Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Conflict la vârful Universității, între oamenii lui Tudorel Toader și restul? Un prorector se dă bătut

GALERIE
universitatea cuza iasi
  • universitatea cuza iasi
- +

Sursele „Ziarului de Iaşi” spun că prof. dr. Lucia Cifor a plecat în urma unor conflicte cu alţi prorectori

 

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi se află într-o situaţie ciudată. La aproximativ 6 luni de la stabilirea noii conduceri şi finalizarea integrală a procesului electoral, dintre cei şase prorectori care ar fi trebuit să fie numiţi au mai rămas doar patru. În primul caz, nu a fost numit un prorector responsabil cu relaţiile internaţionale, lăsându-se de înţeles că acest loc va fi ocupat de prof.dr. Henri Luchian dacă acesta, care a împlinit vârsta de 65 de ani, va fi prelungit în activitatea didactică de Senatul UAIC. Cum Senatul l-a prelungit - o surpriză în istoria recentă a instituţiei de învăţământ superior - se aştepta numirea acestuia pe postul de prorector pe l-a ocupat deja de mai bine de 3 mandate. Însă decizia din partea rectorului, Tudorel Toader, s-a lăsat aşteptată şi momentan acesta ocupă, ca interimar, şi postul de prorector responsabil cu relaţiile internaţionale.

Contactat telefonic de către „Ziarul de Iaşi”, rectorul a precizat că, de fapt, decizia ar fi fost a profesorului Luchian, care în contextul pandemiei nu ar mai fi vrut să se expună şi să ocupe poziţia respectivă, astfel încât va fi numit un nou prorector. „Domnul Luchian mi-a transmis la modul explicit că şi dacă intenţionez să-l propun în continuare, starea de pandemie îl face să fie rezervat şi că nu ar mai accepta. Prin urmare, sunt în perioada în care port diferite consultări pentru a desemna un nou prorector”, a declarat Tudorel Toader.

Presiuni şi conflict între prorectori

În cursul zilei de luni, 12 octombrie 2020, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a anunţat că prof.dr. Lucia Cifor, prorector responsabil cu programele de licenţă şi activităţi de formare a personalului didactic din învăţământul preuniversitar şi-a dat demisia. Locul acesteia urmează să fie ţinut, provizoriu, de conf.dr. Florin Brînză, prorector responsabil cu programele de masterat, studii doctorale, managementul calităţii şi Extensiunile UAIC. Deşi decizia profesorului Lucia Cifor a fost una asumată individual - nu a forţat-o nimeni să facă acest pas - sursele „Ziarului de Iaşi” precizează că a fost împinsă către acest punct în urma unei relaţii conflictuale prelungite cu prorectorii Mihaela Onofrei şi Corneliu Iaţu, care fac parte din echipa originară a rectorului Toader. Lucia Cifor a avut un an din mandatul anterior şi jumătate de an în noul mandat. Sursele noastre spun că aceasta nu a mai rezistat stării perpetue conflictuală, mare parte desfăşurându-se fără ştiinţa rectorului, iar Lucia Cifor a cedat şi a invocat faptul că nu poate susţine şi activitatea administrativă, şi cea didactică. Aceasta nu a răspuns apelurilor „Ziarului de Iaşi” pentru a oferi un punct de vedere, iar rectorul UAIC susţine că „nu am simţit alt substrat pentru demisie” şi a precizat că nu a „îngăduit relaţii conflictuale” între prorectori. „Nu cred că asta a fost situaţia. Să luăm în considerare faptul că a fost propusă prorector în perioada în care doamna Onofrei era ordonator de credite. Am avut o discuţie cu doamna Lucia Cifor ieri, prealabil demisiei, şi mi-a spus că de multă vreme vrea să facă asta, să fie mai aproape de munca didactică, pentru că nu îi dă satisfacţie munca administrativă, pentru că nu şi-a dat abilitarea şi doreşte să dezvolte şi această componentă. Dar în principal am înţeles că munca administrativă nu are rezonanţă în activitatea dumneaei”, a declarat Tudorel Toader.

Acesta a precizat că, respectând regula că nu pot fi doi prorectori de la aceeaşi facultate, inclusiv de la cea de unde provine rectorul, va înainta două propuneri în şedinţa Senatul UAIC din data de 29 octombrie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri