Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Conferinţă a Parlamentului European, ieri, la Iaşi: patru tineri minunaţi au vorbit despre vot şi civism la Teatrul Naţional

Evenimentul are loc şi în contextul în care luna viitoare vom vota în cadrul alegerilor parlamentare europene.

GALERIE
vot
  • vot
- +

Parlamentul European a organizat ieri la Iaşi o conferinţă în formatul evenimentelor TEDx. Manifestarea a fost prima de acest fel la nivel naţional, în următoarea perioadă fiind programate evenimente asemănătoare în celelalte oraşe mari ale ţării. „Este prima din seria de conferinţe care reunesc poveşti de viaţă impresionante, poveşti de succes, poveşti care merită spuse şi ascultate, dar şi discuţii despre teme şi valori europene şi importanţa implicării civice“, se arată într-un comunicat al Biroului de Informare al PE în România.

În cadrul manifestării au urcat pe scena de la Teatrul Naţional tineri care s-au remarcat în diverse domenii (inventatori, pasionaţi de robotică, arhitecţi, regizori etc.) cu vârste cuprinse între 10 şi 30 de ani. Vorbitori au fost Cornel Amariei, Ana Maria Hogaş, Tedy Necula şi Andrei Tudor. Cornel Amariei este un tânăr de 24 de ani inclus în ediţia din 2018 a topului celor mai remarcabili tineri din lume, fiind primul român care primeşte această distincţie. „Forbes USA spune despre el că este unul dintre cei mai influenţi 30 de tineri din Europa, si a fost inclus într-un alt club select: 100 de tineri vizionari care ar putea contura un viitor mai bun pentru omenire.

De profesie inginer, Cornel este cunoscut pentru inventarea lumen, un sistem de asistenţă pentru persoanele cu deficienţe de vedere care le ajută să-şi regăsească percepţia vizuală“, au precizat organizatorii.

Andrei Tudor este un băiat de 10 ani pasionat de robotică şi ştiinţă, care a participat la numeroase competiţii naţionale şi internaţionale cu o invenţie realizată de el: o nouă identificare a pietonilor şi bicicliştilor în situaţii de vizibilitate scăzută.

Ana Maria Hogaş este un arhitect care a călătorit prin Africa, pe motocicletă, şi pe Drumul Mătăsii până în Siberia şi prin China şi Tibetul de Est cu bicicleta. Tedy Necula, la numai 30 de ani, este un regizor recunoscut la nivel internaţional, care a ajuns unul dintre cei mai cunoscuţi povestitori ai tainelor cinematografiei, deşi suferă de la naştere de o formă de paralizie care îi afectează mâinile şi picioarele.

Conform organizatorilor (PE fiind partener şi Reprezentanţa Comisiei Europene în România), evenimentul a fost şi o ocazie ca publicul să afle mai multe detalii despre campania de promovare a importanţei participării la alegerile europene din 26 mai. În ultima lună, PE a lansat mai multe resurse de informare cu privire la alegeri, campania desfăşurându-se sub sloganul „#DeDataAstaVotez“. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri