anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 10.12.2022

Conferințele Dilema veche la Iași. Despre Război și pace 6-8 octombrie 2022, Sala Henri Coandă a Palatului Culturii

GALERIE
IASI_fb_post_2000x1500 info afis
 • IASI_fb_post_2000x1500 info afis
- +

Între 6 și 8 octombrie, de joi pînă sîmbătă, Conferințele Dilema veche ajung pentru prima dată la Iași. E o ediție la care conferențiarii invitați vor aborda o temă foarte actuală: „Război și pace”.

Gazda primitoare a evenimentelor va fi Palatul Culturii (sala Henri Coandă).

Conferințele vor avea loc, câte două în fiecare zi de program, începînd cu ora 18.00. 

În ordinea prezentărilor și a dialogurilor publice, conferențiarii ediției ieșene sunt: Ruxandra Ivan, George Volceanov, Codrin Liviu Cuțitaru, Anton Breiner, Cosmin Popa, Andrei Cornea, Sever Voinescu și Petre Guran.

Argumentul alegerii temei ediției este următorul:
Europenii uitaseră, aproape, cît de fragilă și de vulnerabilă e pacea. După al doilea război mondial, nicio țară europeană nu s-a năpustit cu armata pe teritoriul altei țări cu scopul declarat de a o desființa și, mai apoi, cînd a văzut că n-o poate desființa, cu scopul de a-i lua teritorii. Chiar dacă Rusia făcuse deja asta în 2014, pînă în februarie 2022 noi toți credeam că așa ceva nu se mai poate întîmpla. Și, de-odată, ne-am trezit că se poate, că se întîmplă. Trăim din nou frica de război. Pacea nu mai este firească. Înțelegem că pacea se dobîndește și se protejează. Cu compromisuri, desigur, dar, paradoxal, la limită, chiar cu război. 

Reflecția noastră despre pace și război s-a schimbat. Gîndim, astăzi, altfel pacea și războiul. Această ediție a Conferințelor ”Dilema veche” încearcă să stabilească unele repere ale acestei gîndiri. Ne uităm în capitolele sîngeroase din istoria continentului nostru încercînd să înțelegem, cu mintea noastră de acum, ce trăim, ce vom trăi. 

Sever Voinescu, redactor-șef Dilema veche

Mai jos, programul detaliat, pe zile și ore. Intrarea este liberă.

Joi 6 octombrie

ora 18.00
Ruxandra Ivan:
Cui folosește privatizarea războiului
ora 19.20
George Volceanov și Codrin Liviu Cuțitaru:
Război și (mai puțină) pace la Shakespeare

Vineri 7 octombrie

ora 18.00
Anton Breiner și Cosmin Popa: Război și pace
. Ce ne spune Tolstoi despre sufletul politic al rușilor? 
ora 19.20
Andrei Cornea:
Contrafacerea istoriei războiului peloponeziac. - Cazul dialogului Menexenos al lui Platon.

Sîmbătă 8 octombrie 

ora 18.00
Sever Voinescu:
Despre claritatea morală și despre ce ne strîmbă mințile
ora 19.20
Petre Guran:
Războiul interior și pacea exterioară. Despre impactul social al spiritualității

________

Conferințele Dilema veche sînt un proiect inițiat de Grupul pentru Management și Mediere Culturală (GMMC) și organizat împreună cu revista Dilema veche.
Partener: Municipiul Iași
Partener strategic: Fundația Superbet
Partener media: Ziarul de Iași
Cu sprjinul Complexului Muzeal Național Moldova Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Suntem pe nicăieri

Pavel LUCESCU

Suntem pe nicăieri

Fără a intra în amănunte, două mari probleme cred că avem azi, fără soluţii în vechile aranjamente politice în care încă trăim: inegalitatea care de peste douăzeci de ani creşte continuu şi deja accelerat şi, în strânsă legătură cu asta, spectrul deja manifest al noilor abuzuri.

opinii

Interogaţii identitare

Alexandru CĂLINESCU

Interogaţii identitare

Într-un deceniu numărul adolescenţilor care se autodiagnostichează că sunt trans a crescut de 25 de ori! Un semnal de alarmă a fost tras, în urmă cu câteva luni, de manifestul lansat de zeci de oameni de ştiinţă şi intelectuali reputaţi, manifest în care este respinsă categoric teoria conform căreia sexele sunt construcţii sociale.

Noaptea în care au ars - bibliografie obligatorie

George PLEȘU

Noaptea în care au ars - bibliografie obligatorie

Mi-a trebuit ceva curaj să citesc cartea. O aveam cumpărată de aproape o lună când, într-o zi, am deschis-o cu inima strânsă. Nu m-am uitat înainte peste nicio recenzie, am vrut să percep textul fără medieri suplimentare. 

Palma Sfântului Nicolae

pr. Constantin STURZU

Palma Sfântului Nicolae

Nu doar la începutul lunii decembrie, ci şi în anumite situaţii conflictuale ce mai apar (din păcate) în Biserică, se obişnuieşte a se invoca drept argument pentru anumite comportamente palma dată de Sfântul Ierarh Nicolae lui Arie. 

pulspulspuls

Pod de flori între gheşăftul de la aeroportul ieşean, admiterea României în Schengen şi vizita lui Ciucă la Iași

Pod de flori între gheşăftul de la aeroportul ieşean, admiterea României în Schengen şi vizita lui Ciucă la Iași

Pentru că tot am văzut că scandalul buiandrugilor de la noul terminal al aeroportului ieşean dă să se stingă, în aşteptarea vreunui rezultat al sesizărilor trimise în mai multe derecţii de şefii partidoiului ieşean, haideţi să vă spunem despre chestiune, ca s-o mai ţinem trează măcar o zi, câteva şpârle care circulă în mediul politic ieşean!

Caricatura zilei

Austria vrea

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.