anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

COMUNICAT DE PRESA

Conferințele științifice „Moștenirea lui Asachi”: Mircea Platon, redactor-șef Convorbiri literare, despre rolul experților români în reformarea sistemului educațional din Afganistan

GALERIE
Mircea-Platon-Trianon-2020
 • Mircea-Platon-Trianon-2020
- +

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) va organiza ultima conferință din acest an, încadrată în seria conferințelor științifice „Moștenirea lui Asachi”, în data de joi, 9 decembrie 2021, de la ora 12.00. Aceasta va fi susținută de profesorul Mircea Platon, redactor-șef al revistei Convorbiri Literare, și va avea ca temă „Un export de succes al României: exportul de reformă educațională în Afganistan. 

Premise ideologice si consecințe instituționale”. Evenimentul este organizat de către TUIASI în colaborare cu acad. Bogdan Simionescu, vicepreședinte al Academiei Române.

Întâlnirea va avea loc online, va fi transmisă pe platforma Zoom, iar toți cei interesați se pot conecta accesând linkul următor, ce va deveni activ cu câteva zeci de minute înainte de începerea manifestării.

Tema conferinței a fost descrisă de către acad. Bogdan Simionescu ca fiind una ce pare exotică, dar care este, de fapt, foarte aproape de casă: reforma educației în Afganistan a fost implementată de specialiști români.

„Domnul profesor Mircea Platon colaborează cu Academia Română și susține, la solicitarea acesteia, în diferite ocazii, puncte de vedere și idei ale Academiei Române referitoare la învățământul preuniversitar din țara noastră. Mircea Platon ne va vorbi despre reforma educației în Afganistan – sună exotic și irelevant, dar nu este: reforma educației afgane a fost concepută de «experți» români. De aceiași oameni, cu aceleași idei, sprijinite din aceleași fonduri de la aceleași instituții, cu rezultatele identice ca în România. Ceea ce s-a petrecut în Afganistan prin reforma învățământului pune într-o lumină nouă și ceea ce se întâmplă la noi”, a declarat acad. Bogdan Simionescu.

Profesorul Mircea Platon este și doctor în istorie, obținându-și titlul la The Ohio State University at Columbus, SUA. A publicat eseuri, comentarii politice și recenzii în toate marile ziare și reviste culturale din ţară, semnând și mai multe studii de istorie în reviste internaționale de profil. Într-un rezumat al prezentării pe care urmează să o susțină în seria conferințelor științifice „Moștenirea lui Asachi”, Mircea Platon a inventariat cele mai vizibile fapte de presă în urmă părăsirii Afganistanului de către soldații americani, precizând că există multe evenimente despre care s-a vorbit prea puțin.

„Ce nu s-a văzut la TV prea mult au fost miliardele de dolari cheltuite de guvernele țărilor din coaliția de ocupație a Afganistanului și câștigate de experții organizațiile internaționale care au lucrat la reforma structurală și sistemică a învățământului afgan. Prăbușirea statului afgan putativ democratic are legătură și cu edificarea unui sistem de educație schimonosit în acea țară”, a explicat Mircea Platon.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea lui Iohannis (III)

Cătălin ONOFREI

Moştenirea lui Iohannis (III)

Din pricina lui Klaus şi a coaliţiei PSD-PNL-UDMR, anul electoral 2024 va găsi România într-o poziţie extrem de vulnerabilă, cu un AUR din ce în ce mai agresiv, ce-i va băga în sperieţi pe toţi cei săraci cu duhul. În frunte cu liberalii.

opinii

Meseriaşii viitorului

Briscan ZARA

Meseriaşii viitorului

Doar o simplă privire pe nomenclatorul de meserii de azi te face să iei creionul roşu şi să tai o mulţime dintre ele care mâine nu vor mai fi. Asta însemnând că acum e ultimul om care o mai prestează şi după ce el va muri, va lua şi meseria cu el.

Maternitatea, o alegere

Cristina DANILOV

Maternitatea, o alegere

Societatea încă mai crede că a avea copii este o condiție prealabilă pentru fericirea conjugală. Poate că dacă femeile fără copii ar vorbi mai mult despre motivele alegerii lor, ar ajuta societatea să scape de prejudecățile care o determină să le judece atât de aspru. La urma urmei, ar trebui să fim cu toții de acord că această alegere este exclusiv „afacerea” fiecărui cuplu și nu a celor din jur.

Războiul barbar şi pacea mizerabilă

Mihai DORIN

Războiul barbar şi pacea mizerabilă

Motto: „Chiar şi războiul e preferabil unei păci mizerabile.” (Tacitus, Annales)

pulspulspuls

Cum a descoperit un deputat PSD trenul şi cum s-a suit scroafa-n copac

Cum a descoperit un deputat PSD trenul şi cum s-a suit scroafa-n copac

Iată pe astăzi o postare a deputatului Silviu Macovei, la care ne-a făcut atent un amic de-al nostru de la CFR, care a fost aseara în tura de noapte. Rândurile alesului pesedist sunt din zilele de acum vreo două săptămâni, când nu au putut ateriza sau decola avioanele.

Caricatura zilei

Jucătorul argentinian Lautaro Martínez protestează

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.