Conflict neobişnuit la Urbanism, în Primărie: CTATU versus CATU
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 26.02.2021

Conflict neobişnuit la Urbanism, în Primărie: CTATU versus CATU

GALERIE
Primaria Iasi
  • Primaria Iasi
- +

Din prima comisie fac parte arhitecţi, iar din cel de-al doilea for - consilieri locali. Care este miza disputei, una în premieră, posibilă acum urmare a reconfigurării politice de după alegerile de anul trecut?

 

Un conflict mai puţin obişnuit are loc în această perioadă în culisele Primăriei. Între membrii a două comisii cu rol avizator în domeniul urbanismului s-au iscat tensiuni încă de la sfârşitul anului trecut, în urma unor poziţionări publice. Deşi între cele două foruri a fost încheiat un protocol, ieri s-a dovedit că acesta nu este respectat. Este vorba despre Comisia Tehnică de Amenajarea Teritoriului şi Urbanism (CTATU) şi Comisia de Amenajarea Teritoriului şi Urbanism (CATU).

Din prima comisie fac parte arhitecţi, iar din cel de-al doilea for - consilieri locali. CTATU este prima comisie în procesul de avizare a planurilor urbanistice zonale (PUZ) şi acordă avize de oportunitate, iar CATU acordă aviz înainte ca planurile să ajungă la votul final din plenul Consiliului Local (CL). În decembrie 2020, cele două comisii au avut o şedinţă comună pentru a pune bazele unei colaborări - unul dintre puncte a vizat ca la reuniunile Comisiei de arhitecţi să participe şi consilieri locali (preşedintele şi secretarul CATU).

După o lungă perioadă de neînţeleasă tăcere, astăzi (alaltăieri, n.r.), a avut loc (sau are loc chiar acum, nu suntem informaţi) şedinţa CTATU de avizare tehnică a 32 PUZ-uri din Municipiul Iaşi. Surprinzător, cei doi reprezentanţi CATU nu a fost invitaţi, aşa cum prevede protocolul decis de comun acord între cele două comisii, validat pentru CTATU incisiv de Primarul de Iaşi şi de Arhitectul şef Interimar”, a comentat şeful Comisiei de urbanism, consilierul local Iulian Nicolau (USR). La sfârşitul anului trecut, imediat după încheierea acordului, între reprezentanţi ai celor două comisii au început tensiunile, după ce consilierul local Răzvan Timofciuc (USR) (FOTO JOS) a criticat lejeritatea cu care arhitecţii din CTATU avizează proiecte controversate.

„Din păcate, aceşti specialişti/tehnicieni au girat toate aberaţiile urbanistice şi PUZ-urile imorale, iar altele ilegale din Iaşi. Această comisie tehnică şi de oportunitate, deşi are rol consultativ, a fost «paravanul» utilizat de fosta majoritate politică din CL pentru a legitima toate PUZ-urile scandaloase”, spunea Timofciuc la sfârşitul anului trecut. Ulterior, arhitecţii din comisia tehnică au ameninţat cu blocarea activităţii de urbanism prin neparticiparea la şedinţe dacă „acest tip de comportament se va mai repeta din partea reprezentanţilor clasei politice locale”.

„Ne arătăm profunda indignare asupra atitudinii acestuia total neconstructivă, iresponsabilă şi generatoare de disensiuni, motiv pentru care comunicăm în mod public faptul că nu vom tolera, în calitate de specialişti delegaţi într-o comisie tehnică profesională, niciun fel de atac politic şi nici nu vom permite să fim obiectul disensiunilor politice sau de altă natură”, se arăta într-un comunicat semnat membrii titulari ai CTATU. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politicienii ieşeni faţă în faţă cu adevăraţii băieţi deştepţi

Dan CONSTANTIN

Politicienii ieşeni faţă în faţă cu adevăraţii băieţi deştepţi

Este un domeniu care cere mai ales creativitate, înţelegerea modului de business şi o conexiune bună la internet.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Mituri şi inerţii

Alexandru CĂLINESCU

Mituri şi inerţii

În ura faţă de „trădătorul” Pacepa acţionează două mituri: mitul Securităţii „patriotice”, care ne-a apărat de duşmani (mai ales de sovietici) şi mitul lui Ceauşescu mare patriot, omul care a făcut o sumedenie de lucruri bune şi care a schimbat faţa României. Aceste două mituri sunt de o deconcertantă tenacitate şi e uşor să ne convingem dând o simplă „raită” pe Facebook.

Cel mai modest dintre pământeni (III)

Neculai SEGHEDIN

Cel mai modest dintre pământeni (III)

La 32 de ani Armstrong îşi trăieşte tragedia vieţii: pierderea fiicei sale, Karen, în vârstă de doi ani, în urma unei tumori la creier. El nu va mai vorbi cu nimeni despre acest fapt, nici măcar cu soţia sa, Janet. Momentul este redat în filmul „First man/ Primul om”, realizat în 2018, la şase ani după moartea astronautului.

„Deşoşocizarea” AUR

Nicolae CREŢU

„Deşoşocizarea” AUR

La cum merg treburile în politichia românească, perspectivele de „spectacol” public al tupeului şi imposturii, din păcate, sunt din ce în ce mai… înfloritoare.

pulspulspuls

Cum de a apărut scandalul cu şpaga onorabilului Mugurel care bea Ciuc

Cum de a apărut scandalul cu şpaga onorabilului Mugurel care bea Ciuc

Multă lumea ne-a sunat să ne întrebe ce se întâmplă cu ultima acţiune a procurorilor de anticorupţie, cea care îl vizează pe Mugurel care bea Ciuc, viteazul penelist care a păstorit cândva şi pe plaiurile noastre. 

Caricatura zilei

Bloc lângă vilă

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.