Conferință internațională interesantă. Facultatea de Psihologie împlineşte 20 de ani
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 11.04.2021

COMUNICAT DE PRESĂ

Conferință internațională interesantă. Facultatea de Psihologie împlineşte 20 de ani

GALERIE
facultatea psihologie iasi
  • facultatea psihologie iasi
- +

În perioada 19-22 octombrie 2017, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, împreună cu Departamentul de Psihologie şi Şcoala de Ştiinţe Sociale şi ale Vieţii de la Universitatea Wrexham Glyndŵr - Marea Britanie, cu alte organizaţii locale şi naţionale, organizează cea de-a 7-a ediţie a Conferinţei internaţionale de Psihologie Aplicată şi Ştiinţe ale Educaţiei (ICAPES 2017).

Anterioarele ediţii ale conferinţei au avut loc la Câmpulung Moldovenesc (octombrie 2005), Iaşi (septembrie 2007, octombrie 2013, octombrie 2015), Gura Humorului (septembrie 2009), Suceviţa (septembrie 2011).

Deschiderea oficială a lucrărilor conferinţei va avea loc vineri, pe 20 octombrie, la ora 9.30, în Aula Mihai Eminescu, moment la care va participa şi Doamna Prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, Ordonator de credite al Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi. Printre invitaţii care vor susţine prelegeri în plen, amintim: James Maddux (George Mason University, Fairfax, Virginia, USA),  George Drăgoi (Yale University, USA), Ricardo Garcia Mira (University of A Coruna, Spain), Linda Chrosniak (George Mason University Fairfax, Virginia, USA), Mandy Robbins (Wrexham Glyndŵr University, United Kingdom), Susan Denham (George Mason University, Fairfax, Virginia, USA), Jean-Marie Seca (University of Lorraine, France), Grigore M Havârneanu (International Union of Railways (UIC), Paris, France). Lucrările plenare vor fi urmate de prezentarea lucrărilor pe secţiuni.

Pe data de 19 octombrie vor avea loc workshop-uri pe diferite teme, susţinute de către specialişti din ţară şi din străinătate.

Ediţia din acest an a conferinţei va fi una aniversară, având în vedere faptul că Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei împlineşte în 2017 două decenii de existenţă în spaţiul academic ieşean.

În acelaşi timp, Conferinţa este inclusă în programul manifestărilor dedicate Zilelor Universităţii. În acest fel, studenţii şi cadrele didatice din cadrul facultăţii vor aniversa cea de-a 157-a aniversare a Alma Mater Iassiensis (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”), cea mai veche universitate a României moderne.

"Scopul fundamental al Conferintei noastre este acela de a oferi o imagine a cercetărilor contemporane din domeniul psihologiei şi al ştiinţelor educaţiei, precum şi a posibilităţilor de aplicare a acestora. Năzuim, de asemenea, să construim un climat colegial şi relaxat, în care cercetătorii şi practicienii să poată discuta lucrurile acestea", a declarat prof. univ. dr. Ştefan Boncu, Decanul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei.

Începutul învăţământului universitar de psihologie la Iaşi este anterior înfiinţării Universităţii Alexandru Ioan Cuza. Psihologia figura printre disciplinele filosofice predate la Academia Mihăileană şi la Seminarul de la Socola. Odată cu înfiinţarea Universităţii, în 1860, primele cursuri universitare de psihologie şi pedagogie (didactică) au fost ţinute de Simion Bărnuţiu. Munca sa a fost continuată de Titu Maiorescu, care a susţinut două cicluri de prelegeri, sub titlul Cercetări psihologice.

Catedra de Pedagogie, înfiinţată după 1878, a fost ocupată mai întâi de Constantin Dimitrescu - Iaşi (1878 - 1885) iar apoi, pentru o perioadă mai lungă de timp, de unul dintre marile nume ale ştiinţelor educaţiei din România, I. Găvănescu (între 1888-1932). Acesta a fost urmat de Ştefan Bârsănescu, între 1895 - 1965.

La sfârşitul secolului al XIX – lea, catedra de Psihologie a Universităţii Alexandru Ioan Cuza a fost ocupată de Constantin Leonardescu, dar dezvoltarea principală a învăţământului universitar ieşean de psihologie este legată de numele lui Mihai Ralea şi Vasile Pavelcu. O atenţie specială o merită Eduard Gruber, doctor în psihologie la Wundt, care a înfiinţat la Iaşi primul laborator de psihologie experimentală din ţară, în 1893.

În perioada comunistă, învăţământul universitar de psihologie a avut de suferit, fiind considerat «retrograd», «inutil» sau «subversiv», ajungându-se chiar la desfiinţarea secţiilor cu profil psihologic pentru o perioadă de circa 20 ani. În tot acest timp, cadrele didactice ale catedrelor de psihologie şi de pedagogie au reuşit să menţină la un nivel ridicat activitatea lor didactică şi de cercetare ştiinţifică. (Re)înfiinţarea în cadrul facultăţii de Filosofie a secţiilor de psihologie şi pedagogie la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi după revoluţia anticomunistă din decembrie 1989 apare ca un act de dreptate. Puţin surprinzător chiar şi pentru cei mai fervenţi susţinători, aceste profiluri au cunoscut un succes enorm în rândul tinerilor (la concursul de admitere în facultate s-a ajuns la o concurenţă de 20 de candidaţi pe loc), dovadă a necesităţii lor.

În 1997 se realizează o separare, justificată atât administrativ, cât şi epistemologic, de Facultatea de Filosofie, prin înfiinţarea noii Facultăţi de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, prin demersuri susținute ale Profesorilor Adrian Neculau și Teodor Cozma.

După ce a trebuit să depăşească dificultăţile atât cele datorate sancţiunilor politice anterioare anului 1989, cât şi cele legate de o reorganizare într-un timp foarte redus, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei îşi înfruntă acum viitorul.

Mai multe informaţii despre acest important eveniment academic, precum şi alte detalii cu privire la program, pot fi vizualizate pe site-ul conferinţei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Încercare pe înaintare, cu speranţe de transformare

Nicolae GRECU

Încercare pe înaintare, cu speranţe de transformare

Chiar dacă şansele sunt minime, demersul oamenilor de rugby ieşeni demonstrează că sportul acesta se încăpăţânează să existe, să renască şi să reziste în dulcele târg.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (III)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (III)

Sunt relevate în continuare explicaţiile etimologice aberante date unor termeni importanţi în limba română, precum cneaz şi voievod, şi concluziile istorice inadecvate rezultate din respectivele etimologii.

O Iubire şi nouă fericiri

pr. Constantin STURZU

O Iubire şi nouă fericiri

Când m-am decis să urmez Filosofia, licean fiind, cineva m-a trimis să discut cu un venerabil profesor din acest domeniu. "Care este preocuparea sau tema centrală a Filosofiei?", m-a întrebat dumnealui, încă de la primele cuvinte. "Fericirea!", am răspuns eu spontan. Profesorul s-a uitat puţin dezamăgit la mine: "Nu. Ci disputa dintre materialism şi idealism". 

Urbanismul slăbiciunilor

arh. Ionel OANCEA

Urbanismul slăbiciunilor

Frumuseţea urbei noastre datorează mult colinelor. Din mulţimea lor, Boris Crăciun identifică pe cele şapte semnificative: Repedea, Cetăţuia, Miroslava, Breazu, Copou, Ciric şi Tătăraşi. Centrul e dominat de mănăstirea Golia şi Mitropolie, iar pe cele din jur se ridică mănăstirile Cetăţuia şi Miroslava. Şi constructorii acestor monumente au avut în preocupare riscurile fundării pe terenurile instabile. 

pulspulspuls

L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

Pentru că ne-am jurat în barbă să ne ferim de politichie şi de politicieni măcar sâmbăta, pe uichend, aicea la rubricuţă, haideţi aşadar să părăsim olecuţă acest miraculos tărâm. 

Caricatura zilei

Conducere autonomă nivel 6

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.