Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Conf. dr. Ionut Nistor: Insuficiența renală acută se poate vindeca fără sechele

GALERIE
DR. IONUT NISTOR 1
  • DR. IONUT NISTOR 1
- +

Marin Postelnicu, 68 ani, Botoșani: ”Fiica mea are 42 de ani și a ajuns la spital după ce mai bine de 24 de ore nu a putut urina, avea picioarele foarte umflate, durere de cap, amețeală, durere abdominală, practic nu putea să stea în picioare. Medicii care au tratat-o i-au spus că a ajuns la spital cu insuficiență renală acută provocată de tratamentul îndelungat la o infecție cu un streptococ. Ea este încă în spital și eu mi-aș dori mult să știu cât de gravă poate fi această insuficiență renală acută”.

Conf. Dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog, Clinica de Nefrologie, Spitalul Clinic ”Dr. C. I. Parhon”, Iași: ”Insuficiența renală acută (IRA)  reprezintă diminuarea capacității de filtrare a rinichilor (necesară eliminării reziduurilor din sânge), asociată cu un dezechilibru al organismului în săruri și apă și cu dificultăți de reglare a tensiunii arteriale. Practic, IRA constă într-o privare bruscă a organismului de funcția sa renală. Spre deosebire de insuficiența renală cronică, insuficiența renală acută este, în general, reversibilă și se vindecă deseori fără sechele.

Aceste probleme survin frecvent la pacienții spitalizați și, în mod deosebit, la cei internați în unitățile de terapie intensivă dar și în urma unei intervenții chirugicale complexe, administrării unor  medicamente, unui traumatism sau atunci când aportul de sânge la nivelul rinichilor este redus.

IRA este o afecțiune gravă, necesitând tratament medical intensiv. Dacă pacientul are o stare bună de sănătate, funcția renală poate fi recuperată în decurs de câteva săptămâni. Dar dacă insuficiența renală acută survine în contextul unor afecțiuni acute severe - infarct miocardic, accident vascular cerebral, infecție generalizată sau insuficiența mai multor organe - prognosticul este, în general, mai puțin favorabil.

În faza inițială a insuficienței renale acute se constată anurie (încetarea producerii de urină de către rinichi), sau, uneori, diminuarea cantității de urină.

Atunci când emisia de urină rămâne normală vorbim despre insuficiență renală acută cu diureză conservată. Se mai observă retenție de lichid, care cauzează edeme ale membrelor inferioare, anorexie (pierderea poftei de mâncare), grețuri, vărsături, dureri abdominale, diaree, cefalee (dureri de cap), tulburări neurologice (agitație, confuzie, comă), tulburări cardiovasculare (hipertensiune arterială, tulburări de ritm cardiac), edem pulmonar (prezența de lichid în plămâni), convulsii sau comă, în cazurile grave.

În faza diuretică pacientul începe să elimine apa acumulată în unele țesuturi, perioadă în care acesta este deosebit de sensibil la infecții.

Există mai multe cauze care determină IRA, în funcție de tipul afecțiunii. 

În cazul IRA funcțională, aceasta este secundară unei scăderi importante a volumului sangvin circulant, fiind  însoțită de o scădere a presiunii arteriale și, deci, a cantității de sânge care ajunge la rinichi (o cantitate mai mică de sânge este filtrată). Aceasta se întâlnește în insuficiența cardiacă, deshidratare intensă, consecutivă unei insolații, arsuri, diaree, vărsături frecvente și însemnate; o reacție alergică care duce la șoc anafilactic (diminuare bruscă a calibrului vaselor sangvine mici); hemoragie puternică; utilizarea diureticelor (medicamente care cresc emisia de urină), în special la vârstnici, ceea ce determină o scădere a cantității de lichid circulant în organism.

IRA organică este secundară distrugerii unuia dintre constituenții rinichiului care asigură filtrarea sângelui (glomeruli, tubuli), și este provocată de medicamente - antibiotice, antiinflamatorii (aspirină etc), paracetamol, medicamente utilizate pentru anesteziere; metalelor toxice: arsenic, plumb, mercur, bismut, uraniu; unei infecții renale grave; a unei  boli autoimune (organismul produce anticorpi împotriva propriilor țesuturi) sau a unei alergii. 

IRA de origine mecanică apare ca urmare a unui obstacol care împiedică eliminarea normală a urinei și anume litiaza urinară (calculi); tumori: adenom al prostatei, cancer de prostată, cancer de vezică urinară; fibroză retroperineală, în urma unei inflamații: abces, tuberculoză, cicatrizare.

Trebuie să știți că insuficiența renală acută survine întotdeauna în legatură cu altă afecțiune, majoritatea cazurilor survenind la pacienții deja spitalizati din alte motive. Arsurile grave și intervențiile chirurgicale complexe cresc riscul de IRA, la fel ca și infecțiile severe. În plus, expunerea la substanțe toxice, abuzul de droguri, excesul de alcool și utilizarea de lungă durată a analgezicelor (aspirină, acetaminofen, ibuprofen) cresc vulnerabilitatea organismului.

Uneori, administrarea unui antibiotic (streptomicină etc) pentru tratarea unei infecții poate cauza insuficiență renală acută

Pentru diagnosticarea IRA, sunt efectuate teste de sânge și urină, pentru depistarea unor anomalii în nivelul de uree, creatinină și potasiu. Este, de asemenea,măsurată cantitatea de urină emisă zilnic. 

Creșterea nivelului de creatinină din sânge indică o insuficiență a funcției renale. În mod normal, creatinina trebuie să fie eliminată de către rinichi prin urină. 

Ecografia abdominală este examenul care permite punerea în evidență a unei eventuale obstrucții a căilor urinare.

Tratamentul depinde de cauza insuficienței renale acute. În cazul unei IRA de origine mecanică, este necesară practicarea unei intervenții chirurgicale, pentru îndepărtarea obstacolului. Totuși, la unii pacienți se practică temporar o dializă renală (epurarea artificială a sângelui) înaintea operației.

Dializa este indicată când aciditatea din sângele circulant este mai mică de 7,1 dar și în caz de hipertensiune arterială, edem pulmonar acut, tulburări neurologice, insuficiență cardiacă. 

Cert este că insuficiența renală acută reprezintă întotdeauna o urgență medicală care necesită diagnostic și tratament foarte rapid, pentru a putea preveni eventualele complicații ulterioare”. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri