Conflict neobişnuit la Urbanism, în Primărie: CTATU versus CATU
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 19.05.2021

Conflict neobişnuit la Urbanism, în Primărie: CTATU versus CATU

GALERIE
Primaria Iasi
  • Primaria Iasi
- +

Din prima comisie fac parte arhitecţi, iar din cel de-al doilea for - consilieri locali. Care este miza disputei, una în premieră, posibilă acum urmare a reconfigurării politice de după alegerile de anul trecut?

 

Un conflict mai puţin obişnuit are loc în această perioadă în culisele Primăriei. Între membrii a două comisii cu rol avizator în domeniul urbanismului s-au iscat tensiuni încă de la sfârşitul anului trecut, în urma unor poziţionări publice. Deşi între cele două foruri a fost încheiat un protocol, ieri s-a dovedit că acesta nu este respectat. Este vorba despre Comisia Tehnică de Amenajarea Teritoriului şi Urbanism (CTATU) şi Comisia de Amenajarea Teritoriului şi Urbanism (CATU).

Din prima comisie fac parte arhitecţi, iar din cel de-al doilea for - consilieri locali. CTATU este prima comisie în procesul de avizare a planurilor urbanistice zonale (PUZ) şi acordă avize de oportunitate, iar CATU acordă aviz înainte ca planurile să ajungă la votul final din plenul Consiliului Local (CL). În decembrie 2020, cele două comisii au avut o şedinţă comună pentru a pune bazele unei colaborări - unul dintre puncte a vizat ca la reuniunile Comisiei de arhitecţi să participe şi consilieri locali (preşedintele şi secretarul CATU).

După o lungă perioadă de neînţeleasă tăcere, astăzi (alaltăieri, n.r.), a avut loc (sau are loc chiar acum, nu suntem informaţi) şedinţa CTATU de avizare tehnică a 32 PUZ-uri din Municipiul Iaşi. Surprinzător, cei doi reprezentanţi CATU nu a fost invitaţi, aşa cum prevede protocolul decis de comun acord între cele două comisii, validat pentru CTATU incisiv de Primarul de Iaşi şi de Arhitectul şef Interimar”, a comentat şeful Comisiei de urbanism, consilierul local Iulian Nicolau (USR). La sfârşitul anului trecut, imediat după încheierea acordului, între reprezentanţi ai celor două comisii au început tensiunile, după ce consilierul local Răzvan Timofciuc (USR) (FOTO JOS) a criticat lejeritatea cu care arhitecţii din CTATU avizează proiecte controversate.

„Din păcate, aceşti specialişti/tehnicieni au girat toate aberaţiile urbanistice şi PUZ-urile imorale, iar altele ilegale din Iaşi. Această comisie tehnică şi de oportunitate, deşi are rol consultativ, a fost «paravanul» utilizat de fosta majoritate politică din CL pentru a legitima toate PUZ-urile scandaloase”, spunea Timofciuc la sfârşitul anului trecut. Ulterior, arhitecţii din comisia tehnică au ameninţat cu blocarea activităţii de urbanism prin neparticiparea la şedinţe dacă „acest tip de comportament se va mai repeta din partea reprezentanţilor clasei politice locale”.

„Ne arătăm profunda indignare asupra atitudinii acestuia total neconstructivă, iresponsabilă şi generatoare de disensiuni, motiv pentru care comunicăm în mod public faptul că nu vom tolera, în calitate de specialişti delegaţi într-o comisie tehnică profesională, niciun fel de atac politic şi nici nu vom permite să fim obiectul disensiunilor politice sau de altă natură”, se arăta într-un comunicat semnat membrii titulari ai CTATU. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un trio pentru integrare

Lucian DÎRDALA

Un trio pentru integrare

Denumirea neoficială - „Trio Asociat” - are meritul că duce discuţia şi spre provocările zilei, nu doar spre ambiţiile de integrare din viitor. Dorinţa celor trei ţări de a coopera în vederea unei cât mai bune valorificări a potenţialului asocierii nu ar trebui să deranjeze instituţiile europene, chiar dacă acestea sunt atente să nu transmită celorlalţi membri impresia că ar reprezenta „plutonul secund” al Parteneriatului Estic.

Filmuletul zilei

opinii

Un altfel de test PCR

Florin CÎNTIC

Un altfel de test PCR

Pe 8 mai s-a comemorat un veac de la înfiinţarea Partidului Comunist din România prilej de sesiuni ştiinţifice vineri pentru prietenii de la Universitatea „Petre Andrei” şi de reflecţie pentru mine.

Câteva lucruri despre „profesiunea de scriitor”

Radu PĂRPĂUȚĂ

Câteva lucruri despre „profesiunea de scriitor”

M-a întrebat odată cineva într-un interviu, dacă urmăresc popularitatea, faima. Faimos este Becali sau cei care apar seară de seară pe ecrane, plătiţi cu jdemii de euro, tratând subiectele la modă, cei care plac „canaliei de uliţi”, cum spunea Poetul. 

Un festival care trebuie să continue

Alex VASILIU

Un festival care trebuie să continue

Trecând în revistă recitalurile şi concertele programate în a XXII-a ediţie a Festivalului Muzicii Româneşti (Iaşi, 10-16 mai), se cuvine onorată iniţativa echipei alcătuită în 1971 din Achim Stoia, rectorul fostului Conservator, Ion Baciu, directorul Filarmonicii şi Mihai Cozmei, decan la instituţia de învăţământ muzical superior, de a institui şi la Iaşi un eveniment de anvergură naţională. Începutul este datat 1973. 

pulspulspuls

Iată cea mai mare frică a lui Alexe şi Chirica!

Iată cea mai mare frică a lui Alexe şi Chirica!

Chiar dacă prin filială mulţi cred că noua numire interimară la şefia pe judeţ în locul lui Alexe nu ar ridica nicio problemă pe termen mediu şi lung, căci, imediat ce dosarele şi lucrurile se vor aşeza în matca lor, în secunda doi se va reveni la poziţiile dinainte, unii mai cu dare de mână din zonă ar avea, zice-se, şi alte opinii despre ce se mai poate întâmpla. 

Caricatura zilei

Descoperire științifică

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.