Conflict la vârful Universității, între oamenii lui Tudorel Toader și restul? Un prorector se dă bătut
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 25.07.2021

Conflict la vârful Universității, între oamenii lui Tudorel Toader și restul? Un prorector se dă bătut

GALERIE
universitatea cuza iasi
  • universitatea cuza iasi
- +

Sursele „Ziarului de Iaşi” spun că prof. dr. Lucia Cifor a plecat în urma unor conflicte cu alţi prorectori

 

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi se află într-o situaţie ciudată. La aproximativ 6 luni de la stabilirea noii conduceri şi finalizarea integrală a procesului electoral, dintre cei şase prorectori care ar fi trebuit să fie numiţi au mai rămas doar patru. În primul caz, nu a fost numit un prorector responsabil cu relaţiile internaţionale, lăsându-se de înţeles că acest loc va fi ocupat de prof.dr. Henri Luchian dacă acesta, care a împlinit vârsta de 65 de ani, va fi prelungit în activitatea didactică de Senatul UAIC. Cum Senatul l-a prelungit - o surpriză în istoria recentă a instituţiei de învăţământ superior - se aştepta numirea acestuia pe postul de prorector pe l-a ocupat deja de mai bine de 3 mandate. Însă decizia din partea rectorului, Tudorel Toader, s-a lăsat aşteptată şi momentan acesta ocupă, ca interimar, şi postul de prorector responsabil cu relaţiile internaţionale.

Contactat telefonic de către „Ziarul de Iaşi”, rectorul a precizat că, de fapt, decizia ar fi fost a profesorului Luchian, care în contextul pandemiei nu ar mai fi vrut să se expună şi să ocupe poziţia respectivă, astfel încât va fi numit un nou prorector. „Domnul Luchian mi-a transmis la modul explicit că şi dacă intenţionez să-l propun în continuare, starea de pandemie îl face să fie rezervat şi că nu ar mai accepta. Prin urmare, sunt în perioada în care port diferite consultări pentru a desemna un nou prorector”, a declarat Tudorel Toader.

Presiuni şi conflict între prorectori

În cursul zilei de luni, 12 octombrie 2020, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a anunţat că prof.dr. Lucia Cifor, prorector responsabil cu programele de licenţă şi activităţi de formare a personalului didactic din învăţământul preuniversitar şi-a dat demisia. Locul acesteia urmează să fie ţinut, provizoriu, de conf.dr. Florin Brînză, prorector responsabil cu programele de masterat, studii doctorale, managementul calităţii şi Extensiunile UAIC. Deşi decizia profesorului Lucia Cifor a fost una asumată individual - nu a forţat-o nimeni să facă acest pas - sursele „Ziarului de Iaşi” precizează că a fost împinsă către acest punct în urma unei relaţii conflictuale prelungite cu prorectorii Mihaela Onofrei şi Corneliu Iaţu, care fac parte din echipa originară a rectorului Toader. Lucia Cifor a avut un an din mandatul anterior şi jumătate de an în noul mandat. Sursele noastre spun că aceasta nu a mai rezistat stării perpetue conflictuală, mare parte desfăşurându-se fără ştiinţa rectorului, iar Lucia Cifor a cedat şi a invocat faptul că nu poate susţine şi activitatea administrativă, şi cea didactică. Aceasta nu a răspuns apelurilor „Ziarului de Iaşi” pentru a oferi un punct de vedere, iar rectorul UAIC susţine că „nu am simţit alt substrat pentru demisie” şi a precizat că nu a „îngăduit relaţii conflictuale” între prorectori. „Nu cred că asta a fost situaţia. Să luăm în considerare faptul că a fost propusă prorector în perioada în care doamna Onofrei era ordonator de credite. Am avut o discuţie cu doamna Lucia Cifor ieri, prealabil demisiei, şi mi-a spus că de multă vreme vrea să facă asta, să fie mai aproape de munca didactică, pentru că nu îi dă satisfacţie munca administrativă, pentru că nu şi-a dat abilitarea şi doreşte să dezvolte şi această componentă. Dar în principal am înţeles că munca administrativă nu are rezonanţă în activitatea dumneaei”, a declarat Tudorel Toader.

Acesta a precizat că, respectând regula că nu pot fi doi prorectori de la aceeaşi facultate, inclusiv de la cea de unde provine rectorul, va înainta două propuneri în şedinţa Senatul UAIC din data de 29 octombrie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

Nicolae GRECU

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

O mega-competiţie internaţională cu sportivi aleşi pe sprânceană, pe baza unor calificări la sânge şi în urma căreia cel mai bun trebuie să câştige cel mai mult.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Autorul continuă evocarea unor ani din anotimpul paradisiac al copilăriei şi adolescenţei petrecute pe malurile Dunării.

A fi creştin ieri şi azi

pr. Constantin STURZU

A fi creştin ieri şi azi

În viaţă experimentăm mult şi, cel mai adesea, ne alegem cu un gust amar, cu un gol în suflet. Chiar şi când suntem curioşi să aflăm cât mai multe dintr-un domeniu sau altul, ajungem la concluzia că toată ştiinţa noastră nu valorează, în faţa morţii, nici cât o ceapă degerată. Ba chiar şi când avem curiozitatea de a interacţiona cu anumite persoane, riscăm uneori prin a sfârşi dezamăgiţi.

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ioan STANOMIR

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ceea ce criza sanitară a impus, în mod dramatic şi poate ireversibil, este politica fricii. Creşterea fără precedent a controlului statal, invadarea unor teritorii care păreau până atunci de neatins, vocaţia domesticirii cetăţenilor, toate acestea sunt simptomele răului pe care administrarea pandemiei l-a născut în societăţile noastre. Liberul-arbitru şi drepturile constituţionale au fost constant şi agresiv erodate. Frica, iar nu prudenţa, a dominat.

pulspulspuls

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

PULS

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

Când credeau şi liberalii noştri de la Iaşi că măcar pe jumate tot or să fie în tabăra câştigătoare, căci oricum jumatea lui Muraru merge cu Cîţu, iar jumatea lui Alexe se duce cu Orban, hop că dinspre Bucureşti vin veşti care răstoarnă toată calimera de la Iaşi.

Caricatura zilei

Răzbunarea lui Bill

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.