Conferința Anuală „Din Istoria orașului Iași: oameni, locuri, instituții” la Muzeul Municipal „Regina Maria”
A început Conferința Anuală „Din Istoria orașului Iași: oameni, locuri, instituții" la Muzeul Municipal „Regina Maria" din Iași. Festivitatea de deschidere a avut loc astăzi, 26 august, de la ora 9:00.
Printre participanții la festivitatea de deschidere s-au numărat directorul muzeului, dr. Aurica Ichim, primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, prof. univ. Mircea Ciubotaru, Liviu Brătescu, senator, istoric și cercetător, pr. ic. stvr. Marin Timofte, viar administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, pr. dr. Fabian Doboș, conf. univ. dr. Ioan Milică, directorul general al Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu" din Iași, colonel dr. Dan Prisecaru de la Muzeul Militar Național, Sergiu Musteață de la Universitatea Pedagoică de Stat „Ion Creangă" din Chișinău, Alexandru Corduneanu, dr. Livia Sârbu de la Muzeul de Istorie a Moldovei din Chișinău, dr. Senica Țurcanu, Șef Mecție la Muzeul de Istorie a Moldovei din Iași și acad. Viorel Barbu, președinte la Academia Română.
Aurica Ichim a ținut primul discurs în care a punctat colaborările muzeului: „Mă bucur că Muzeul Municipal Regina Maria a reușit să aibă relații foarte bune de colaborare cu Institutul de Istorie „A. D. Xenopol" din Iași, cu Biblioteca Centrală Universitara „Mihai Eminescu" și Arhivele sale din Iași, cele trei importante instituții care au în patrimoniul său nenumărate documente, imagini de arhivă, fotografii. Toate acestea ne ajută pe noi, cei de la Muzeul Municipal să putem organiza această conferință și multe alte manifestări. În felul acesta punem Iașul unde merită. Am început să creăm autostrăzi, noi, cei de la Muzeul Municipal. Astăzi punem temelia autostrăzii culturale spre Chișinău."
Primarul Mihai Chirica a vorbit despre misiunea fiecărui cetățean în istoria orașului Iași. „Misiunea de promovare a istoriei orașului și a țării este, în primul rând, o misiune care ține de moralul fiecărui demnitar, dar ar trebui să fie și o misiune prin lege a celor care ocupă funcții publice. Nimic nu s-ar fi întâmplat în orașul nostru, dacă nu ar fi avut oameni de valoare, de sus până jos, și pe verticală și pe orizontală fiecare ieșean și-a făcut datoria față de această națiune și a reușit să clădească de-a lungul timpului cărămidă cu cărămidă temelia acestei națiuni", a spus acesta.
Primarul Municipiului a fost cel i-a oferit titlul de Cetățean de Onoare a orașului Iași profesorului Mircea Ciubotaru. „Domnul profesor care ne este mentor și exemplu de viață și de cercetător", a subliniat dr. Aurica Ichim, directorul muzeului.„Sunt ieșean de 70 de ani din momentul când am început să cunosc acest minunat oraș pe care vi l-am însușit. Am bătut la pas stradă cu stradă cunoscând și recunoscând locuri din vechime, pe care le știam din documente. Nu este suficient sa descoperim lucruri în arhivă, trebuie să simțim", a afirmat prof. univ. Mircea Ciubotaru.
Publicitate și alte recomandări video