Conferinţă online despre energiile care se pot obţine din mediul marin, la Universitatea Gh. Asachi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Conferinţă online despre energiile care se pot obţine din mediul marin, la Universitatea Gh. Asachi

GALERIE
energie, mediu marin
  • energie, mediu marin
- +

Modul în care putem obţine energie regenerabilă din mediul marin, mai ales în contextul schimbărilor climatice, va fi prezentat astăzi, 24 februarie, în cadrul unei conferinţe organizate de către Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iaşi şi academicianul Bogdan Simionescu, vicepreşedintele Academiei Române. Invitatul special al conferinţei este prof. univ. dr. ing. Eugen Rusu, cadru didactic la Universitatea "Dunărea de Jos din Galaţi" şi profesor la Centrul pentru tehnologii marine şi inginerie oceanică de la Universitatea Lisabona din Portugalia. Acesta s-a specializat în dezvoltarea tehnicilor de măsurare şi analiză a datelor din mediul marin, este expert al Comisiei Europene şi a fost cercetător consultant la NATO în 2005, la Centrul pentru Cercetare Maritimă şi de Experimentare din Spezia, Italia.

Dezbaterea, intitulată "Energia regenerabilă din mediul marin în contextul schimbărilor climatice", face parte din seria de conferinţe "Moştenirea lui Asachi", conferinţe organizate periodic de către Politehnica ieşeană şi academicianul Bogdan Simionescu. Evenimentul va avea loc astăzi, de la ora 12.00, putând fi urmărit pe platforma Zoom. În cadrul acestuia, prof. univ. dr. ing. Eugen Rusu va prezenta o analiză pe subiectul energiei regenerabile, mai ales în contextul în care schimbările climatice au devenit tot mai evidente. "În conformitate cu analizele realizate de NASA, temperatura medie globală a crescut din 1880 cu aproximativ 0.8º Celsius, iar 2/3 din aceasta încălzire a fost înregistrată din 1975. Această creştere relativ accentuată a temperaturii are implicaţii semnificative. În consecinţă, reducerea emisiilor reprezintă un pas important în diminuarea impactului schimbărilor climatice. În mod evident, aceasta implică o tranziţie către resurse de energie nepoluante, iar mediul marin reprezintă o sursă foarte importantă în această direcţie", a precizat prof. univ. dr. ing. Eugen Rusu.

În cadrul conferinţei de astăzi, Eugen Rusu va prezenta aspecte cu privire la extragerea energiei regenerabile din mediul marin, incluzând utilizarea unor instrumente precum modelele numerice pentru valuri şi curenţi. Astfel, energia valurilor şi vânturilor maritime ar putea reprezenta o sursă importantă de energie mai ales că, potrivit concluziei cercetătorilor, această energie va fi în creştere la nivelul anilor 2050, cu precădere în zona de Vest a Mării Negre. Totodată, Eugen Rusu menţionează că aceste schimbări climatice vor duce şi la o creştere a evenimentelor extreme.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Alexandru LĂZESCU

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Îndoiala şi spiritul critic nu mai sunt la modă. Un curent dominant în mass media şi pe reţelele sociale cultivă intoleranţa faţă de punctele de vedere care se abat de la cele considerate acceptabile, „corecte”, adesea, în mod ironic, „în numele ştiinţei”.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Liviu Suhar

Nichita DANILOV

Liviu Suhar

Senzaţia pe care o încearcă spectatorul privindu-i tablourile e una stranie. Cufundate într-o tăcere ce trece dincolo de cotidian, proiectându-şi umbra lăuntrică în spaţiul ancestral, obiectele par să comunice între ele într-un limbaj mut, prin intermediul ultrasunetelor transpuse într-o partitură muzicală. Tăcerea lor e înşelătoare.

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Dana ȚABREA

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Aparent, dacă e să-l avem în vedere pe Richard Rorty, distincţia dintre sferele publică şi privată sunt separate în măsura în care problemele care cad sub incidenţa fiecăreia dintre ele sunt diferite şi, desigur, întrebările adresate sunt altele. Cu privire la individul uman, cineva ar putea fi deopotrivă liberal şi ironist, ceea ce conduce la posibilitatea ca cele două sfere să nu prezinte o opoziţie ireconciliabilă. Dimpotrivă. Cele două sfere converg. Să luăm ca exemplu familia: prin definiţie familia presupune spaţiul privat şi discreţia, cu toate acestea familia este reglementată prin reguli şi norme care ţin de sfera publică.

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Michael ASTNER

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Acum trei ani, la început de martie - eram în drum spre Bucureşti (cu trenul) - m-am trezit cu un mesaj de la o persoană necunoscută, dar cu acelaşi nume de familie. Am avut o conversaţie ciudăţică pe messenger cu femeia în cauză, apoi am uitat de discuţie. 

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.