truck&Bus, în cadrul altui proiect finanţat, de asemenea, cu bani UE. „În bugetele celor două proiecte europene nu sunt prevăzute sume pentru această activitate (lucrări de racordare, n.r.) şi acestea trebuie asigurate de la bugetul local pentru realizarea lucrărilor de instalaţii electrice în vederea racordării la reţeaua de energie electrică pentru alimentarea staţiilor de încărcare rapidă şi lentă a autobuzelor electrice precum şi amplasarea staţiilor”, se arată în caietul de sarcini aferent licitaţiei care, probabil, va fi adjudecată de către Conest.

Prin intermediul a două contracte distincte, Primăria Iaşi a achiziţionat 20 de autobuze Solaris (12 metri) şi alte 24 de vehicule de la BMC, firmă românească aliată cu gigantul chinez ZTE. Însă, zilele trecute, municipalitatea a anunţat că Ministerul Dezvoltării a acceptat spre finanţare, de data aceasta prin intermediul PNRR, un nou proiect pentru achiziţia a încă 25 de autobuze electrice. De asemenea, tot prin PNRR, vor mai ajunge la Iaşi şi alte 18 tramvaie noi. Astfel, în câţiva ani, circa 120 de vehicule din transportul public vor fi noi, respectiv 50 de tramvaie (32 deja contractate şi cele 18 recent aprobate) şi 69 de autobuze electrice (44 deja contractate şi cele 25 recent aprobate).

Ultimii ani au marcat o transformare din temelii a transportului public local, odată cu achiziţia, după 2016, a 100 de autobuze noi (Euro 6) şi punerea în circulaţie în oraş a primelor tramvaie noi de după 1980. Cu toate acestea, transportul public încă are destule deficienţe, de la timpi mari de aşteptare în staţii şi lipsa unor benzi dedicate şi până la vechimea foarte mare a unei bune părţi din parcul de tramvaie. La acest moment, CTP dispune de 126 de tramvaie, 140 de autobuze şi 10 microbuze, deservind nouă trasee de tramvai şi 24 trasee de autobuz. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Experţii, „urgenţele morale” ale omenirii

Alexandru LĂZESCU

Experţii, „urgenţele morale” ale omenirii

Experţi, tot mai numeroşi şi mai intoleranţi faţă de orice părere care le contrazice pe a lor, ONG-uri, organizaţii internaţionale tind să aibă, în tot mai mare măsură, un cuvânt hotărâtor în materie de politici publice şi în definirea „urgenţelor morale”; semne ale unui viitor „post-democratic”?

opinii

Casa nouă

Nichita DANILOV

Casa nouă

Nea Miron moştenise multe trăsături de la străbunicul său Miron. Părul bond roşcat, ochii verzi-gălbui, obsesia faţă de curăţenie şi ordine, dar nu şi bombăneala, ci doar făloşenia ce se manifesta mai cu seamă atunci când cumnatul lui tata o lua pe ulei. Atunci firea lui autoritară, orgoliul şi invidia ce hibernau înlăuntrul lui deveneau de nestăvilit.

RPL runda 2021 arată nu numai câţi suntem, ci şi cum suntem!

Ciprian IFTIMOAEI

RPL runda 2021 arată nu numai câţi suntem, ci şi cum suntem!

S-a scris mult pe tema Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor runda 2021 şi, cu siguranţă, se va mai scrie când vor fi publicate datele definitive la nivel naţional şi în profil regional, inclusiv pe componenta de „locuinţe şi locuire”. Preocuparea cercetătorilor, autorităţilor jurnaliştilor şi cetăţenilor faţă de problematica populaţiei este justificată şi confirmată inclusiv de datele cercetării „Analiza gradului de satistifacţie a utilizatorilor de date statistice” din paginile căreia aflăm că datele despre populaţie se plasează pe locul III într-un clasament al interesului utilizatorilor pentru statisticile oficiale.

„Cadouri pentru copii mai mari“

Michael ASTNER

„Cadouri pentru copii mai mari“

Însemnări mai mult sau mai puţin (ne)însemnate

pulspulspuls

Prind sau nu cei doi penali de la Iaşi listele? Nori negri deasupra filialei, trimişi de Ciucă

Prind sau nu cei doi penali de la Iaşi listele? Nori negri deasupra filialei, trimişi de Ciucă

Ce vă spuneam noi mai pe alaltăieri, stimaţi telespectatori, cum că alde nea Mihăiţă şi dom’ Costel nu ar sta deloc pe roze acuma la alesul liniilor directoare în vederea abordării anului electoral 2024? 

Caricatura zilei

Pițuțurlică

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode trebuie sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.