anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

Conferinţa internaţională “Marea Unire a românilor (1918). Istorie şi actualitate.”, la UAIC

GALERIE
UAIC Iasi
 • UAIC Iasi
- +

Facultatea de Istorie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, în colaborare cu Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” din Bucureşti, Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii de Stat din Moldova, Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti, Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” din Iaşi, Institutul de Istorie din Chişinău şi Serviciul de Stat de Arhivă al Republicii Moldova, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi – Departamentul Centenar, Institutul Cultural Român, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, Accademia di Romania in Roma, Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni, Institutul Francez Iaşi, organizează la Iaşi, în perioada 22–24 martie 2018, conferinţa internaţională cu tema: Marea Unire a Românilor (1918) – Istorie şi Actualitate. 

La acest eveniment, vor participa aproximativ 100 de cercetători şi profesori din România (Iaşi, Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Târgovişte, Sibiu), Republica Moldova (Chişinău), Austria, Elveţia, Franţa, Germania, Italia, SUA. Evenimentul se înscrie printre acţiunile consacrate Centenarului Marii Uniri.

Unirea românilor din 1918 a semnificat, pentru foarte mulţi contemporani şi istorici deopotrivă, finalul proiectului politic paşoptist, conceput de elitele româneşti la mijlocul secolului al XIX-lea. Marea Unire era, în acelaşi timp, şi un nou început: contemporanii vedeau necesară o redefinire a ţării şi a naţiunii, iar echivalenţa dintre România Mare/Întregită şi România nouă, ca structură teritorială şi instituţională diferită (democratică şi integrativă social sau economic), a reprezentat o constantă a discursului public. De aproape un secol, istoriografia română şi străină încearcă şi reuşeşte să elucideze premisele Marii Uniri, să afle ce s-a întâmplat propriu-zis în anul 1918 şi să evidenţieze urmările acelor acţiuni. Credem că a venit, din nou, momentul unui bilanţ, al unei sinteze a semnificaţiilor actuale ale momentului de graţie din istoria neamului românesc.

Lucrările Conferinţei internaţionale Marea Unire a Românilor (1918) – Istorie şi actualitate  (Iaşi, 22-24 martie 2018) vor fi structurate în două secţiuni: Premisele Marii Uniri de la 1918 şi Realizarea şi destinul Marii Uniri din 1918. Lucrările vor viza, prin comunicările  prezentate şi discuţiile ce vor urma, aprofundarea unor teme precum: mişcarea naţională din Basarabia în preajma Unirii din 1918, diplomaţie şi propagandă în vremea Marelui Război, recunoaşterea internaţională a Marii Uniri, urmările războiului în societatea românească, istoriografia actului Unirii de la 1918, dar şi noile realităţi geopolitice la 100 de ani de la sfârşitul Primului Război Mondial. Ceremonia de deschidere a Conferinţei va avea loc în Sala Senat a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, joi, 22 martie 2018, de la orele 16.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Xi şi Putin vor să forţeze schimbări în lume „cum nu s-au mai văzut în ultima sută de ani”

Alexandru LĂZESCU

Xi şi Putin vor să forţeze schimbări în lume „cum nu s-au mai văzut în ultima sută de ani”

Şansele Vestului de se opune acestui demers depind în bună măsură de soarta războiului din Ucraina şi de capacitatea sa de gestiona faliile politice şi societale interne. 

opinii

Metamorfozele de zi şi de noapte ale lui Florin Faifer

Nichita DANILOV

Metamorfozele de zi şi de noapte ale lui Florin Faifer

Oare cum ar fi salutat azi Florin să nu devină bătător la ochi pentru cei aliniaţi din punct de vedere ideologic corect? Ar fi avut curajul să rostească bună ziua? Din păcate, Florin Faifer nu a mai prins vremurile pe care le-a prorocit.

România fericită

Michael ASTNER

România fericită

Lunea trecută, de Ziua Mondială a Fericirii, presa de la noi a discutat raportul pe anul acesta (bazând pe datele din 2022) întocmit de Sustainable Development Solutions Network (Reţeaua de Soluţii de Dezvoltare Sustenabilă). Poate aţi aflat, poate v-a scăpat: în World Happiness Report (realizat pentru a zecea oară, dacă am înţeles bine) pe 2023, România se află pe locul 24! 

Inegalităţi pe piaţa muncii, îmbătrânire demografică şi digitalizare în România

Ciprian IFTIMOAEI

Inegalităţi pe piaţa muncii, îmbătrânire demografică şi digitalizare în România

Cu toţii suntem familiarizaţi cu discuţiile despre impactul digitalizării asupra pieţei muncii, despre expansiunea tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor (TIC), unde oferta de locuri de muncă este în creştere, despre pachetele salariale atractive în acest domeniu de vârf al economiei. 

pulspulspuls

Premieră galactică la Iaşi, cu maşina lui dom’ premare în prim plan. Iacătă unde a pus-o!

Premieră galactică la Iaşi, cu maşina lui dom’ premare în prim plan. Iacătă unde a pus-o!

Pe astăzi, stimaţi participanţi la trafic, avem o premieră absolută pentru domniile voastre: pentru prima dată de când se ştie, dom’ premare Mihai Chirica şi-a parcat alaltăieri Dusterul (IS 14 DST) cu care circulă în parcarea din curtea interioară a instituţiunii, după cum se vede şi în imaginea de mai jos.

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.